Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Μάριος Κληρίδης δήλωσε ότι είναι πιθανόν να μην υπάρξουν μειώσεις των δανειστικών επιτοκίων ενόσω συνεχίζεται η ύφεση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιμήκυνση ενός δανείου έτσι ώστε ένας δανειολήπτης να μπορεί να το αποπληρώνει.
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι τα δανειστικά επιτόκια αντανακλούν τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, την έλλειψη ρευστότητας λόγω του κουρέματος των καταθέσεων, αλλά και το ότι δεν έχει ανακτηθεί ακόμη η εμπιστοσύνη των Κυπρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χρήματα ακόμη στα σπίτια των νοικοκυριών, τα οποία αν επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα θα αρχίσει να βοηθείται η οικονομία.
“Τα επιτόκια δυστυχώς είναι το θερμόμετρο, το οποίο μετρά αυτή την έλλειψη χρήματος”, είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων θα είχε σοβαρές παρενέργειες στην επικερδότητα των τραπεζών, οι οποίες καταγράφουν ζημιές. “Ζημιές σημαίνει συνήθως περισσότερο κεφάλαιο ή αν δεν μπορεί να αντληθεί κεφάλαιο καταλήγουμε στα τρελά της ΕΕ που είναι τα κουρέματα καταθέσεων”, είπε.
“Ως εκ τούτου, όταν αρχίσουμε να πειράζουμε δανειστικά επιτόκια πρέπει να κοιτάζουμε τι θα γίνει με την κερδοφορία και την αύξηση των πιθανών ζημιών των τραπεζών και τις παρενέργειες που αυτό θα προκαλέσει”, συμπλήρωσε και τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, όπου το νοικοκυριό να πληρώνει λιγότερο ποσό με βάση τις δυνατότητές του για περισσότερα χρόνια.
“Με μια μείωση του επιτοκίου για μία ή δύο μονάδες, αν γίνει ο υπολογισμός, θα δείτε ότι δεν επηρεάζει τόσο δραματικά η δόση του δανείου”, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν με δεδομένο ότι το επιτόκιο είναι συνδεδεμένο με την επικερδότητα των τραπεζών, τότε σημαίνει ότι θα υπάρχουν ψηλά επιτόκια μέχρι την επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, ο κ. Κληρίδης απάντησε πιθανότατα ναι, λόγω του ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε αυτή την ύφεση”.
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν μπορεί να γίνονται συγκρίσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με άλλες χώρες όπως στη Γερμανία, όπου δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Η Κυβέρνηση της Γερμανίας δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, για τα ομόλογα της κυπριακής Κυβέρνησης που υπάρχουν στην αγορά το επιτόκιο βρίσκεται κατά μέσο όρο 17%.