Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας στο συνέδριο του Economist δήλωσε ότι η εμβάθυνση σε ένα πραγματικά δικό μας κυπριακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι “για 4 δεκαετίες η κυπριακή οικονομία απολάμβανε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρώπης. Υπερηφανευόμασταν ότι ακολουθούσαμε ένα επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης που οδηγούσε σε σύγκλιση του βιοτικού μας επιπέδου με αυτό των ανεπτυγμένων χωρών. Αυτή ήταν η πεποίθηση μέχρι που αποδείχτηκε λάθος”.
Εξέφρασε την άποψη ότι η μη βιωσιμότητα του οικονομικού μας μοντέλου, που οδήγησε και στην οικονομική κατάρρευση, οφείλεται σε δύο κύρια χαρακτηριστικά: Τη ‘μη ισόρροπη ανάπτυξη’ και στην ψηλή δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, η οποία όμως δεν ήταν το αποτέλεσμα δημιουργίας πραγματικών εισοδημάτων. Ήταν το αποτέλεσμα του υπερβολικά υψηλού δανεισμού, δημόσιου και ιδιωτικού, ο οποίος δημιούργησε μια επίπλαστα υψηλή αλλά εφήμερη ζήτηση.
Σημείωσε ότι μετά τα οικονομικά συντρίμμια του 2013, η πολιτική της Κυβέρνησης επικεντρώθηκε σε δύο κύριους πυλώνες: Στη διόρθωση και βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, και στην εξυγίανση, του εν πολλοίς κατεστραμμένου τραπεζικού τομέα.
“Στους δύο αυτούς ζωτικούς τομείς για κάθε υγιή οικονομία έγιναν πολύ μεγάλα βήματα προόδου, για να μπορούμε σήμερα να πούμε με ασφάλεια ότι όχι μόνο σταματήσαμε τη διαρκή κατρακύλα, αλλά είμαστε στην ανάκαμψη”, πρόσθεσε.
“Από φέτος όμως”, συνέχισε, “η μεγάλη πρόκληση είναι άλλη. Αν η νέα αυτή περίοδος ανάπτυξης που αρχίζει, θα είναι περίοδος ανάπτυξης που θα διαρκέσει. Που δεν θα δημιουργεί φούσκες και δεν θα βασίζεται στα δανεικά”.
“Οφείλουμε να θεραπεύσουμε τις αιτίες τις κρίσης και όχι να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της. Και για να πετύχουμε, πρέπει να ενώσουμε τους δύο αυτούς, αναμορφωμένους πυλώνες της οικονομίας, με ένα τρίτο θεμέλιο λίθο: Τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Γιατί η αγορά είναι η ΄μηχανή’ που δημιουργεί τα πραγματικά εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας. Που κάνει μια χώρα ελκυστική σε επενδύσεις”.
“Και αν είναι μια κριτική που οφείλουμε να κάνουμε ως κράτος”, είπε, “είναι ότι διαχρονικά αγνοήσαμε αυτό τον τρίτο πυλώνα και θεωρούσαμε ότι η αναπτυξιακή πολιτική είναι μόνο οι επιδοτήσεις και τα δημόσια έργα. Σε αυτά ξοδεύαμε αλόγιστα τα λεφτά των φορολογουμένων, δημιουργώντας κρατικοδίαιτες εταιρείες, εξαρτήσεις και αναποτελεσματικότητα. Παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα κρατισμό που έφερε μεγάλες αντι-αναπτυξιακές αγκυλώσεις”.
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι “έφτασε λοιπόν η ώρα να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις. Που θα ενισχύσουν τους παραδοσιακούς τομείς, αλλά θα δημιουργήσουν δραστηριότητα και σε νέους τομείς της οικονομίας. Που μετά την ανακοπή της κατρακύλας των δημόσιων οικονομικών, του τραπεζικού τομέα και των αξιολογήσεων θα οδηγήσει και στην ανακοπή της κατρακύλας των δεικτών ανταγωνιστικότητας της χώρας”.
Ανέφερε ότι “η κυβερνητική προσπάθεια στρέφεται πλέον σε αυτή την κατεύθυνση. Στο σχεδιασμό ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, στα πλαίσια μιας ευρείας διοικητικής μεταρρύθμισης”.
“Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και η δημιουργία μιας ευρείας αναπτυξιακής στρατηγικής τίθενται κάτω από την θεσμική ομπρέλα και την πολιτική εποπτεία της Προεδρίας. Γιατί είναι ύψιστης σημασίας οριζόντιες πολιτικές, οι οποίες για να επιτύχουν χρειάζονται μια δυνατή και οριζόντια επιτελική εποπτεία”, είπε.
Ανέφερε ότι “έχουμε ήδη αρχίσει να κτίζουμε το ‘μεταρρυθμιστικό οδικό χάρτη’ για τη νέα οικονομία που θέλουμε να κτίσουμε. Ένα πλαίσιο με συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες πολιτικές”.
“Προχωρούμε λοιπόν στο ‘κυπριακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων’ που δεν θα μας επιβάλλεται από έξω. Μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα είναι πρώτιστα αναπτυξιακή. Που θα δώσει στην Κύπρο την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επιτέλους, όχι μόνο φραστικά, αλλά και πρακτικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα”, πρόσθεσε.
“Ο δρόμος δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε αυτόματος. Όλα θα γίνουν σταδιακά και προσεκτικά. Θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν τα αναχρονιστικά σημεία ενός συστήματος μισού αιώνα. Απαιτείται εμπειρογνωμοσύνη και υπομονή”, συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι “βρισκόμαστε όμως σε προχωρημένο στάδιο στον σχεδιασμό αυτού του νέου οδικού χάρτη για την ανάπτυξη και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που ονομάζουμε Διοικητική και Αναπτυξιακή Μεταρρύθμιση”.
“Γιατί η ανάπτυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να προκύψει με βεβαιότητα αν τηρήσουμε με πειθαρχία και όχι λαϊκισμό, ένα βασικό κανόνα. Ότι θα εμβαθύνουμε σε ένα πραγματικά δικό μας, κυπριακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Και αυτή πλέον είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης”, κατέληξε.