Απαιτείται εθνική συνεννόηση για επαναστατικές αλλαγές και έναν «εθνικό moratorium σοβαρότητας για έξοδο από την κρίση, σημειώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει λόγο για ένα «εθνικό moratorium σοβαρότητας» και για την «ανάγκη ενός Εθνικού Συμβολαίου με δικές μας, συμφωνημένες μεταξύ μας αλλαγές».
«Χρειάζονται εκ των πραγμάτων ευρύτερες συναινέσεις», «οι αλλαγές για να ριζώσουν πρέπει να υπερβαίνουν τον εκλογικό κύκλο», υποστηρίζει και σημειώνει σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες πως το μείζον είναι «συμφωνία σε πολιτικό πλαίσιο αλλαγών, ένα Εθνικό Συμβόλαιο» και όχι σε τι κυβερνητικό σχήμα θα μεταφραστεί αυτό. «Εμείς αυτό εκφράζουμε: ναι στη συναίνεση, αλλά για αποφασιστικές τομές. Όχι για μοίρασμα της εξουσίας».
Αυτή είναι η θέση που διατυπώνει και στο ερώτημα εάν αποκλείει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ανοικτός να βοηθήσω οποιονδήποτε δεσμευτεί σε πολιτικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών -δεν με νοιάζει πώς λέγεται. Καθέναν που να είναι έτοιμος να βάλει το κοινό καλό πάνω από την πελατειακή αντίληψη νομής της εξουσίας. Να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος». «Δυστυχώς, αυτή η πρόθεση φαίνεται να σπανίζει. Μακάρι να διαψευστώ», προσθέτει.
Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, δεν “βλέπει” εκλογές και αναφέρει σχετικά με την έντονη επαναδραστηριοποίηση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ότι «οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για να ακουστούν πλέον αλήθειες». Αναφορικά με τα περιθώρια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι: «Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας και δημιουργούν τις συνθήκες και το πλαίσιο για μια Ελλάδα της παραγωγής. Και μετά, όλοι και όλα από τη βάση».
Απαντώντας στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τον κύκλο του, σημειώνει: «Όχι. Σε κάθε περίπτωση, το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν θα παραμείνει ή όχι, αν θα αλλάξει όνομα ή όχι, αν θα γίνει Ελιά, Ροδακινιά ή όποιο άλλο δέντρο, πρέπει να το αποφασίσει η βάση του, οι οπαδοί και φίλοι του. Όχι κάποιο τραπεζάκι στο Κολωνάκι, όχι ο οποιοσδήποτε περισπούδαστος αναλυτής. Η άρνηση αυτής της δημοκρατικής επιταγής ήταν ένας από τους λόγους που έφυγα από το ΠΑΣΟΚ. Όπως και λόγω διαφορετικών αντιλήψεων για το τι μας οδήγησε στην κρίση, για το πώς θα βγούμε από αυτήν, πώς θα οικοδομήσουμε μια επόμενη βιώσιμη ημέρα, με βιώσιμες θέσεις εργασίας, αλλά και λόγω σημαντικών πολιτικών διαφορών στον τρόπο που διαχειρίστηκε την εξουσία μαζί με τη ΝΔ.» Επισημαίνει δε ότι οι διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ ήταν ουσιαστικά πολιτικές.
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, αναφέρει ότι η ουσία είναι «αν θα τελειώνουμε με το μαύρο πολιτικό χρήμα, σπάζοντας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες» και πως «ένα αναλογικότερο σύστημα με διευκόλυνση συνασπισμών κομμάτων πριν και μετά τις εκλογές θα ήταν επιθυμητό, αλλά δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν γίνει το πρώτο».
Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου μιλά για τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο Βrexit, για τη δολοφονία της Τζο Κοξ, και για εθνικά θέματα.