Total, Statoil και EXXON… Τρεις παγκόσμιοι κολοσσοί έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στο Βόρειο Ιόνιο. Και αυτό πριν καν υπάρξουν ασφαλείς ενδείξεις για το αν υπάρχουν κοιτάσματα. Ενδείξεις που αναμένονται το 2013 με τη συλλογή σεισμικών δεδομένων από τα τρία σκάφη της PGS.
Η συνολική έκταση της περιοχής είναι 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο τόξο Κεφαλλονιάς – Κέρκυρας – Ιταλίας. Εκτείνεται από τους Οθωνούς έως το Λιβυκό πέλαγος. Οι έρευνες στην οποία συνιστούν «de facto» άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας, εν όψει μάλιστα ενδεχόμενων εξελίξεων στο θέμα της ΑΟΖ.
Η έρευνα, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει ολοκληρωθεί στο 35%, γύρω από την Κέρκυρα, τα ανοιχτά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου και σε λίγες ημέρες κατεβαίνει προς Πελοπόννησο, προς Κατάκολο.
Η Ελλάδα έχει δεσμεύσει την περιοχή που ερευνά η PGS για δύο χρόνια στη νορβηγική εταιρεία και πρακτικά η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2014 εκτός αν ζητηθούν και άλλες περιοχές από εταιρείες και δοθεί παράταση.
Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 700.000 ευρώ , πουλώντας παλαιότερα δεδομένα από τα πετρέλαια. Οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Τρεις μήνες μετά, τον Απρίλιο το Δημόσιο θα καταλήξει στον πετρελαϊκό κολοσσό που θα τοποθετήσει διερευνητικό γεωτρύπανο σε αυτές τις περιοχές.
Η χάραξη οικοπέδων και η πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2014, ενώ οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις πιθανότατα δεν θα γίνουν πριν από το 2017-2018.