Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προωθεί για ψήφιση σειρά νομοθετικών μέτρων που προνοεί ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας και αύξηση των προβλεπόμενων ποινών ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο προσχώρησης της Κύπρου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία.
Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε χαιρετισμό του στην τελετή για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του η Αν. Λειτουργός και Προϊσταμένη της Μονάδας Ισότητας των δύο Φύλων, του Υπουργείου Μάρω Βαρναβίδου, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο προσχώρησης στη Σύμβαση αυτή, αντιμετωπίζεται συνεκτιμώντας και αξιολογώντας αφενός τα οφέλη που θα προκύψουν κι αφετέρου το κόστος που απαιτείται προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε με επάρκεια στις εκτενείς ευθύνες που συνεπάγεται τυχόν προσχώρηση σ’ αυτήν.
Ανεξάρτητα όμως από την προσχώρηση, είπε ο κ. Νικολάου, το Υπουργείο με ρητές οδηγίες του, προχωρεί στην υλοποίηση των μέτρων και πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του με σκοπό την εναρμόνιση με τις πρόνοιες της Σύμβασης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι προωθούνται για ψήφιση σειρά νομοθετικών μέτρων για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας και αύξηση των προβλεπόμενων ποινών.
Προετοιμάζεται, σημείωσε, η τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επεκταθεί η δικαιοδοσία των κυπριακών δικαστηρίων για εκδίκαση των αδικημάτων βίας που προβλέπονται στη Σύμβαση και διαπράχθηκαν από ή έναντι οποιουδήποτε προσώπου που έχει τη συνήθη διαμονή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και ανεξάρτητα αν τα αδικήματα διαπράχθηκαν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν αποτελούν αδίκημα στη χώρα που διαπράχθηκαν.
Το Υπουργείο στοχεύει, επίσης, στην αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη στην πρόληψη και στην άμεση ανταπόκρισή της στα περιστατικά βίας, καθώς και στην αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των περιστατικών. Η περαιτέρω εξειδίκευση της Αστυνομίας για το χειρισμό περιστατικών αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό με όλες τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες αποτελεί κεντρικό άξονα στα προγράμματα εκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας σε αυτό τον τομέα.
Παράλληλα, τόνισε, το Υπουργείο, μέσω του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ενισχύει οργανώσεις και φορείς στην υλοποίηση προγραμμάτων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και ενθάρρυνσης των θυμάτων να προσφεύγουν στις υπηρεσίες για βοήθεια καθώς και στη Δικαιοσύνη.
Επιπλέον, “σημειώνεται ότι το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας περιλαμβάνει ως ένα από τους 6 βασικούς άξονες δράσης του την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών”, ανέφερε.
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες στην Ευρώπη και στην Κύπρο μία στις 5 γυναίκες βιώνει σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, τουλάχιστον μία στις 10 βιώνει σεξουαλική βία, ενώ μία στις 5 γυναίκες βιώνει βία στην οικογένεια, μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι “η εκστρατεία διαφώτισης που θ’ αναπτυχθεί στα προσεχή δύο έτη, είμαι βέβαιος ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, ενώ το διήμερο σεμινάριο που απευθύνεται σε υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς θέτει τα θεμέλια για την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των περιστατικών βίας και τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών αναφορικά με την πρόληψη, καταπολέμηση και την προστασία των θυμάτων”.
Σε ό,τι αφορά στα θετικά που επιτεύχθηκαν, αναφέρθηκε σε νομοθετικές και άλλες εξελίξεις για να σημειώσει, όμως, ότι παρά τις θετικές εξελίξεις, “διαπιστώνεται μεταξύ άλλων η έλλειψη ολοκληρωμένου φάσματος εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης των γυναικών θυμάτων όλων των μορφών βίας, αδυναμίες σε σχέση με το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και τη συλλογή διαθέσιμων και συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων, γεγονός που περιορίζει την κατανόηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος και παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών δράσεων”.
Τέλος, συνεχάρη το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, για την επιτυχία τους να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στον τομέα της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.