Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής σε πολύωρη συνεδρία της χθες, διαπίστωσε ότι έγιναν παραβιάσεις του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά την εισδοχή φοιτητών με αναπηρίες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να ερευνήσει αυτές τις περιπτώσεις για τις οποίες έγιναν καταγγελίες ότι δεν τηρήθηκαν οι πρέπουσες διαδικασίες.
Ταυτόχρονα, είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Τάσου, έχουμε ζητήσει, όπως περιπτώσεις που έχουν αδικηθεί να επανεξεταστούν από πλευράς της Πρυτανείας, ούτως ώστε να αρθούν οι αδικίες. Επίσης, συνέχισε, έχουμε καλέσει το ΠΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιήσουν σύσκεψη στην οποία θα παρευρεθούν όλοι οι επηρεαζόμενοι συμπολίτες μας που εκπροσωπούνται από τις οργανώσεις τους και έχουν προβλήματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω είπε ο κ. Τάσου, ότι θα βρεθεί εκείνη η χρυσή τομή που θα λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν γιατί είναι παραδεκτό ότι σε όλες τις σχολές Ιατρικής του εξωτερικού ισχύουν κριτήρια.
Βέβαια τα κριτήρια όπως έχουν διατυπωθεί, πρόσθεσε, δεν ήταν τα πρέποντα.
«Είναι η ώρα το ΠΚ να δώσει λύση στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει η πρόκληση προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας», συμπλήρωσε, δηλώνοντας παράλληλα πως το ΠΚ έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες στους φοιτητές με αναπηρίες, εφόσον μέχρι στιγμής αριθμεί 1,100 φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει και στους οποίους παρείχε κάθε στήριξη κατά την διάρκεια της φοίτησης τους.
Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε ήδη γνωμάτευση για το θέμα από τη Γενική Εισαγγελία, ενώ αριθμός φοιτητών που θεώρησαν ότι αδικήθηκαν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, είπε ότι «η πρώτη παρανομία είναι ότι επινόησαν κανόνα, ο οποίος δεν απορρέει από κανένα κανονισμό και κανένα νόμο και η δεύτερη παρανομία είναι ότι φοιτήτρια που κατάφερε να περάσει μέσα από τις προεισαγωγικές εξετάσεις και μάλιστα χωρίς τα ειδικά κριτήρια, την πέρασαν από ‘ιερή εξέταση από την οποία ουσιαστικά την εξόντωσαν, μετά της εισηγήθηκαν να μεταγραφεί σε άλλο τμήμα, εγγράφηκε σε άλλο τμήμα και την επόμενη μέρα η κοπέλα αυτή εγκατέλειψε τις σπουδές της και το όνειρο της να γίνει γιατρός’». Η συγκεκριμένη κοπέλα, είπε, ήταν μια εξαίρετη μαθήτρια που σάρωσε όλα τα βραβεία, αλλά έπασχε από μεγάλης μορφής δυσκολίας στην όραση.
Η τρίτη παρανομία, συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι ότι εισήχθηκε στην Ιατρική Σχολή μαθητής, ο οποίος ουδέποτε δήλωσε στις προτιμήσεις του ότι ήθελε να είναι στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Την ίδια ώρα, άλλος δικαιούχος που παρακάθισε στις προεισαγωγικές εξετάσεις του 2013, αποκλείστηκε από την Ιατρική Σχολή. Είπε πως υπάρχει επίσης ακόμη μια περίπτωση υποψηφίου, ο οποίος έπρεπε να εισαχθεί με ειδικά κριτήρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον απέκλεισαν και σήμερα ο φοιτητής για καλή του τύχη έχει εισαχθεί με το σπαθί του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επίσης, άλλη περίπτωση, είπε, αφορά μέλος άλλης εθνικότητας ( της ελληνικής κοινότητας της Κύπρου) που έχει αποκλειστεί κατά τον ίδιο τρόπο.
