Ζητώντας «ίση και δίκαιη μεταχείριση», η πραγματοποίησε
ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ 22/2/2016 17:18
Με σύνθημα «Ζητούμε ίση και δίκαιη μεταχείριση», η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, φοιτητικές παρατάξεις και άλλες συντεχνίες, βρέθηκαν σήμερα έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας λύσεις στα ζητήματα των νοσηλευτών και των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Η ΠΑΣΥΝΟ κατέρχεται σήμερα και αύριο, σε 12ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και όπως αναφέρει στα υπομνήματα της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η απόφαση τους αυτή λήφθηκε “μετά από έντονο προβληματισμό, καθώς η επίσημη πλευρά αρνείται να συζητήσει μαζί τους, παραγνωρίζοντας τις απόψεις της Συντεχνίας που εκπροσωπεί πέραν των 1.300 νοσηλευτών”.
Οι νοσηλευτές, κρατώντας πανό που έγραφαν «Ανοχή Τέλος», «Όχι, στην θυματοποίηση των νοσηλευτών», «Ζητάμε κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας», «Να διεκδικείς το αυτονόητο…Δεν είναι Παλικαρισμός», «Είμαι παρών στη χαρά και στο θάνατο και για όλους», «Εδώ Απεργία», έφτασαν γύρω στις 09:30 έξω από την Βουλή.
Υπό τον ήχο σφυρίχτρας, οι νοσηλευτές φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν είμαστε απόφοιτοι Λυκείου αλλά Πανεπιστημίου», «Κλείστε το ή αναγνωρίστε το», «Επ` αόριστου», «Δεν γίνεται αυτονόμηση, δεν γίνεται ΓΕΣΥ, άμα συμφωνήσει πρώτα η ΠΑΣΥΔΥ».
Εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΝΟ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, Παναγιώτη Γεωργίου, παρέδωσαν στη Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
Παραδίδοντας το υπόμνημα, ο κ. Γεωργίου είπε στην κ. Αναστασιάδου ότι παραδίδουν το υπόμνημα “για ακόμα μια φορά” και πρόσθεσε, «ελπίζουμε ότι αυτή την φορά θα δοθούν άμεσες λύσεις και όχι να μπούμε σε διαδικασίες διαλόγου. Ελπίζουμε η Βουλή να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην όλη κατάσταση, γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο, τα νοσοκομεία μας έχουν γονατίσει».
Η κ. Αναστασιάδου είπε ότι το υπόμνημα θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεωργίου είπε ότι διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια.
«Υπάρχουν αιτήματα τα οποία χρονίζουν, δεν έχουν λυθεί, δεν έχουν δοθεί λύσεις και περιμένουμε απαντήσεις. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Τα νοσοκομεία μας έχουν γονατίσει. Οι νοσηλευτές έχουν γονατίσει. Φτάνει πια να βασιζόμαστε στο φιλότιμο, στον αλτρουισμό ή στην καλή διάθεση των συναδέλφων. Ας δούμε τα πραγματικά προβλήματα και ας δώσουν λύσεις οι αρμόδιοι», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν ετοιμάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι σε περίπτωση που δουν ότι δεν θα δοθούν λύσεις, είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
«Αύριο προχωρούμε σε ακόμα μία 12ωρη απεργία. Γίνονται 12ώρες διότι υπάρχει ήδη προσωπικό ασφαλείας και δουλεύει στα νοσοκομεία», συμπλήρωσε.
«Είμαστε αναγκασμένοι σε περίπτωση που δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πόσοι νοσηλευτές απεργούν σήμερα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι είναι 1.300, αλλά τις τελευταίες ημέρες, όπως ανέφερε, έχουν αγκαλιαστεί και από άλλους συναδέλφους τους νοσηλευτές, ενώ στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν και όλες οι φοιτητικές παρατάξεις όπου κι αν ανήκουν.
«Η νοσηλευτική είναι το κόμμα μας, η νοσηλευτική είναι το μέλημα μας, θέλουμε να δούμε μία νοσηλευτική, η οποία θα παίρνει την θέση που της αξίζει, εκεί που πρέπει», συμπλήρωσε.
Ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών Σταύρος Βρυωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι οι νοσηλευτές είναι εδώ μαζεμένοι διότι πλανάται παντού το αίσθημα αδικίας και ανισότητας που δεν τους αφήνει πραγματικά να κάνουν τη δουλειά τους με ησυχία.
