Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε υνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά το τέλος της τελετής υποβολής ευχών για την ανάληψη των καθηκόντων του δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που του επιτρέπει το Σύνταγμα «για να ξαναβρεί ο λαός τον δρόμο του».
«Στη διάρκεια της θητείας μου θα προσπαθήσω η Προεδρία να συμβάλει στην προσπάθεια για να βγει ο τόπος απ’ αυτό το τέλμα που βρισκόμαστε σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
«Θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια του Συντάγματος, μαζί με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ώστε ο λαός μας να ξαναβρεί το δρόμο του και ο τόπος μας να ξαναβρεί εκείνη την αξιοπρέπεια που του αξίζει», είπε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε την αναφορά του, στη χθεσινή ανάληψη των καθηκόντων του, για την Ευρώπη λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο μια Οικονομική Ένωση γιατί, όπως είπε, όταν ιδρύθηκε δεν οικοδομήθηκε ως αμιγώς Οικονομική Ένωση. Ιδίως όταν διαμορφώθηκε ο ενιαίος πλέον φορέας όλων των επιμέρους Κοινοτήτων, ήταν σαφές ποιο ήταν το μήνυμα που οι ιδρυτές ήθελαν να στείλουν: «Η Ευρώπη είναι πρωτίστως η Ευρώπη των Λαών, η Ευρώπη της αξίας του Ανθρώπου, η Ευρώπη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Ευρώπη που θεμελιώθηκε για να μην ξαναζήσει ο κόσμος τον εφιάλτη παγκόσμιων πολέμων, οποιασδήποτε μορφής».
«Η Οικονομική Ένωση και ιδίως η Νομισματική Ένωση», συμπλήρωσε, «δεν είναι αυτοσκοπός για την Ευρώπη. Θεσμοθετήθηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του, τις αξίες της Ευρώπης. Δηλαδή, στην ουσία, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι ένα κομμάτι της ενοποίησης της Ευρώπης. Αλλά δεν είναι η μόνη ενοποίηση. Αν δεν υπάρξει ενοποίηση η οποία οδηγεί στο να αποφευχθούν πλέον τα δημοκρατικά ελλείμματα τα οποία παρατηρούμε σήμερα, τότε δεν θα είναι ολοκληρωμένο το οικοδόμημα της Ευρώπης».
Σχετικά με ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει για την επίτευξη συνεννόησης για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αναφορά στο τι ισχύει, εκ του Συντάγματος, για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, επισημαίνοντας:
«Το Συμβούλιο αυτό δεν προβλέπεται ρητώς από το Σύνταγμα. Λειτουργεί σύμφωνα με Συνθήκη του Πολιτεύματος, όπως λέμε στο χώρο του Συνταγματικού Δικαίου. Μπορεί να συγκληθεί μόνον όταν ζητηθεί είτε από τον πρωθυπουργό, που είναι το συνήθως συμβαίνον, είτε από άλλους αρχηγούς κομμάτων, αλλά υπό τον όρο ότι θα το δεχθεί ο πρωθυπουργός. Άρα, λοιπόν, δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία, είναι ο πρωθυπουργός και τα πολιτικά κόμματα. Εάν χρειασθεί, θα το πράξω, όπως ακριβώς έχει καθιερωθεί. Αλλά και πέρα απ’ αυτό, να θυμάσθε ότι ο ρόλος μου είναι να ενώσω όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να συμβάλουν. Γιατί η προσπάθεια είναι κοινή. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το πώς μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, αλλά ο στόχος είναι κοινός. Αυτό μην το ξεχνάμε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το πρώτο ταξίδι που προτίθεται να πραγματοποιήσει στο εξωτερικό θα είναι στη Κύπρο. Με αφορμή αυτή την αναφορά ρωτήθηκε για την έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το μνημόνιο και τόνισε: «Η Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν δημιουργήθηκαν για να υπάρχουν χώρες μέσα σε μνημόνια. Αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η Ευρωζώνη, αν δείτε τους κανόνες με βάση τους οποίους λειτουργεί, θα αντιληφθείτε ότι δεν προορίσθηκε να έχει χώρες υπό αυτό το καθεστώς. Γι’αυτό, δυστυχώς και βρέθηκε ανέτοιμη όταν προέκυψε το ζήτημα της Ελλάδας, την άνοιξη του 2010. Εύχομαι λοιπόν στην Κύπρο, που βγαίνει από το μνημόνιο, να οριστικοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες. Μόνο που θέλω να σας τονίσω κάτι: Όταν μιλάμε για μνημόνια, να μην ξεχνάμε τι είδους μνημόνια έχει κάθε χώρα και υπό ποιες ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες μπήκε σ’ αυτά. Για να ξέρουμε αν είναι ίδιες και οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να βγει από τα μνημόνια. Δεν είναι ίδιες οι οικονομικές καταστάσεις, δεν είναι ίδιες οι αιτίες που οδήγησαν τις χώρες να βγουν εκτός αγορών και να έχουν αυτά τα μνημόνια».
Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι η συνεργασία της Προεδρίας με τα ΜΜΕ θα είναι χωρίς διακρίσεις.
Η εθιμοτυπική τελετή συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων του έγινε το μεσημέρι στη αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεχάρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Συγχαρητήριες ευχές υπέβαλαν επίσης οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή, υπουργοί και αναπληρωτές, βουλευτές, η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ξένοι πρέσβεις στην Ελλάδα, μέλη της Ιεράς Συνόδου, επικεφαλής ξένων δογμάτων και άλλοι θεσμικοί φορείς.