Από το 1974 η Τουρκία εφαρμόζει μια πολιτική συστηματικού εποικισμού, με σκοπό και στόχο να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού. Στην κατεχόμενη Κύπρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150 – 160 χιλιάδες έποικοι καθώς επίσης και 35 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, την ίδια ώρα που περίπου 55 χιλιάδες τουρκοκύπριοι μετανάστευσαν εκτός Κύπρου. Υπολογίζεται ότι σήμερα στα κατεχόμενα ζουν περίπου 89 χιλιάδες τουρκοκύπριοι.
1. Έλεγχος και χειραγώγηση των τουρκοκυπρίων.
2. Στρατιωτική ενίσχυση παρουσίας Τουρκίας στο νησί, αξιοποιώντας εκπαιδευμένες εφεδρείες στο νησί.
3. Ο απόλυτος έλεγχος της πολιτικής ζωής στα κατεχόμενα αφού παραχωρήθηκαν στους έποικους, ”ιθαγένεια”, ελληνοκυπριακές περιουσίες, ”εκλογικά δικαιώματα”, άδειες εργασίας κλπ. Επίσης είναι οργανωμένοι σε πολιτικά κόμματα για να διασφαλιστεί ο σημαντικός τους ρόλος στην πολιτική ζωή των κατεχομένων. Άλλωστε έχει διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης.
4. Το πρόβλημα του εποικισμού δημιουργεί νέων αρνητικών τετελεσμένων, με μια ανατροπή πρακτικά δύσκολη, πράγμα που επηρεάζει δυσμενώς την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
5. Η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα καθώς επίσης και η πληθυσμιακή αλλοίωση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο, ούτως ώστε να απαιτεί, πράγμα που κάνει εδαφική και συνταγματική πτυχή για την επίλυση του Κυπριακού.
6. Η εξάλειψη κάθε τι Ελληνικού και Χριστιανικού χαρακτήρα που προϋπήρχε για αιώνες και στην ‘τουρκοποίηση’ της βόρειας γεωγραφικής περιοχής της Κύπρου. Όλα αυτά τα επιτυγχάνει εκτός από τον εποικισμό, με την συνεχόμενη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την παράνομη αλλαγή των γεωγραφικών ονομάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κ.α.
Άξιο αναφοράς είναι ότι η πολιτική εποικισμού που εφαρμόζει η Τουρκία στην Κύπρο συγκρούεται με την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Μάλιστα στο παράρτημα Δ της Συνθήκης και που αφορά την ιθαγένεια της Κύπρου, ”..καθιστά αδύνατο και παράνομο για τη μια ή την άλλη κοινότητα να διαταράξει τη δημογραφική ισορροπία, φέρνοντας μεγάλο αριθμό Τούρκων ή Ελλήνων με τον ισχυρισμό ότι είναι Ελληνοκυπριακής ή Τουρκοκυπριακής καταγωγής και άρα δικαιούνται να έρθουν στην Κύπρο..” Μάλιστα το Άρθρο 4 παράγραφος 7, προνοεί ποσοστώσεις για την παραχώρηση υπηκοότητας σε πρόσωπα που είχαν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, την Τουρκία ή τη Βρετανική Κοινοπολιτεία, στην περίπτωση που ήταν κάτοικοι Κύπρου πριν από το 1955, ή που ήταν απόγονοι Οθωμανών υπηκόων οι οποίοι διέμεναν στην Κύπρο το 1914.
Να σημειωθεί ότι η πολιτική εποικισμού αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Το Άρθρο 49 (6) της 4ης Συνθήκης της Γενεύης του 1949 σχετικά με τους Αμάχους εν Καιρώ Πολέμου, απαγορεύει τη μεταφορά από την κατοχική δύναμη δικού της πληθυσμού στην περιοχή που κατέχει.
Σταύρος Χατζησάββας (ΒΑ & ΜΑ)
Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής ΕΔΕΚ Αμμοχώστου