Η Κύπρος θα μπορούσε, από την 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσων αφορά την εγγραφή πλοίων στο εθνικό της νηολόγιο, να εκτοξευόταν πολύ γρήγορα στην τρίτη ή τέταρτη εάν δεν υπήρχε η κατάφορη παραβίαση από την Τουρκία, όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση πλοίων στα χωρικά της ύδατα και την δυνατότητα προσέγγισής τους στα τουρκικά λιμάνια.
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νίκος Αττάς, Επιθεωρητής Πλοίων Α’, που ήταν εκ των εκπροσώπων του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας στην διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.
«Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα πού αντιμετωπίζει το κυπριακό νηολόγιο για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Και αυτό διότι τα υπό κυπριακή σημαία πλοία, δεν μπορούν να προσεγγίσουν τουρκικά λιμάνια. Πρόκειται για μία μεγάλη διεθνή παρανομία εκ μέρους της Τουρκίας, διότι απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση των πλοίων, και αυτό για έναν πλοιοκτήτη που θέλει να έχει ελεύθερη πρόσβαση παντού αποτελεί μειονέκτημα, μία τροχοπέδη», είπε ο κ. Αττάς, συμπληρώνοντας ότι «εάν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, που ασφαλώς είναι πολιτικό θέμα, πιστεύω ότι η κυπριακή ναυτιλία θα εκτιναχθεί».
Το ΚΥΠΕ απευθύνθηκε σε εκπρόσωπο της τουρκικής εμπορικής ναυτιλίας στο περίπτερο της χώρας του στα «Ποσειδώνια», μεταφέροντάς του την θέση της κυπριακής πλευράς που, όπως του είπαμε, απηχεί και τις απόψεις σημαντικού μέρους πλοιοκτητών που έχουν εγγράψει τα πλοία τους στο κυπριακό νηολόγιο.
Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι δεν επιθυμεί να δώσει συνέντευξη «διότι εδώ δεν συζητάμε πολιτικά θέματα, μόνο ναυτιλιακά».
Στα «Ποσειδώνια», η Κύπρος προβλήθηκε ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο που παρέχει πρωτοποριακές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προεξάρχουσα εκείνην της διαχείρισης πλοίων, γνωστότερη στους διεθνείς ναυτιλιακούς κύκλους με τον αγγλικό όρο ship management.
Εκπροσωπήθηκε με ένα Εθνικό Περίπτερο στο οποίο στεγάστηκαν η ναυτιλιακή διοίκηση της Κύπρου, που είναι το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, η Αρχή Λιμένων Κύπρου, που είναι η διαχειρίστρια των λιμανιών του νησιού, καθώς και ένα σύμπλεγμα περίπου 10 εταιρειών υπό την ομπρέλα του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.
«Πλοιοδιαχείρηση» σημαίνει ότι αφήνει κάποιος την καθημερινή διαχείριση του πλοίου του, των ναυτικών, την τεχνική διαχείριση, την αγορά καυσίμων, την συντήρηση, και άλλα σε εξειδικευμένες εταιρείες, «που υπάρχουν πολλές και καλές στη Κύπρο», μας είπε ο κ. Αττάς
Πελάτες της Κύπρου είναι πλοιοκτήτες από όλα τα μέρη του κόσμου, όπως από Ελλάδα, Κίνα, Αμερική, Γερμανία και αλλού. «Και επιλέγουν την Κύπρο διότι θέλουν να εγγράψουν τα πλοία τους σε ένα ποιοτικό νηολόγιο», τονίζει ο εκπρόσωπος του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της κυπριακής σημαίας. Από τους Έλληνες πλοιοκτήτες που, για τους δικούς τους λόγους θέλουν να εγγράψουν τα πλοία τους σε ξένα νηολόγια, η Κύπρος είναι η υπ. αριθμόν 2 χώρα στην οποία προσφεύγουν. Η 1η, για τους εξ Ελλάδος πλοιοκτήτες, είναι η παναμέζικη σημαία, και ακολουθούν η κυπριακή και εκείνη της Μάλτας.
Ο κ. Αττάς μας πληροφορεί ότι η Κύπρος επωφελείται τα μέγιστα από την ναυτιλία η οποία, με όλη της την υποδομή, προσφέρει στο Κράτος 5%-7% στο ΑΕΠ, διότι «εκτός του ότι εργοδοτεί παρά πολλούς υπαλλήλους σε ναυτιλιακές εταιρείες, υπάρχουν και οι παρεμφερείς υπηρεσίες όπως εκείνες των δικηγόρων, λογιστών, ασφαλιστών, κλπ, που επωφελούνται από την ναυτιλία, και ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία»
Εκτός αυτού, όλος αυτός ο κλάδος προσφέρει και καλές θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους Κυπρίους.
Τέλος, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Αττάς, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ της οποίας το φορολογικό ναυτιλιακό σύστημα έχει τύχει επικύρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται, είπε, για το γνωστότερο ως Tonnage Tax, που έχει επικυρωθεί ως συμβατό με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Όλες οι άλλες χώρες στις οποίες ισχύει το φορολογικό σύστημα με βάση την χωρητικότητα του πλοίου, εφαρμόζουν σύστημα που δεν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και όπως μάθαμε, κανείς δεν τους ενοχλεί για αυτό. Εάν δεν το έκανε η Κύπρος, μας είπε παράγοντας που κατέχει τα του ευρωπαϊκού ναυτιλιακού δικαίου, «θα την κυνηγούσαν».