Ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Κουγιάλης μετά την επί του θέματος συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει τις προσπάθειες τόσο προς τρίτες χώρες, όσο προς την ΕΕ για να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και τη στήριξη των παραγωγών που επηρεάζονται.
Το ρωσικό εμπάργκο στα προερχόμενα από την ΕΕ προϊόντα επηρεάζει την Κύπρο όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη σε αρκετά σημαντικό βαθμό, είπε σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την προώθηση κυρίως των εσπεριδοειδών και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η Κύπρος ζήτησε επιτακτικά να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των δύο αυτών κλάδων. Διευκρίνισε ότι ζητήθηκε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του σχεδίου για την προώθηση των φρούτων στα σχολεία, που αναμένεται να εξυπηρετήσει και άλλες παραγωγικές ομάδες, να ληφθούν μέτρα για τα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης, της εξαγωγικής επιστροφής και των εκταρικών ενισχύσεων.
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών στο τέλος του μήνα.
Πρόσθεσε ότι οι ζημιές με βάση τις περσινές εξαγωγές στη Ρωσία υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ αποφάσισε να στηρίζει σταδιακά τις παραγωγικές ομάδες με μέτρα κοινής οργάνωσης αγοράς και εξήγησε ότι στον κατάλογο αυτό δεν είχαν συμπεριληφθεί μέχρι του παρόντος τα εσπεριδοειδή.
Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει πρόταση στο επόμενο Συμβούλιο με στοχευμένα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν τις εσπεριδοκαλλιέργειες και διευκρινίζοντας ότι το ποσό δεν μπορεί να προβλεφθεί, πρόσθεσε ότι και οι πόροι της ΕΕ είναι περιορισμένοι και προσπαθεί αντί των άμεσων ενισχύσεων να στηρίζει τα προϊόντα και τις ευπαθείς ομάδες, είτε με απόσυρση, είτε με άλλες πληρωμές προς τις εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι δεσμεύτηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε εντός του επόμενου μήνα να πληρωθούν όλα τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και να γίνουν οι πληρωμές για τις μειονεκτικές περιοχές (10 εκ ευρώ).
Ανέφερε περαιτέρω ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΟΓΑ για να εξετασθεί το ενδεχόμενο άμεσης αποζημίωσης των αγροτών για τις ζημιές από την ανομβρία.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται προσπάθειες, ώστε να εξευρεθούν και άλλες αγορές, τουλάχιστον για τα εσπεριδοειδή. Επανέλαβε ότι διενεργήθηκαν επαφές κυρίως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βρετανία.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με εξαγωγείς και εμπόρους και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες θα αποδώσουν.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η μαύρη λίστα με τα κοινοτικά προϊόντα στα οποία η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο αλλάζει και υπάρχει ενδεχόμενο κάποια από τα προϊόντα που εξάγονται από την Κύπρο προς τη Ρωσία να εξαιρεθούν του εμπάργκο.
Είπε ακόμα ότι η Ρωσία κάνει τους δικούς της υπολογισμούς και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τεράστια ζημιά στην ΕΕ που ανέρχεται στα 12 δις.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι το εμπάργκο επέφερε τεράστιο πλήγμα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, προσθέτοντας ότι αφορά το 11% των συνολικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή και το ΑΚΕΛ με ψήφισμα ζήτησε από την Κυβέρνηση να μην διαταράξει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία τοποθετούμενη σε αυτή εχθρικά στα διεθνή φόρα, είπε ότι “η Κυβέρνηση, όπως δημιούργησε τα προβλήματα, να αναλάβει την ευθύνη και να τα επιλύσει”.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το εμπάργκο θα επιδεινώσει την κατάσταση στην πατατοκαλλιέργεια και τα εσπεριδοειδή. Ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να στηρίξει τις εξαγωγές κυπριακής πατάτας σε τρίτες χώρες στο επίπεδο των δασμών που επιβάλλονται και ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ ζητά όπως οι αγρότες λάβουν τις επιδοτήσεις έγκαιρα ώστε να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να αρχίσει τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι το ρωσικό εμπάργκο έχει προκαλέσει 96% των εξαγωγών των κυπριακών γεωργικών προϊόντων που εξάγονταν στη Ρωσία σε σύγκριση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών που δεν υπερβαίνει το 43%.
Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ΕΕ με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και τη στήριξη σε εσωτερικό επίπεδο με επιδοτήσεις και άλλα μέτρα.