Επικοινωνιακού χαρακτήρα είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για εκσυγχρονισμό των θεσμών, αναφέρει η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της, καλώντας σε ουσιαστικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις.
«Τα μέτρα έχουν επικοινωνιακό και διακηρυκτικό χαρακτήρα και στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν μεταφράζονται σε πρακτική ή ουσιαστική διαφοροποίηση από το παρελθόν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «κάποια μάλιστα ελέγχονται κατά πόσο είναι ορθά από νομικής και συνταγματικής σκοπιάς».
Τα μέτρα που αφορούν τους Οργανισμούς Δημόσιου Δικαίου έρχονται «σε αντίθεση με την ευρύτατα αποδεκτή θέση να γίνουν αλλαγές προς την κατεύθυνση της παροχής περισσότερης ευελιξίας και αυτονομίας για να μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό».
Σύμφωνα με τη συντεχνία «όσον αφορά τις προσλήψεις υπάρχει ήδη νομοθεσία που λαμβάνει υπόψη ακριβώς τα ίδια κριτήρια που εξάγγειλε ο Πρόεδρος». Ο Διορισμός νέας επιτροπής προσλήψεων και προαγωγής για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, αναφέρει, «όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα της αναξιοκρατίας αλλά το συγκεντρώνει σε μια διορισμένη επιτροπή που θα καταστήσει τη διαδικασία χρονοβόρα».
Θεωρεί ωστόσο θετικό «το μέτρο της διαμεσολάβησης για την εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτρόπου Διοίκησης».
Στην ανακοίνωσή της η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ συνεχίζει λέγοντας ότι «οι διορισμοί των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών καθώς και των ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων είναι αποκλειστικό συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου πέραν του ανεφάρμοστου της εξαγγελίας για δημόσια ακρόαση των υποψηφίων για διορισμό τους, στη Βουλή».
Παράλληλα, εκφράζει τη θέση ότι «η εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης είναι μια ανάγκη που διατυπώνεται για δεκαετίες όμως και σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση για συζήτηση».
«Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των θεσμών πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία γι’ αυτό θα πρέπει να περάσουμε από τις διακηρύξεις στον ουσιαστικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.