Ακόμα κι αν η Κύπρος οδηγήθηκε τελικά σε ένα σχέδιο διάσωσης, η Κυβέρνησή της συνέβαλε περισσότερο σε σχετικούς όρους από την Γερμανία, στην καταπολέμηση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αναφέρει το δίκτυο Bloomberg.
Όπως αναφέρεται, η Κύπρος διοχέτευσε 2,3% του ΑΕΠ της σε δάνεια διάσωσης μέχρι το τέλος του 2012, υπερβαίνοντας την ποσοστιαία συνεισφορά της Γερμανίας η οποία συνέβαλε κατά 2,1%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Η Γερμανία συνεισέφερε τα περισσότερα σε απόλυτους όρους.
Η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Σλοβενία ξεπέρασαν επίσης την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε σχετική βάση, διαψεύδοντας τον μύθο που καλλιεργείται στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι φέρουν το βαρύτερο φορτίο για να κρατήσουν το ευρώ στη ζωή.
“Αυτοί οι αριθμοί είναι μια σαφής υπενθύμιση ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος του ολλανδικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού ING Group, με έδρα τις Βρυξέλλες.
“Σχεδόν όλες οι προβληματικές χώρες της ευρωζώνης έχουν πληρώσει το μερίδιό τους στην οικονομική αλληλεγγύη,” ανέφερε.
Το γεγονός ότι έχουν συρρικνωθεί οι οικονομίες τους, εξηγεί εν μέρει γιατί τέσσερα από τα πέντε πιο πάνω κράτη έχουν επωμιστεί μεγαλύτερο σχετικό μερίδιο από τη Γερμανία. Η Μάλτα, ήταν η μόνη από τις χώρες που τα πήγε καλύτερα το 2012, η οποία αναπτύχθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το 0,7% της Γερμανίας.
Ωστόσο ο ισχυρισμός της Γερμανίας ότι είναι ο κύριος εγγυητής της ευρωζώνης είναι έγκυρος, αφού βρισκόταν πίσω από δάνεια αξίας 56 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012, σύμφωνα με την Eurostat, ακολουθούμενη από την Γαλλία με 42 δισ. ευρώ.