Παράδειγμα για την Κύπρο η έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο

Πολύ σημαντική εξέλιξη, που αποτελεί παράδειγμα για την Κύπρο, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής από την Ιρλανδία.

«Η έξοδος μιας χώρας από το μνημόνιο και τον αυστηρό έλεγχο που συνεπάγεται δεν μπορεί να γίνει με λόγια και συνθήματα, αλλά με την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις αγορές δανεισμού από την άνοιξη 2011, ενώ προηγουμένως είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ή αποθέματα χρηματοδότησης και σήμερα είναι εξαρτημένη από το δανεισμό του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.

«Μέσω της αξιόπιστης υλοποίησης του προγράμματος είναι που θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο της τρόικας, αλλά πολύ περισσότερο και ασφαλώς πολύ πιο δύσκολο, των αγορών για να μπορέσουμε και εμείς, όπως η Ιρλανδία σήμερα πράττει να επανέλθουμε σε μια κανονική λειτουργία, όπου θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες του κράτους και της οικονομίας χωρίς την αναπόφευκτη εξάρτηση από κανένα», τόνισε. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η δεύτερη πετυχημένη αξιολόγηση, που αναγνωρίστηκε και από το Εurogroup, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της πορείας, έχουμε δρόμο μπροστά μας», είπε, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που εκδηλώνονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα με πιο μεγάλη και οδυνηρότερη την ανεργία. Ομως, συνέχισε, οι ενδείξεις ανθεκτικότητας σε κάποιους τουλάχιστον τομείς της οικονομίας καταγράφονται, όπως και οι κάποιες καλύτερες επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας. Αυτά δεν μας οδηγούν σε χαλάρωση της προσπάθειας που είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά θα συνεχίσουμε για να μπορέσουμε και εμείς όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία με το ειδικό της πρόγραμμα να επανέλθουμε στην ομαλότητα, είπε.

«Οι δυσκολίες δεν είναι δικές μας, κανενός πολιτικού, αλλά τις δυσκολίες τις βιώνουν οι συμπολίτες μας και οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, περνάνε μια πολύ δύσκολη περίοδο, εμείς ουδέποτε πανηγυρίσαμε ή ωραιοποιήσαμε την κατάσταση, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να επιστρέψουμε μια ώρα ταχύτερα στην ανάκαμψη», είπε.

Τα παραπάνω συνέχισε, είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνεις. Στο εσωτερικό αλλά και σε αυτούς που μας παρακολουθούν από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των πιθανών επενδυτών, που από πρώτο χέρι γνωρίζω ότι με ενδιαφέρον και με καταγεγραμμένη τη διαφαινόμενη προοπτική της κυπριακής οικονομίας αναμένουν για να επιβεβαιώσουν την ικανότητά και προσήλωση μας στη μεγάλη αυτή προσπάθεια διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών, του τραπεζικού τομέα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι σταδιακά η έμφαση της κυβέρνησης θα εστιαστεί στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. «Δεν θα υπονοούσα ότι αυτές θα είναι οι δύσκολες αποφάσεις και όσα έγιναν ήταν εύκολα», αντίθετα θα έλεγα, οι αποφάσεις του τραπεζικού τομέα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και το γεγονός ότι όλες έχουν υλοποιηθεί και η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης και προσδιορισμού ενός τρόπου πολύ πιο άρτιας λειτουργίας και εποπτείας του τραπεζικού τομέα, αποτελούσαν τεράστια πρόκληση με σημαντικές παρενέργειες στην οικονομία. Οσο περνάει ο καιρός θα μπαίνουμε πιο βαθιά στα ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών. Όπως είπε, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι πρέπει να έχουμε τη νέα εθνική επιδοματική πολιτική με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια, την πιο φιλόδοξη από τη δεκαετία του 1960, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δίκαιου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τόνισε. Αλλη σημαντική μεταρρύθμιση που ανέφερε είναι η δημόσια υπηρεσία, οι δομές της δημόσιας υπηρεσίας έπρεπε να είχαν προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής μας, καθυστερήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα γίνεται μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες και θα πρέπει το 2014 να λάβουμε αποφάσεις στη βάση πορισμάτων, διαπιστώσεων και υποδείξεων των εμπειρογνωμόνων, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.
Σημαντικό χαρακτήρισε και το ζήτημα που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις οργανισμών. Είναι γνωστές οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος και πρέπει σύντομα αυτές οι δεσμεύσεις να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις σε ένα πλάνο που να προσδιορίζει ακριβώς τις επιδιώξεις μας σε σχέση με αυτό το ζήτημα, τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουμε ως δεδομένο το στόχο των εισπρακτικό δηλαδή την άντληση ενός πολύ σημαντικού ποσού που φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το 2016. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη έχουμε την ακόμη πιο σημαντική προοπτική εάν μεταχειριστούμε σωστά και μελετημένα αυτό το εργαλείο να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο προσέλκυσης νέων ξένων επενδύσεων που θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξη, που αποτελεί τον αντικειμενικό στόχο όλων των προσπαθειών και έχουμε την πολύ σοβαρή διάσταση της διασφάλισης των καλώς ενοούμενων συμφερόντων τόσο των καταναλωτών όσο και των εργαζομένων σ΄ αυτούς τους οργανισμούς, αλλά ακόμη και τη διασφάλιση κάποιων πολύ ειδικών αναγκών που σχετίζονται με τη φύση και λειτουργία του κάθε οργανισμού. Ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει διάλογος πρώτα με τους ενδιαφερόμενους και μελέτη του συμβουλευτικού οίκου, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις που θα συγκεράζουν τους στόχους, θα περιορίζουν και θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες και θα μεγιστοποιούν το όφελος για την οικονομία, κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.