Η συντεχνία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών ΠΑΣΥΠΙ σε σημερινή ‘εκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισαν με νομικά μέσα να ανατρέψουν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών για μείωση στο 1% της εισφοράς της εταιρείας στο ταμείο προνοίας τους.
Την ίδια ώρα, με ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών ζητούν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του εθνικού αερομεταφορέα, καταδικάζοντας τη διατήρηση υπεράριθμου προσωπικού και τμημάτων και τη μείωση του στόλου και του δικτύου πτήσεων της εταιρείας.
Στο ψήφισμά τους, το οποίο ανέγνωσε σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Πέτρος Σουπουρής, οι πιλότοι καταδικάζουν «την ενέργεια του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας να αποκόψει μονομερώς και παράνομα από το ταμείο προνοίας των πιλότων για να καλύψει τις απώλειες του ταμείου προνοίας του υπόλοιπου προσωπικού το οποίο κατέρρευσε λόγω κακοδιαχείρισης».
«Εάν το κράτος ή τα κόμματα θέλουν να διατηρούν περισσότερο προσωπικό ή να συμπληρώσουν το ταμείο του υπόλοιπου προσωπικού, πρέπει να το πληρώσει το κράτος και τα κόμματα», είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ, ο οποίος υπέδειξε ότι οι πιλότοι «δεν μπορούν να δεχθούν περαιτέρω αποκοπές».
Ο κ. Σουπουρής είπε ότι η Γενική Συνέλευση «εξουσιοδότησε το ΔΣ της Συντεχνίας να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει η Συντεχνία για αποκατάσταση της παρανομίας στο ταμείο προνοίας και την άμεση εξυγίανση της εταιρείας».
Όπως ανέφερε, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε «όπως κάθε μέλος προχωρήσει σε ποινική υπόθεση εναντίον αυτών που έχουν πάρει την απόφαση της παράνομης αποκοπής της εισφοράς της εταιρείας, προς το ταμείο» και εξουσιοδότησε το ΔΣ «να δώσει οδηγίες στο νομικό σύμβουλο της ΠΑΣΥΠΙ να προχωρήσει στην καταχώρηση των υποθέσεων».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πέτρος Σουπουρής απέκλεισε το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων από πλευράς των πιλότων, λέγοντας ότι «δεν είναι εποχή για απεργίες, λόγω της γενικής κατάστασης στην Κύπρο».
Την ίδια ώρα, η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΥΠΙ διαπίστωσε «ότι το ΔΣ εφαρμόζει κατά το δοκούν τον εύκολο τρόπο αποκοπής μισθών και ωφελημάτων και δεν προχωρεί στη σε βάθος αναδιοργάνωση και εξυγίανση της εταιρείας».
Οι πιλότοι του εθνικού αερομεταφορέα καταδίκασαν «την πρακτική της διατήρησης υπεράριθμου προσωπικού και τμημάτων και ταυτόχρονα της μείωσης του στόλου και του δικτύου πτήσεων της εταιρείας».
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ έκανε λόγο για στασιμότητα που παρατηρείται τους τελευταίους τρεις μήνες στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των πιλότων.
Ειδικότερα, ο Πέτρος Σουπουρής είπε ότι πρέπει να αποξενωθούν τα τμήματα τροφοδοσίας και μηχανολογίας, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το προσωπικό, ενώ αναφέρθηκε και σε «αποτυχημένους διευθυντές» που πρέπει, όπως υπέδειξε, «να αντικατασταθούν με άτομα που διαθέτουν αναγνωρισμένη πείρα και τεχνογνωσία στον τομέα των αερομεταφορών, μακριά από κομματικές και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες».
Σε ερώτηση πού αποδίδει τη στασιμότητα, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ αναφέρθηκε σε «κομματικές παρεμβάσεις» και υπέδειξε ότι αυτή τη στιγμή οι ΚΑ διαθέτουν περίπου 100 υπαλλήλους ανά αεροσκάφος, ενώ μια «σωστή αερογραμμή» πρέπει να διαθέτει 60-65 υπαλλήλους για κάθε αεροσκάφος.
«Επιτακτικά η Γενική Συνέλευση ζητά να γίνουν και τα υπόλοιπα βήματα. Είμαστε υπέρ της εξυγίανσης και της ιδιωτικοποίησης, το χρειάζονται οι Κυπριακές Αερογραμμές» είπε ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των πιλότων, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει ξεκινήσει σε βάθος έρευνα για τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών.
Τέλος, με το ψήφισμά τους, οι πιλότοι ζήτησαν από την Υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα για να προστατεύσει το ταμείο προνοίας τους, εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του περί προστασίας μισθών νόμου του 2007, καθώς για να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της πρότασης της Κυβέρνησης στην οποία συμφώνησε η ΠΑΣΥΠΙ στις 10 Απριλίου 2013, βάσει της οποίας δόθηκε επιπλέον 17% του μισθού τους.
Το ψήφισμα θα σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών, στην Υπουργό Εργασίας και στο ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών.