Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη συνεδρία, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για αυτή την Κυβέρνηση.
Έξι μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια βρίσκονται από τον περασμένο Αύγουστο κατατεθειμένα στη Βουλή.Σε συνέχεια των
λεπτομερών συζητήσεων που έχουν γίνει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού. καθώς και των τοποθετήσεων του Γενικού Εισαγγελέα και των παραστάσεων του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου διεξήχθησαν συναντήσεις με τη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και εμένα προσωπικά, κατά τις οποίες επανεξετάστηκαν λεπτομερώς, μετά και από απαίτηση της Βουλής, όλα ανεξαιρέτως τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί.
Μέσα από τις συζητήσεις και τις γνωματεύσεις επιβεβαιώθηκε ότι συνταγματικά κωλύματα, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία- παρά τις διαφωνίες τις δικές μας – αφορούσαν μόνο την ποσόστωση στο σύστημα αξιολόγησης, από το σύνολο των έξι νομοσχεδίων.Στο πλαίσιο, όμως, του εκ νέου νομοτεχνικού ελέγχου και λαμβάνοντας υπόψη και τοποθετήσεις βουλευτών,
συντεχνιών και άλλων φορέως – όπως λέχθηκαν στη Βουλή – για κάποια θέματα που συζητήθηκαν στη Βουλή και τα οποία έχει αποδεχθεί η Προεδρία, έγιναν κάποιες πρόσθετες, όχι σημαντικές αλλαγές, για βελτίωση των νομοσχεδίων και των κανονισμών, καθώς και για την πρακτική εφαρμογή τους που αφορούν πέντε από αυτά τα νομοσχέδια.Θέλω να τονίσω ότι τα είναι αποτέλεσμα μακρού και λεπτομερούς κοινωνικού διαλόγου με τις κύριες συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.Είχα
επανειλημμένα συζητήσεις, συναντήσεις μαζί τους, παρουσίασα τις θέσεις μας εκτενώς και λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη τις θέσεις τους όσον αφορά τη διαμόρφωση των θέσεων μας. Απόδειξη ότι καμιά οργάνωση δεν θεώρησε τα νομοθετήματα ως αιτία πολέμου, έστω και αν υπάρχουν ακόμη κάποιες αντίθετες γνώμες επί κάποιων προνοιών.
Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε τα σχετικά νομοσχέδια και τους κανονισμούς που επανακατατέθηκαν στη Βουλή. Από το πακέτο των έξι μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων αυτό που αφορούσε την κινητικότητα – δεν προέκυψαν οποιεσδήποτε παρατηρήσεις από τη Νομική Υπηρεσία – παραμένει ως είναι κατατεθειμένο στη Βουλή από τον Αύγουστο του 2015.Πρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία εξουσιοδότησε τον Υπουργό
Οικονομικών να αποσύρει το νομοσχέδιο που αφορά την αστική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων από τη Βουλή, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για συνταγματικά κωλύματα. Αυτό όμως είναι ένα νομοσχέδιο που δεν έχει σχέση με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων».
Κληθείς να αναφερθεί στη σημασία των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για την κυπριακή οικονομία ενόψει και της επικείμενης μετάβασης κλιμακίου της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Κύπρο για μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικό η Κυβέρνηση, το κράτος, η χώρα να τηρεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι της ΕΕ.
Πέραν αυτού, όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ίδια τη χώρα να θέλει να γίνει αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση. Είναι μια μεταρρύθμιση η οποία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο όσον αφορά την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
Το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο θα διαδραματίσει ρόλο όσον αφορά την προσπάθεια μας για αναβάθμιση της οικονομίας μας, για αναβάθμιση μας στην επενδυτική βαθμίδα – είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι οι επενδυτές, οι ίδιοι οι Οίκοι Αξιολόγησης πέραν της ΕΕ μας ρωτούν συνεχώς, δηλαδή για το πότε θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο.
Όσον αφορά τα άλλα νομοσχέδια, εάν θέλουμε να αλλάξει η Δημόσια Υπηρεσία θα πρέπει να περάσουν. Δεν έχω δει εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Έχουμε ενσωματώσει πολλές απόψεις σε αυτά τα νομοσχέδια, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και πιστεύω ότι αν δεν προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι ένα σινιάλο ότι δεν θέλουμε να αλλάξει το σύστημα. Το σύστημα πρέπει να αλλάζει συνεχώς, μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα, η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι μια συνεχής διεργασία, αλλά είναι πολύ σημαντικό να περάσει αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο».
Ερωτηθείς τι αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου για συζήτηση θεμάτων, όπως η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, το ΓΕΣΥ, η καταπολέμηση της διαφθοράς και άλλα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί πάντα με συναίνεση για τα κύρια θέματα τα οποία αφορούν τον τόπο, τόσο όσον αφορά το Κυπριακό όσο και την εσωτερική διακυβέρνηση και τις κύριες μεταρρυθμίσεις. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που κάλεσε και τη συνάντηση στις 13 του μηνός, για να συζητηθούν οι κύριες μεταρρυθμίσεις, τα κύρια θέματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση.
Ελπίζουμε η Μεταρρύθμιση να προχωρήσει χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά είναι κάτι που απασχολεί και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Ανάλογα με τις εξελίξεις και στη Βουλή θα δούμε πώς προχωρούμε. Αλλά είναι κάτι το οποίο δείχνει και την ίδια την ευαισθησία του Προέδρου όσον αφορά αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση».
Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τα κόμματα «θα συζητηθεί ένας μεγάλος κατάλογος ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που ενδεχομένως να μην ολοκληρωθεί σε μια συνάντηση. Θα δούμε πώς θα προχωρήσει. Για αυτό και η παρέμβαση του Προέδρου εξαρτάται και είναι και σε συνάρτηση με το πώς θα προχωρήσει το θέμα στη Βουλή», κατέληξε.