Το προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα εκτιμά ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι «σημαντικά υποτιμημένη».
Ακόμα αυστηρότερη ήταν η προειδοποίηση της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία ανακοίνωσε ότι η επιδημία εξαπλώνεται ραγδαία και θα περάσουν το λιγότερο έξι μήνες για να αντιμετωπιστεί.
Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ ανέβασε τον απολογισμό της επιδημίας στους 1.145 νεκρούς μεταξύ 2.217 κρουσμάτων. Μόνο τις τελευταίες δύο μέρες αναφέρθηκαν 76 ακόμα θάνατοι.
Η κατάσταση στη Δυτική Αφρική, για την οποία ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό, «επιδεινώνεται ταχύτερα από την την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε» προειδοποίησε η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλώντας στη Γενεύη έπειτα από επίσκεψη στην πληγείσα περιοχή.
«Αν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή» προειδοποίησε.
Εκτίμησε ότι στην καλύτερη περίπτωση η επιδημία θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες για να σταματήσει.
Στο μεταξύ, ανακοίνωση του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι «οι επισκέψεις αξιωματούχων και η συγκέντρωση στοιχείων φανερώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων υποτιμά σημαντικά την κλίμακα της επιδημίας».
«Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική συνεχίζει να επεκτείνεται, με 1.975 περιπτώσεις και 1.069 θάνατοι στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ο ΠΟΥ συντονίζει τις ενέργειές του ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο μαζική διεθνή ανταπόκριση και υποστήριξη από διάφορες χώρες και οργανισμούς που ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη.
Η έξαρση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα η πιο σοβαρή από το 1976, όταν ανακαλύφθηκε ο ιός, και έχει κοστίσει τη ζωή 1.069 ανθρώπων μέχρι στιγμής.
Από αυτούς οι 377 νεκροί είναι στη Γουινέα, οι 355 στη Λιβερία οι 334 στη Σιέρα Λεόνε και τρεις στη Νιγηρία.
Στο μεταξύ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ανακοινωσε ότι θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του προς ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουϊνέα προκειμένου να αποτρέψει μία επισιτιστική κρίση στις χώρες που πλήττονται από τον ιό Έμπολα.