Μετά από σχεδόν επτά ώρες συνομιλιών στο Eurogroup, πηγή που μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, είπε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος “αργά αλλά σταθερά”, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει προς ποια λύση κατατείνουν οι υπουργοί Οικονομικών.
Άλλη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το ΔΝΤ επιμένει σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ τώρα (up front) και να δέσμευση περαιτέρω μείωσης στο μέλλον.
Μια άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, σημείωσε η ίδια πηγή. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ διαφωνούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί. Το ΔΝΤ υποστηρίζει, ανέφερε η πηγή, ότι αν δεν υπάρξει τώρα μια μείωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα και οι Έλληνες πολίτες θα περιορίσουν τις δαπάνες τους, εκτροχιάζοντας άλλες μακροοικονομικές σταθερές του προγράμματος προσαρμογής.
Η νύχτα αναμένεται μακριά και η αγωνία μεγαλώνει. Οι υπουργοί της ευρωζώνης και το ΔΝΤ φέρονται να αναζητούν τη «χρυσή τομή» στις διαβουλεύσεις, με αμφίβολο όμως το αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο φαίνεται να είναι ότι κανείς δεν θα βγει από την αίθουσα χωρίς μία κατ΄ αρχήν συμφωνία. Για να επιτευχθεί αυτό, από τις 18.30 ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται σε διμερείς διαβουλεύσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ως αδιανόητο, χαρακτήρισε να μη βρεθεί λύση σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί. «Έχουμε φτάσει ουσιαστικά σε συμφωνία, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από τον… τερματισμό» είπε χαρακτηριστικά .
«Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα τελειώνουμε», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας… «Ελπίζω να βρεθεί λύση. Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» είπε . Πιο συγκρατημένη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση αξιόπιστη για την Ελλάδα».
Να αποφασιστεί άμεσα η εκταμίευση της δόσης, ζήτησε ο επίτροπος Οικονομίας ΄Oλι Ρεν, «ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ’ αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά .