Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απώλεσε σημαντικό τμήμα της περιουσίας του χωρίς να εξασφαλίσει «αντισταθμιστικό» όφελος, ούτε για τους εργαζόμενούς του ούτε για το κοινωνικό έργο που επιτελεί.Στο προσκήνιο των εξελίξεων παραμένει η μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην εταιρεία συμφερόντων ομίλου Πειραιώς ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, η οποία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που επηρεάζουν και το μέλλον των εργαζομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό συμβαίνει γιατί με τον εκπλειστηριασμό του νοσηλευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως είναι γνωστό, το αντίτιμο του πλειστηριασμού επαρκεί για να ικανοποιηθούν μόνο τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» και το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε φροντίσει να κατοχυρωθεί ως δανείστρια, τη στιγμή που όλοι οι λοιποί πιστωτές έχουν μείνει απροστάτευτοι λόγω των συνεχών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Στους εργαζόμενους του Οργανισμού οφείλονται δεδουλευμένα 7-8 μηνών.
Μεγάλο τμήμα τους βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, ενώ έχουν κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΕΣ. Σε συνδυασμό με αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, ο Οργανισμός που έχει προσφέρει μεγάλο κοινωνικό έργο στην ουσία υπολειτουργεί και αδυνατεί να παίξει το ρόλο του, σε μια εποχή που όλο και ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας τον έχουν ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.
Με τα ταμεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού άδεια -το «ποιοι» και «γιατί» τα άδειασαν θα πρέπει να απαντήσει η δικαιοσύνη, αφού οι οικονομικοί έλεγχοι που κάθε νέα διοίκηση ανακοινώνει δεν έχουν αποφέρει καρπούς μέχρι σήμερα- οι εργαζόμενοι περιμένουν να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, από εποχής Α. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, για την έκδοση ειδικού κονδυλίου. Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης δεν έδειξε την ίδια επιμέλεια για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, όση για να δρομολογήσει την εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς. Ούτε επίσης σκέφτηκε να εξασφαλίσει μέρος του τιμήματος από το «Ντυνάν» τουλάχιστον προς όφελος των εργαζομένων του ΕΕΣ, έστω για να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο, με τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης της περιουσίας του Οργανισμού.
Έτσι, το πρόβλημα της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων παρέμεινε άλυτο.
Σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα τελεσίγραφο. Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου, προτάθηκε στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις επισχέσεις και να αποσύρουν τα ασφαλιστικά μέτρα, για να ξεκινήσει μία διαδικασία καταβολής μισθών, ένα συν ένα μήνα (τρέχων και οφειλόμενος). Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί – προφορικά- άμεσο κονδύλι 1 εκατ. ευρώ για τη διαδικασία αυτή, που όμως σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα τραβήξει μέχρι τον Μάρτιο, για να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα.
Οι εργαζόμενοι ανησυχούν, καθώς αν δεν δουν επίσημες εγγυήσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά, υπάρχει φόβος να συνεχίζει να σέρνεται μία κατάσταση αβεβαιότητας για τους επόμενους 5 μήνες.
Υπάρχουν μάλιστα απόψεις ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι τυχαίο. Το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να διενεργηθούν εκλογές στον ΕΕΣ για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Επίσης, τον Φεβρουάριο λήγει η μετενέργεια της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων. Δεν αποκλείεται δε να προκύψουν και άλλα θέματα σχετικά με διάθεση περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο δρόμο που άνοιξε η σκανδαλώδης μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν». Τη στιγμή που διακυβεύονται μία σειρά από θέματα, κυβέρνηση και διοίκηση του ΕΕΣ δεν θα ήθελε τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις.
Ωστόσο, καλούνται να πάρουν αποφάσεις άμεσα, μέσω της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους την επόμενη εβδομάδα, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Πάντως, παρά τα τυχόν παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους, οι εργαζόμενοι του ΕΕΣ παραμένουν πιστοί στην ιδέα της κοινωνικής προσφοράς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα πολλά, είναι ότι συνέταξαν λίστες εθελοντών, τη στιγμή που πολλοί από αυτούς βρίσκονταν σε επίσχεση, για να μεταβούν στην Κεφαλονιά, όταν χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο στις αρχές του έτους και να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες κατοίκους του νησιού. Στην απογοήτευσή τους για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο οργανισμός, έχει προστεθεί και ένα ακόμα ζήτημα, ηθικού βάρους: η εκχώρηση και του ονόματος του Ερρίκος Ντυνάν, του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, σαν εμπόρευμα, στην Τράπεζα Πειραιώς.