«Εδώ και πολλά χρόνια, οι νοσηλευτές αδικούνται, γιατί είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών προσόντων. Οι ασθενείς έχουν δικαιώματα να φροντίζονται από νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ψηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Έχουν επενδύσει χρόνια, και χρόνια σε απόκτηση πτυχίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, συνεχούς επιμόρφωσης, ανανεώνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος ανά τετραετία. Είναι καιρός το κράτος να αναλάβει τις δικές του υποχρεώσεις, διότι οι νοσηλευτές δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι νοσηλευτές δεν είναι επαγγελματίες δεύτερης κατηγορίας, το κράτος έχει ανοίξει πέντε πανεπιστήμια που παρέχουν εκπαίδευση πανεπιστημιακού τύπου. Τέσσερα ιδιωτικά, ένα κρατικό, όλα παρέχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά κανένας από αυτούς τους απόφοιτους δεν παίρνει πανεπιστημιακή δομή. Αυτή είναι κατάφορη αδικία και θα πρέπει να σταματήσει», συμπλήρωσε.
Η νοσηλεύτρια Άντρη Ευσταθίου, σε δηλώσεις της είπε ότι είναι περήφανη που είναι νοσηλεύτρια και πρόσθεσε ότι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από ίση και δίκαιη μεταχείριση.
«Το νοσηλευτικό επάγγελμα είναι ένα ιερό επάγγελμα και πρέπει επιτέλους να δώσουμε το κύρος και το σεβασμό που του αρμόζει. Να δώσουμε στο νοσηλευτικό επάγγελμα, τη θέση που δικαιωματικά του ανήκει. Οι νοσηλευτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Προσπαθούν να παρέχουν όσο το δυνατό ποιοτικότερη νοσηλευτική φροντίδα, αλλά καθημερινά παρεμποδίζεται το έργο τους. Ζητούμε τη βοήθεια των αρμοδίων για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το πολλαπλό έργο του νοσηλευτή… Βοηθήστε μας, να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας», συμπλήρωσε.
Ο νοσηλευτής Στέλιος Ιορδάνους, σε δηλώσεις του, είπε ότι στην παρούσα απεργία δεν συμμετέχουν μόνο μέλη της ΠΑΣΥΝΟ, αλλά και από άλλες συντεχνίες, οι οποίες συμπαραστέκονται στον αγώνα των νοσηλευτών, όπως και φοιτητές από διάφορες παρατάξεις.
«Είμαστε οι νοσηλευτές για τους νοσηλευτές, ανεξαρτήτως παρατάξεως, συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων», ανέφερε.
Η νοσηλεύτρια Γιώτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της είπε ότι το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα πιο αδικημένα επαγγέλματα που υπάρχει στην Κύπρο. «Πολλές φορές παραμελήσαμε την οικογένεια μας για να προσφέρουμε στον ασθενή, για να επιμορφωθούμε», πρόσθεσε.
Οι νοσηλευτές πορεύτηκαν, στη συνέχεια, από τη Βουλή στο Υπουργείο Υγείας, όπου εκεί ζήτησαν από τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη να εξέλθει και να παραλάβει ο ίδιος το υπόμνημα με τα αιτήματα τους.
Ο Υπουργός Υγείας, ικανοποιώντας την επιθυμία των νοσηλευτών, κατέβηκε κάτω και παρέλαβε, μέσω έντονων συνθημάτων, το υπόμνημα της ΠΑΣΥΝΟ.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ, παραδίδοντας το υπόμνημα είπε ότι «τα προβλήματα των νοσοκομείων δεν έχουν λυθεί. Είναι υπαρκτά και πρέπει να δώσουμε λύσεις, γιατί θα τα κλείσουμε εμείς». Απαντώντας ο Υπουργός Υγείας είπε: «Να τα κλείσετε. Αν θεωρείται ότι πρέπει να τα κλείσετε, να τα κλείσετε».
Με τους νοσηλευτές να φωνάζουν το σύνθημα «Δεν είμαστε του Λυκείου, είμαστε απόφοιτοι του Πανεπιστημίου», ο Υπουργός Υγείας διερωτήθηκε τι θέλουν οι νοσηλευτές να κάνει το κράτος; «Να κλείσουμε τα νοσηλευτήρια;», είπε. Ο κ. Γεωργίου απάντησε με ερώτησης στον κ. Παμπορίδη, λέγοντας: ««Γιατί τόσο καιρό τα νοσηλευτήρια δουλεύουν; Δεν υπολειτουργούν τα νοσηλευτήρια;, Δεν είναι υποστελεχωμένα τα νοσηλευτήρια;»
Στο σημείο αυτό, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε ΠΑΣΥΝΟ και Υπουργό Υγείας, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να δεχτεί και προπηλακισμούς.
Ο κ. Γεωργίου, σε έντονο ύφος είπε στον κ. Παμπορίδη ότι είναι πολλά τα αιτήματα τους και του ζήτησε να δώσει λύσεις. «Μην μας λέτε ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Πέστε μας τις λύσεις που δώσατε».
Με την ένταση να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, οι νοσηλευτές απαίτησαν δικαίωση και δήλωσαν στον Υπουργό ότι αν θέλει να τον στηρίξουν στο έργο του, θα πρέπει να τους στηρίξει. «Αν δεν μας στηρίξετε θα είμαστε μέσα στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούμε», ανέφεραν.
