Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τους δυο άνδρες να συζητούν την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Ποροσένκο ανέφερε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αρνήθηκαν τις πολλαπλές προτάσεις του Κιέβου για να διαπραγματευτούν την κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε στον πρόεδρο Ποροσένκο ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα την ανάγκη να καταστήσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για τη συνεχή υποστήριξή της στους αυτονομιστές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες καθώς και οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν απαγάγει και στη συνέχεια ξυλοκόπησαν και βασάνισαν ακτιβιστές, διαδηλωτές και δημοσιογράφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των απαγωγών, όπως αναφέρει η διεθνής οργάνωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όμως τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι υπήρξαν περίπου 500 απαγωγές μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του τρέχοντος έτους ενώ η αποστολή επιτήρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανέφερε 222 περιπτώσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.
«Το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγών γίνονται από ένοπλες ομάδες αυτονομιστών, με τα θύματα συχνά να υπόκεινται σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια», δήλωσε ο Ντένις Κριβόσεφ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ένας μικρότερος αριθμός απαγωγών γίνονται από ομάδες που πρόσκεινται στο Κίεβο», πρόσθεσε.
Μια ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας που πήγε στο Κίεβο και την νοτιοανατολική Ουκρανία μίλησε με ομάδες αυτοβοήθειας και έχει μια λίστα με περισσότερους από 100 πολίτες που είχαν απαχθεί και στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των απαγωγών έγιναν στην περιοχή του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και είχαν κίνητρο πολιτικούς λόγους, αν και μερικές απαγωγές είχαν στόχο να ενσπείρουν τον φόβο στον τοπικό πληθυσμό και κάποιες έγιναν για να αποκομίσουν οι δράστες λύτρα.