Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε επισήμως ο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου της Ουκρανίας.
Πρόκειται για τον πέμπτο πρόεδρο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, το 1991, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμβιβασμό όσον αφορά το θέμα της Κριμαίας.
«Η χεροσόνησος της Κριμαίας ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική», τόνισε ο Ποροσένκο καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. «Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Νορμανδία.
Όπως είπε, δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αυτονομιστές αντάρτες, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
Επίσης ο νεοκλεγείς πρόεδρος που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες, κάλεσε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και ανέφερε ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές.
«Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», συνεχισε, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της χώρας.
Ο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί ως το πρώτο βήμα για την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ε.Ε..
Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.
Τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας άνοιξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ασκών χρέη προέδρου της χώρας μέχρι σήμερα, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απαριθμώντας τους προσκεκλημένους στην ορκωμοσία. Κατονόμασε επίσης τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας το όνομα του Γιανουκόβιτς.
Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Συγχαρητήρια από Ρόμπεϊ – Ράσμουσεν
Ο κ. Ρόμπεϊ επανέλαβε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία και χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία υπογράμμισε ότι «η επιστροφή της Ουκρανίας στη σταθερότητα και οι προσπάθειές της για ανάπτυξη θα ωφελήσουν όλους τους γείτονές της» οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει «να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα» αλλά επίσης και τις επιλογές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων και «των πιο στενών δεσμών του» με τις Βρυξέλλες.
Ανέφερε ακόμη ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με αυτούς που συμμερίζονται τους στόχους της δημοκρατίας, της ευημερίας και της σταθερότητας.
Τον νέο Ουκρανό πρόεδρο συνεχάρη σε ανακοίνωσή του και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος ηγέτης «θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας, βασιζόμενος στον πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».
Ο Ράσμουσεν τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των νέων μέτρων που θα λάβει για να βοηθήσει την Ουκρανία «και για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».