«Ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη λύπη μου αλλά και τη μεγάλη έκπληξή μου για την ανακοίνωση του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι στόχος της παρέμβασής του δεν είναι να ασκήσει κριτική στις αποφάσεις του Δημήτρη Χριστόφια, αλλά να αναφέρει ότι «αυτή η πράξη είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου… έκπληξή μου είναι πραγματικά μεγάλη γιατί όπως όλοι γνωρίζετε, η θέση αυτή ήταν κενή για 50 τώρα χρόνια. Πέρασαν πολλοί πρόεδροι, ξεκινώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού, εμένα, τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Χριστόφια. Και θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι το Σύνταγμα έλεγε ξεκάθαρα ότι τη θέση του Υποδιοικητή της ΚΤ πρέπει να την κατέχει ένας Τ/κ. Όμως τώρα αποφασίζεται την τελευταία στιγμή για να διοριστεί ένας Ε/κ».
Ο κ. Βασιλείου είπε ότι είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τις θέσεις του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, που επίσης το Σύνταγμα έλεγε ότι πρέπει να είναι Τ/κ, υπήρχε αμφισβήτηση. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο τέως Πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν προήχθη ο Πέτρος Κληρίδης στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα το 2000, αποφάσισε να μην διορίσει βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ακριβώς γιατί πίστευε ότι έτσι ήταν το σωστό. «Και στη συνέχεια είδαμε ότι διορίστηκε άλλος», σημείωσε ο κ. Βασιλείου.
Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να έχει για τον τόπο αρνητικά αποτελέσματα και αρνητικές επιπτώσεις αφού θα δημιουργηθεί μια σοβαρή ένταση σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. «Ναι μεν ο Πρόεδρος είναι πρόεδρος μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά τότε μόνο παίρνει μια απόφαση η οποία είναι τόσο σημαντική αν αυτό είναι απαραίτητο για το καλό του τόπου. Σήμερα, η απόφαση αυτή το μήνυμα που στέλλει έξω είναι ότι απλούστατα ο σημερινός Πρόεδρος θεωρεί ότι όποιος και αν είναι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί αύριο, δεν θα είναι σε θέση να πάρει τη σωστή απόφαση».
Διερωτήθηκε επίσης τι εντύπωση θα δημιουργηθεί στους ξένους και ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Απ’ ότι εγώ νομίζω, θα εκπλαγούν διότι δεν θα μπορούν να καταλάβουν τι σκοπούς άλλους παρά οιουσδήποτε άσχετους με την οικονομική κρίση μπορεί αυτός ο διορισμός να εξυπηρετεί», ανέφερε.