«Οι άνθρωποι της ηγεσίας του Πανεπιστημίου ουσιαστικά επιμένουν ότι μετά από το ενιαίο κοινό και ίσον κριτήριο των παγκύπριων εξετάσεων θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυθαίρετα και παράνομα να στήνουν επιτροπές για να κάνουν συνεντεύξεις και να προχωρούν σε περαιτέρω εξετάσεις διότι κατά τους ίδιους πρέπει να συνάδει οπωσδήποτε η προσωπικότητα του φοιτητή της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ με το επάγγελμα του γιατρού», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες, απάντησε πως «αν δεν κάνω λάθος υπήρχε μια τέτοια πρόνοια επί καιρώ του Χίτλερ, του Στάλιν, πιθανώς και σε κάποιες χώρες κάτω από την Σαχάρα…».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως το ΠΚ με ένα μονομερή τρόπο χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους ακόμη και με το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας πήρε αποφάσεις, καθόρισε διαδικασίες επιλογής εισακτέων φοιτητών -σίγουρα παράτυπα και ενδεχομένως και παράνομα εκτός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου αποφάσεις που στο τέλος της ημέρας έχουν αδικήσει υποψήφιους. «Η γενική πρόνοια όπως αυτή είναι διατυπωμένη στους κανόνες σπουδών του ΠΚ με ένα απόλυτο τρόπο που να αποκλείει ένα άτομο λόγω αναπηρίας από το να πάρει μια θέση στην Ιατρική Σχολή παραβιάζει τις αρχές της μη διάκρισης και της ισονομίας καθώς και διεθνείς συμβάσεις στα δικαιώματα ομάδων πολιτών», ανέφερε.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου υπενθύμισε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 συζητούσαμε κατά πόσο θα ξεκινούσε η Ιατρική Σχολή τον Σεπτέμβριο ή θα αναστελλόταν η λειτουργία της γι αυτό και υπάρχει και μια δικαιολογία εκ μέρους της Συγκλήτου του ΠΚ για την μη ύπαρξη ουσιαστικού και εκτεταμένου διαλόγου ως προς την εφαρμογή των κανόνων της πρώτης χρονιάς εισδοχής των φοιτητών στην Ιατρική Σχολή. Πρέπει, επίσης, να δούμε, σημείωσε, τι πρακτικές εφαρμόζονται σε άλλες χώρες όσον αφορά την εισδοχή φοιτητών για τις ιατρικές σχολές. Φέρνοντας ως παράδειγμα το Βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα που είναι συνδεδεμένο με το δικό μας, σημείωσε πως υπάρχει και προφορική συνέντευξη καθώς κι άλλα κριτήρια εισδοχής.
Επισήμανε την πολύ λεπτή ισορροπία που πρέπει να υπάρχει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μεταξύ της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και της δημόσιας υγείας. Όπως μας ελέχθη από τη Σύγκλητο, είπε η κ. Κυριακίδου, υπάρχουν αναπηρίες που στην πορεία της φοίτησης των ατόμων που τις έχουν δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα διάφορα εργαστήρια.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, είπε πως θεωρούμε ότι το ΠΚ δεν μπορεί να προχωρήσει καθολικά με κανονισμούς είτε με αποφάσεις και να αποκλείει εντελώς τα άτομα, τα οποία έχουν είτε απόλυτη είτε μερική αναπηρία από το να μπορούν να εισέρχονται στην Ιατρική Σχολή. «Θεωρούμε ότι την κάθε περίπτωση, του κάθε ατόμου, που αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα, το ΠΚ θα πρέπει να την εξετάζει ξεχωριστά και αναλόγως το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε αυτή την εξέταση θα πρέπει να είναι η ατομική εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ίδιου του φοιτητή, του ίδιου του ατόμου, κατά πόσο το παιδί αυτό το οποίο αιτείται την εισδοχή του στην Ιατρική Σχολή θα μπορέσει στο τέλος της ημέρας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της σπουδής, αυτής της σχολής», δήλωσε.
Επίσης, μέσα σε αυτά τα πλαίσια το ΠΚ, συνέχισε, θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον στα παιδιά τα οποία θα κρίνονται ικανά, όλες τις απαιτούμενες υποδομές, ώστε παρόλο του ότι αντιμετωπίζουν είτε κινητικά προβλήματα είτε προβλήματα ακοής είτε όρασης να μπορούν να παρακολουθούν τον ιατρικό κλάδο.
Θα πρέπει σε αυτές τις ατομικές εξετάσεις, είπε, να λαμβάνεται υπόψη και το δημόσιο συμφέρον. «Δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε το δημόσιο συμφέρον από την στιγμή την οποία η σπουδή την οποία θα ακολουθήσει ένας φοιτητής σίγουρα θα έχει άμεση σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος αν και εφόσον ο φοιτητής αποφασίσει να ασκήσει αυτό το επάγγελμα θα πρέπει να είναι σε θέση να το ασκήσει πραγματικά», πρόσθεσε.
Η απόφαση, δήλωσε, εναπόκειται στο ίδιο το ΠΚ. «Εμείς καλούμε το ΠΚ να προχωρήσει σε ένα διάλογο με όλες τις οργανώσεις, οι οποίες επηρεάζονται, με την Οργάνωση Τυφλών, με την Οργάνωση Αναπήρων Ατόμων, ώστε να εξηγηθεί σωστά στους ανθρώπους ποια είναι η απόφαση του ίδιου του Πανεπιστημίου, αλλά παράλληλα να βρουν και τη κοινή συνισταμένη ώστε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και τα οποία μετά από ατομικές εξετάσεις που γίνονται για τον καθένα να μπορούν να παρακολουθούν τον κλάδο της ιατρικής», κατέληξε.