Ποια είναι η μικρή χώρα με την κορυφαία ποιότητα ζωής παγκοσμίως;
Δουλειές, ανάπτυξη, κορυφαίο σύστημα υγείας: Η μικρή χώρα των 5 εκατ. που έγινε πρότυπο για όλη την Ευρώπη
Για πολλούς έχει λόγω και της γεωγραφικής απομόνωσης της το στάτους εξωτικής χώρας. Άρα και ελαφρώς… υποανάπτυκτης – ιδανική για να επισκεφτεί κάποιος σε περίοδο διακοπών, όχι όμως και για να ζήσει.
Ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ανταρκτική, μοιάζει ξεχασμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και παράλληλα τόσο παραμυθένια σαν να μην είναι αληθινή.
Όποιος όμως πιστεύει ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μόνο για… ελεύθερη σχέση και όχι για γάμο, στην πραγματικότητα έχει πέσει θύμα παρανόησης.
Πρόκειται για τη μοναδική χώρα στον κόσμο που κοντράρει τις τρεις σκανδιναβικές, την Ελβετία και τον Καναδά σε όλες τις έρευνες – ψηφοφορίες για το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής.
Βέβαια το σύμπλεγμα νησιών των 268.000 τ.μ. στον Ειρηνικό Ωκεανό διαθέτει και δύο επιπλέον μεγάλα ατού, που βοηθούν το υψηλό πλασάρισμα της σε όλες τις σχετικές λίστες. Το ένα είναι το πολύ πιο ήπιο κλίμα και το άλλο η πανθομολογούμενη φυσική ομορφιά της.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η πρόοδος της μικρής «αδελφής» της Αυστραλίας με τον πληθυσμό των 5 εκατ. κατοίκων, είναι αλματώδης σε όλα τα επίπεδα. Ανάπτυξης, οικονομίας και εργασιακών ευκαιριών, εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, ελευθερίας και διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το Δείκτη Διαφθοράς Corruptions Perception Index, η Νέα Ζηλανδία είναι μαζί με τη Δανία στην πρώτη θέση των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών του πλανήτη, ενώ οι δύο μεγαλύτερες πόλεις, η πρωτεύουσα Ουέλλινγκτον και το Ώκλαντ συγκαταλέγονται διαρκώς στη λίστα των καλύτερων πόλεων για να ζει κάποιος.
To Όκλαντ
Το Ουέλλινγκτον έχει τα μικρότερα ποσοστά ρύπανσης από κάθε άλλη μητρόπολη του πλανήτη. Θεωρείται παράλληλα η πιο ανερχόμενη πόλη του κόσμου σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό τομέα – μόνο το 2016 μετανάστευσαν 48,000 άνθρωποι για να εργαστούν σε αυτόν τον κλάδο. Σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής, το κέντρο της πόλης έχει να επιδείξει σκηνή τέχνης, καφέ και νυχτερινή ζωή πολύ μεγαλύτερη από τις περισσότερες πόλεις του μεγέθους του.
Η Νέα Ζηλανδία είναι η τελευταία μεγάλη περιοχή της Γης που αποικήθηκε από Ευρωπαίους (τον 17ο αιώνα), αλλά σήμερα θα μπορούσε να είναι η πιο περιζήτητη για αυτό το σκοπό. Είναι η 9η πιο προηγμένη οικονομία του πλανήτη, η ανεργία είναι στο 4,2% (στην ΕΕ είναι στο 6,3%), ενώ το ποσοστό του ΑΕΠ που ξοδεύει για την εκπαίδευση είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το εκπαιδευτικό της σύστημα θεωρείται ένα από τα κορυφαία και πλασάρεται 10η στη λίστα με τους πιο μορφωμένους κατοίκους.
Στο Όκλαντ ο μέσος μηνιαίος μισθός υπερβαίνει 2,700 δολάρια (!), χωρίς η πόλη να είναι τόσο ακριβή όσο π.χ. το Όσλο, το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη και το Παρίσι. Εξυπακούεται ότι η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, οι ευκαιρίες στο επιχειρείν, η κοινωνική πρόνοια και παροχές βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Αλλά όπως είπαμε το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από τα εντυπωσιακά τοπία. Το 23% της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δάση, o αριθμός των ηφαιστείων είναι πάνω από 80 και η θάλασσα κοντά σου όπου κι αν βρίσκεσαι (κανένα σημείο της χώρας δεν απέχει περισσότερα από 130 χιλιόμετρα από τον ωκεανό). Εξαιτίας της νησιωτικής βιογεωγραφίας της και της μακράς απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, για περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια, η Νέα Ζηλανδία έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Περίπου το 80% της χλωρίδας της συναντάται μόνο εκεί!
Δεν είναι βέβαιο τυχαίο που επιλέχθηκε αυτό το φυσικό φόντο από την παραγωγή για να γυριστεί η επική τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο τουρισμός στη χώρα εκτοξεύτηκε λόγω της σύνδεσής της με το πιο διάσημο έργο του Τόλκιν (40% αύξηση από το 2000 έως το 2006) και οι τύποι το… τερμάτισαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Έχοντας προβλέψει ότι «ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών είναι η μεγαλύτερη δωρεάν διαφήμιση που είχε ποτέ η χώρα», ίδρυσαν από το 2001 Υπουργείο «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», προκειμένου να διερευνηθούν οι μέθοδοι καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της έκρηξης του τουρισμού, που θα έφερνε η τριλογία!