Της Θεοχαρίδου Κ. Καλυψούς
Δικηγόρου – Νομικού Συμβούλου
Μία υπόθεση, η οποία άγεται ενώπιον Δικαστηρίου, στηρίζεται ή ξετυλίγεται μέσα από τα δικόγραφα τα οποία συντάσσει και καταχωρεί η κάθε πλευρά. Ήτοι, Ενάγων και Εναγόμενος. Δικόγραφα, εις την απλήν ελληνική, δεν είναι τίποτα άλλο από τις γραπτές προτάσεις και/ή ισχυρισμούς, της κάθε πλευράς, που στοιχειοθετούν την υπόθεση, για κάθε μία από αυτές και, οι οποίες πορτάσεις καθορίζουν και ποία θα είναι τα επίδικα θέματα, τα θέματα δηλαδή που εκαστο Δικαστήριο θα κληθεί να εξετάσει.
Στην υπόθεση Παπαγεωργίου ν. Κλάππα (1991) 1 ΑΑΔ 24 το θέμα κάλυψης ή μη ισχυρισμού από τα δικόγραφα τέθηκε από τον Πική, Δ ως ακολούθως:
«(α) Οι αρχές του δικονομικού δικαίου περιορίζουν τα επίδικα θέματα σε κείνα που προσδιορίζονται από τη δικογραφία. Ο επακριβής προσδιορισμός των επιδίκων θεμάτων συναρτάται άμεσα με το αντιπαραθετικό σύστημα δίκης που ισχύει στο δικαιϊκό μας σύστημα και απόρροια της φυσικής δικαιοσύνης που επιβάλλει τη διασφάλιση του δικαιώματος διαδίκου για ουσιαστική ευκαιρία απάντησης στις θέσεις και ισχυρισμούς του αντιδίκου του. (β) Η γενική άρνηση των ισχυρισμών που προσδιορίζουν την απαίτηση δεν εξυπακούει και την προβολή άλλων θετικών γεγονότων, τα οποία είτε την αποδυναμώνουν είτε την καθιστούν ανεδαφική.»
Στην περίπτωση δε που η υπόθεση μας αφορά την λεγόμενη προκαταβολική παράβαση σύμβασης (anticipatory breach of contract) η οποία δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο παρά παράβαση της σύμβασης η οποία διενεργείται με κάποια πράξη, παράλειψη ή συμπεριφορά, η οποία εκδηλώνεται πριν από την έλευση της προκαθοριζόμενης από την ίδια τη σύμβαση ημερομηνίας ολοκλήρωσης της, δεν προϋποθέτει όπως αυτός ο ισχυρισμός εγείρεται ρητά στα δικόγραφα, φθάνει να υπάρχουν σ΄ αυτά στοιχεία που να τον καταδεικνύουν. Ίδετε σχετικά την Peter Dumeril & Co Ltd v. James Ruddin Ltd (1953) 2 All E.R. 294.
Δεν πρέπει τέλος, να μας διαφεύγει το γεγονός πως τα δικόγραφα πρέπει να περιέχουν απλά και μόνον γεγονότα επί των οποίων στηρίζεται και/ή κτίζεται η υπόθεση της κάθε πλευράς. Αχρείαστοι πλατυασμοί και/ή άσχετα με τα γεγονότα της υπόθεσης συμβάντα, δεν δυναμώνουν την υπόθεση μας. Τουναντίον την αποδυναμώνουν.
Ίδετε σχετικά, την Διάταξη 19 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας.