Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, βρίσκεται στα σκαριά μελέτη υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή των Υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών για την εθνική στρατηγική τουρισμού.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε, επίσης, ότι αν γίνει κατορθωτή η συγκράτηση της μείωσης των τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία κάτω από το 25% τότε θα καλυφθούν από άλλες αγορές.
Είπε ακόμη ότι θα αρχίσει να μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή μελέτη για αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση του ΚΟΤ, ότι ετοιμάζεται μελέτη για την εθνική στρατηγική τουρισμού που θα καταδείξει μεταξύ άλλων και θέματα του «πώς οργανωνόμαστε σε ό,τι αφορά θέματα τουρισμού, τις αρμοδιότητες του ΚΟΤ, άλλων φορέων, την εικόνα της Κύπρου».
Παράλληλα, ανέφερε ότι σύντομα, αρχές Απριλίου, προχωράει η διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου με στόχο να υπάρξει τουλάχιστον 25% μείωση στο διοικητικό κόστος.
Όπως είπε είναι θέμα “rebranding & repositioning” του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών εξέφρασε τη διαφωνία του όσον αφορά την ανάγκη μείωσης των τιμών, λέγοντας ότι κατά την άποψή του «πρέπει να επικεντρωθούμε στην ποιότητα και όχι στην τιμή».
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ο ΚΟΤ θα συνεχίσει να είναι ο σύμβουλος του κράτους για θέματα τουρισμού και θα έχει τις αρμοδιότητές του. Η παρουσία του ΚΟΤ είναι διασφαλισμένη, σημείωσε, προσθέτοντας «μένει να απαντήσουμε ποιες είναι οι νέες του αρμοδιότητες».
Όσον αφορά την κατάσταση πραγμάτων ως έχει, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι έκλεισε το 2014 απορροφώντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες με τις αφίξεις από τη Ρωσία, με 1,5% αύξηση στις αφίξεις και μείωση στα συνολικά έσοδα 3% περίπου.
Για το 2015 είπε ότι αρχίσαμε τη χρονιά σχετικά καλά, και έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία
Για την αγορά της Ρωσίας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία «ότι θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την πτώση». Φαίνεται ότι οι εταίροι μας θα μας συμπαρασταθούν, είπε. Ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας μάς έχει πρώτους στην επιλογή των πελατών τους, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι σίγουρα βοήθησε το κλίμα γενικότερα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία.
Όσον αφορά τα στοιχεία για το Μάρτιο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι φαίνεται ότι θα είναι αρκετά καλά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνει κατορθωτό να συγκρατηθεί κάτω από 25% η μείωση τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία τότε θα μπορέσουν να καλυφθούν οι απώλειες από την αύξηση που θα σημειωθεί από άλλες αγορές, όπως αυτή της Αγγλίας για την οποία έχει ήδη σημειωθεί αύξηση 1,5%. Αρκετά υγιής είναι η αύξηση και από Γερμανία, Ισραήλ, Ολλανδία και Αυστρία, είπε σημειώνοντας, ωστόσο, ότι προς το παρόν οι αριθμοί είναι μικροί.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου ανέφερε ότι από περαιτέρω αναλύσεις που γίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών για την πραγματική τουριστική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2014 σημειώθηκε αύξηση 4,5% στα έσοδα.
«Η τάση των εσόδων μας από τον τουρισμό φαίνεται να είναι ενθαρρυντική», είπε, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά βλέπουμε ότι σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 15 χρόνων έχει σταματήσει η κάθοδος και αρχίζει μια άνοδος.
Αναφορά έκανε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου και στην προετοιμασία νομοθετικού πλαισίου για τα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής, το οποίο αναμένεται να εξετάσει το ΔΣ του ΚΟΤ στα τέλη Μαρτίου. Η νομοθεσία, όπως είπε, αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό, στην απλοποίηση και στην εξυπηρέτηση των εταίρων μας και στο έλεγχο των καταλυμάτων.
Η εκπρόσωπος της Hermes ανέφερε από την πλευρά της ότι η ρωσική αγορά είναι αρκετά χαμηλά και ότι τα μηνύματα που στέλνουν οι αεροπορικές εταιρείες είναι ότι αν δεν καταφέρουν να έχουν τους δείκτες πληρότητας και τα έσοδα που επιθυμούν θα σταματήσουν.
«Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν εντατικά γιατί ήδη υπάρχουν κάποια μηνύματα όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο», είπε.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι δίνονται οδηγίες στα προξενεία και τις διπλωματικές αποστολές να παρέχουν τις θεωρήσεις εισόδου σε όσους ενδιαφέρονται, αν είναι δυνατόν σε τρεις ημέρες, προσθέτοντας ότι πολλές φορές αυτές δίνονται αυθημερόν. Λόγο έκανε και για το καθεστώς της προ-βίζας που ισχύει για Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες.
Πρόσθεσε ότι από τον Ιούνιο 2014 και εντεύθεν μετά από θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας μπορούν να επισκεφθούν την Κύπρο και πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι βίζας Σένγκεν που τους παρέχει το δικαίωμα για δύο ή περισσότερες εισόδους. Αυτό, ανέφερε, διευκολύνει αρκετά τα πράγματα.
Το μήνυμα που λαμβάνει ο ΠΑΣΥΞΕ, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του, Ζαχαρία Ιωαννίδη, από Ρώσους τουριστικούς πράκτορες είναι ότι `εμείς στηρίξαμε την τουριστική Κύπρο αναμένουμε τώρα εσείς να μας στηρίξετε`.
Οι ξενοδόχοι, είπε, δίνουν σημαντικές εκπτώσεις εδώ και μήνες. Δεν είναι τόσο για την περίοδο αιχμής αλλά για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και αν χρειαστεί και Ιούνιο. Υπενθύμισε ακόμη ότι το 2014 υπήρξαν περίπου 30 πτωχεύσεις τουριστικών γραφείων στη Ρωσία.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, όπως είπε, από τις εικόνες που εξέπεμψε η Κύπρος χθες, μετά από διαδήλωση στη Λευκωσία.
Διαχρονικά είναι τα προβλήματα του τουρισμού στην Κύπρου, όπως ανέφερε από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη Κενεβέζου. Έκανε αναφορά σε έρευνα του ΣΤΕΚ σύμφωνα με την οποία άλλες χώρες της περιοχής ανταγωνιστικές προς την Κύπρο είδαν τα τελευταία 15 χρόνια τεράστιες αυξήσεις από 30% μέχρι 234%. Κάτι κάνουν καλύτερο από εμάς ή κάτι κάνουν που δεν κάνουμε εμείς, είπε.