Ο Υπουργός Υγείας τους ανέφερε ότι καταλαβαίνει το αίτημα τους, αλλά προσπαθεί να εντάξει την Υγεία σε ένα αυτονομημένο οργανισμό εκτός δομών δημοσίου. «Εσείς μου ζητάτε να συζητήσουμε μέσα στις δομές του δημοσίου», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ απάντησε στον κ. Παμπορίδη ότι ακόμα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. «Δεν δεσμευόμαστε από οποιεσδήποτε συμφωνίες έγιναν για εμάς, χωρίς εμάς. Είναι ξεκάθαρο αυτό το πράγμα. Αν θέλετε να μιλάτε με κάποιους συγκεκριμένα, μιλήστε μαζί τους, αλλά δεσμεύονται εκείνοι όχι εμείς».
Ο Υπουργός Υγείας, συνέχισε τη συζήτηση, διερωτώμενος αν οι νοσηλευτές δεν θέλουν να ισχύσουν όσα εδόθησαν. Απαντώντας, ο κ. Γεωργίου διερωτήθηκε ποια εδόθησαν, αφού, όπως είπε, δεν ενημερώθηκαν επίσημα.
Ο κ. Παμπορίδης είπε στον κ. Γεωργίου πως όπως έχει πληροφορηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, στις 26 Φεβρουαρίου θα έχουν συνάντηση μαζί τους.
«Δεν μπορούσατε να περιμένετε μέχρι τότε;», διερωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας.
«Εσείς δεν μπορούσατε να μας ενημερώσετε;», ήταν η άμεση παρατήρηση του Προέδρου της ΠΑΣΥΝΟ, με τον Υπουργό Υγείας να απαντά ότι δεν είναι αρμόδιος και ότι θα πρέπει να λύσουν τα ενδοσυντεχνιακά τους.
Με την ένταση και τα σφυρίγματα να αυξάνονται, και με τον κ. Γεωργίου να λέει με έντονο ύφος στον κ. Παμπορίδη ότι θα κλείσουν τα νοσοκομεία και ότι «δεν πάει άλλο, φτάνει», ο Υπουργός αποχώρησε.
Χωρίς να προκληθούν οποιαδήποτε προβλήματα, οι νοσηλευτές πορεύτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, που ήταν και ο τελευταίος σταθμών των σημερινών κινητοποιήσεων τους.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ παρέδωσε σε εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών υπόμνημα προς τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα το παραδώσουν στον Υπουργό.
Πριν αποχωρήσουν από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργίου είπε ότι αν δεν λυθούν τα αιτήματα τους, αύριο προχωρούν κανονικά με την εξαγγελθείσα κινητοποίηση τους, και μετά θα καθίσει το ΔΣ να δει τις εξελίξεις.
«Μακάρι να λυθούν τα προβλήματα μας και να μην αναγκαστούμε να ταλαιπωρηθούμε και εμείς και οι πολίτες και οι ασθενείς. Μέλημα μας είναι να μην ταλαιπωρηθούν ασθενείς και γι` αυτό το λόγο αφήσαμε και σήμερα προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία. Ο αγώνας τώρα ξεκινά», πρόσθεσε.
Αύριο από τις 07:30 μέχρι τις 19:30, οι νοσηλευτές θα βρίσκονται έξω από τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία θα λειτουργούν όπως και σήμερα με προσωπικό ασφαλείας, ενώ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η παρουσία της Αστυνομίας τόσο στην Βουλή όσο και στα δύο Υπουργεία ήταν αισθητή.
Στο μεταξύ, στα υπόμνημα η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρει ότι διεκδικεί λύσεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, απαντήσεις για την άμεση μετατροπή και αντικατάσταση των συμβολαίων των εκτάκτων νοσηλευτών που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας, απαντήσεις σε σχέση με την έναρξη των διαδικασιών για τοποθέτηση νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή δομή της δημόσιας υπηρεσίας, τον καθορισμό αντιμισθίας για το επίδομα της αναμονής κλήσης, την αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής σε όλες τις δομές και απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση νοσηλευτών.
«Θα πρέπει να επέλθει συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν προωθηθεί οποιαδήποτε νομοσχέδιο που αφορά στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σας ανακοινώνουμε ότι δεν μας δεσμεύει οποιαδήποτε συμφωνία για την αυτονόμηση, προτού μας παρουσιαστεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου και εφόσον ακουστούν οι απόψεις μας στο πλαίσιο ενός γόνιμου και διεξοδικού διαλόγου», προσθέτει.
Ζητεί, τέλος, να επαναρχίσει ο διάλογος που να δίνει άμεσες λύσεις στα προβλήματα και τα ζητήματα που εγείρει.