Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε απόψε ότι το αρχείο δοτών μυελού των οστών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, έχει καταστήσει τη Κύπρο παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δείπνου του Καραϊσκάκειου στο Προεδρικό απόψε, είπε ότι « ‘η Κυπριακή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών’, με πέραν των 26,000 εθελοντών δοτών, από τους οποίους οι 20,000 είναι Τουρκοκύπριοι, είναι σήμερα το πρώτο αρχείο σε αναλογία πληθυσμού ανά τον κόσμο».
Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, «289 εθελοντές δότες του Αρχείου έχουν δώσει μόσχευμα σε πολλούς Κύπριους καθώς και σε άλλους ασθενείς από 25 διαφορετικές χώρες.
Το 2005, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με πρωτοβουλία 10 Ροταριανών Ομίλων, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα οργάνωσε ένα δημόσιο αρχείο αίματος ομφάλιου λώρου, το οποίο ονομάστηκε Ροταριανό Αρχείο Ομφαλοπλακουντικών Μοσχευμάτων και στο οποίο σήμερα φυλάσσονται 2,620 μοσχεύματα».
Όπως είπε, τέσσερα από αυτά έχουν ήδη δοθεί σε τέσσερις νεαρούς ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία.
Συνέχισε λέγοντας ότι «ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αρχείου Δοτών από το 2000, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συνεργάζεται με άλλα 68 αρχεία στον κόσμο, ανοίγοντας προοπτικές αναζήτησης συμβατού δότη μέσα σε περισσότερα από 19 εκατομμύρια εθελοντών δοτών».
Το Υπουργείο Υγείας, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υποστήριξε και υποστηρίζει σταθερά, τόσο οικονομικά όσο και με πολλούς άλλους τρόπους, τις δραστηριότητες του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος».
Προς αυτό ανέφερε ότι «οι καταγραφές δεκάδων χιλιάδων δοτών έγιναν σε Τράπεζες Αίματος των κυβερνητικών νοσοκομείων και η φύλαξη των μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στους ‘επιστημονικούς άθλους’ που έχει πετύχει το Καραϊσκάκειο «τόσο σε θέματα διαπίστευσης όσο και σε θέματα έρευνας».
«Το Κυπριακό Αρχείο Δοτών ήταν από τα πρώτα αρχεία στον κόσμο που διαπιστεύτηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχείων Δοτών επιβεβαιώνοντας το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο», είπε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «με τη διεξαγωγή έρευνας διασφαλίζει τη συνεχή αναβάθμιση της επιστημονικής του βάσης, την ανάπτυξη των υπηρεσιών του και της διεθνούς δικτύωσης του με ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργατών, όπως τα πανεπιστήμια του Cambridge, Surrey και Πατρών, καθώς και με διεθνούς φήμης Ινστιτούτα όπως το Welcome Trust Sanger Institute».
Λόγω αυτής της δικτύωσης, συνέχισε, «αλλά και του ψηλού επιστημονικού επιπέδου του κατάφερε, μέσα από καθαρά ανταγωνιστικές ερευνητικές προτάσεις, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) το οποίο απετέλεσε το έναυσμα για την ανέγερση του νέου κτηρίου από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην «ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης του κόσμου της Κύπρου που ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται μαζικά στο κάλεσμα των πασχόντων συνανθρώπων μας να προσφέρει ζωή».
Συγχάρηκε τα Διοικητικά Συμβούλια του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του ΚΕΜΑΚ, και τη Διεύθυνση και τους Λειτουργούς του Ιδρύματος για το έργο που επιτελούν.
«Θέλω να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν την ίδια πορεία με το ίδιο σθένος και την ίδια αυταπάρνηση», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «η Κυβέρνηση θέλει να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του οράματος του Ιδρύματος και να το αναδείξει ακόμα περισσότερο σαν ένα από τα πιο σημαντικά και επιτυχημένα αρχεία δοτών στον κόσμο προβάλλοντας τη μικρή Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση».
Τέλος, εξέφρασε «εκ μέρους της πολιτείας τις ευχαριστίες μας προς όλους τους εθελοντές δότες, ευεργέτες, χορηγούς, συνεργάτες του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και ιδιαίτερα στους 27 εθελοντές δότες του 2013 που τιμούμε απόψε».
«Ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά το κράτος ούτε το απαλλάσσει από τις ευθύνες του», είπε, προσθέτοντας ότι «συμπληρώνει όμως δυναμικά το ρόλο του κράτους, και βοηθά τον άνθρωπο να αναπτύξει την κοινωνικότητα του, να διαμορφώσει το ήθος και να διοχετεύσει τις δημιουργικές του δυνάμεις στη στήριξη πασχόντων συνανθρώπων μας».