Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, στο περιθώριο αντιπολεμικής εκδήλωσης του Κινήματος και της Νεολαίας Οικολόγων στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια που αφορούν τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα θα πρέπει να ψηφιστούν μαζί ώστε να υπάρχει ασπίδα προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι: «Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί – με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χάσικου – με την πρόταση μας για ταυτόχρονη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με τους νόμους που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας».
Πρόσθεσε επίσης «ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ανάφερε ότι δεν θα ισχύσει το νομοσχέδιο των εκποιήσεων, αν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα». Φυσικά, υποστήριξε, «άλλα λέγανε οι δύο Υπουργοί – Οικονομικών και Εσωτερικών – στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν με τους Οικολόγους».
Το Κίνημα, συνέχισε ο κ. Περδίκης, θεωρεί ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα νομοσχέδια να ψηφιστούν μαζί ώστε να υπάρχει ασπίδα προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες».
Επίσης, είπε, «θεωρούμε ότι η αναφορά του Υπουργού ότι είναι ποινικό αδίκημα η μη εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής είναι παραπλανητική». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κώδικας δεν είναι νόμος και δεν υπάρχουν τα εργαλεία και οι ποινές που να καθιστούν ποινικό αδίκημα την μη εφαρμογή του ή την πλημμελή εφαρμογή του».
Το Κίνημα, πρόσθεσε, «θεωρεί ότι ο κώδικας πρέπει να γίνει νομοθεσία και να υποχρεωθούν οι τράπεζες να τον υιοθετήσουν και να τον εφαρμόσουν».
Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στην Κεντρική Τράπεζα χαιρετίζοντας την απόφαση της Διοικητού της Κεντρικής Χρυστάλλας Γιωρκάτζη «να μπει πλαφόν στα μπόνους των τραπεζικών». Ωστόσο, εξέφρασε λύπη γιατί «μέχρι σήμερα η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει επιδείξει την αναμενόμενη αυστηρότητα απέναντι στις τράπεζες».
«Δεν μπορεί να μιλάνε κάποιοι για ανακεφαλαίωση των τραπεζών και διάσωση τους και την ίδια ώρα οι τραπεζίτες να απολαμβάνουν δικαιώματα, παχουλούς μισθούς και μπόνους, πρακτικές που έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην οικονομική καταστροφή», είπε.
Η Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε, «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο όπως θα έπρεπε να είχε κάνει ως τώρα».
Αποπροσανατολίζει η επικέντρωση στους μισθούς δημόσιας υπηρεσίας
Εξάλλου, ο ΓΓ των Οικολόγων σχολίασε και δηλώσεις του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρη Γεωργιάδη στον Τύπο για ανάγκη διόρθωσης του κρατικού μισθολογίου.
«Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά να γίνουν στο δημόσιο τομέα που να στοχεύουν στην αποδοτικότητα και στον εκσυγχρονισμό. Η επικέντρωση στο θέμα των μισθών δεν βοηθά αλλά μάλλον αποπροσανατολίζει από τα κύρια ανοικτά προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας», ανέφερε ο κ. Περδίκης.
Είναι γνωστό, πρόσθεσε, «ότι οι δανειστές μας δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι αφού έχουν εγείρει το θέμα της μισθοδοσίας της κρατικής μηχανής, της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του στόχου για 4% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα».
«Αυτούς τους στόχους φαίνεται ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να τους πετύχει αλλά δεν το ομολογεί, αποκρύβοντας την αλήθεια», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αντίθετα με τις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, σπέρνει πανικό και αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζόμενους και προκαλεί αχρείαστο θόρυβο και αναταραχή».
Δυστυχώς, ανέφερε, «παρατηρείται ότι η μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής έχει παγώσει». Σημειώνεται, πρόσθεσε, «ότι ακόμα να διοριστεί άλλος Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Διοίκησης μετά και την παραίτηση της τελευταίας Επιτρόπου». Αναφέρθηκε ακόμη σε πολύ ψηλούς μισθούς υψηλόβαθμων και αδικαιολόγητα επιδόματα, θέματα, σύμφωνα με τον ίδιο «τα οποία η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λύσει».
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, σε ένα πράγμα υπάρχει συμφωνία με τον κ. Γεωργιάδη: «Καλύτερα από τώρα να παρθούν στοχευμένα μέτρα κατά της σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο δημόσιο τομέα παρά να πληρώνουμε σε λίγο όλοι μας, υπό το φόβο επιβολής σκληρών μέτρων από την Τρόικα».