Η Έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, δικαιολογημένα προκαλεί στους πολίτες θυμό, απογοήτευση και αγανάκτηση για τις εγκληματικές πρακτικές των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες οδήγησαν σε τεράστιες ζημιές και συνέβαλαν στην οικονομική χρεοκοπία.
Τα μη εξασφαλισμένα δάνεια, τα ευνοϊκά δάνεια με πρωτοφανείς όρους, οι επιλεκτικές διαγραφές δανείων σε προνομοιούχους, η απληστία των διευθυντικών στελεχών και τα υπέρογκα bonus είναι κάποια από τα εγκληματικά λάθη που χαρακτήριζαν τη λειτουργία των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια.
Αξιοσημείωτη είναι και η ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας για την κακή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, που οδήγησε στις πιο αυστηρές οδηγίες και παραδοχές στον κόσμο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι η Έκθεση συμβάλλει σημαντικά στον καταλογισμό ευθυνών για την κρίση, γι αυτό και θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί από τη νομική υπηρεσία έτσι ώστε να φτάσουμε, επιτέλους, σε αυτό που ο κάθε πολίτης ζητά: την τιμωρία των ενόχων.
Επιπρόσθετα όμως, ως Δημοκρατικό Κόμμα οφείλουμε να σημειώσουμε και να υπενθυμίσουμε ότι η οικονομική καταστροφή έγινε και για μια σειρά πρόσθετους λόγους οι οποίοι δεν αναλύονται σε βάθος στην Έκθεση αλλά έχουν αναδειχθεί κατ’ επανάληψη από το Δημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, τις πολιτικές αποφάσεις ή και την πολιτική αδράνεια και αμέλεια τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της κυπριακής κυβέρνησης.
Σημειώνουμε ότι:
• Ακόμα και σήμερα ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα κράτους-μέλους της Ευρωζώνης αποτελούν επένδυση «μηδενικού κινδύνου».
• Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που επέφερε στις κυπριακές τράπεζες ζημιές 4,8 δις ευρώ, ήταν πολιτική απόφαση της Ε.Ε. η οποία πάρθηκε με τη συναίνεση της Κυβέρνησης Χριστόφια.
• Από το Μάιο του 2011, όταν βρεθήκαμε εκτός αγορών εξαιτίας της κακής διαχείρισης από την κυβέρνηση Χριστόφια, μέχρι και το Μάρτιο του 2013, ο ELA τριπλασιάστηκε, λόγω των σημαντικών εκροών καταθέσεων. Από 3 δις ευρώ εκτοξεύθηκε σε 9 δις ευρώ. Αυτή η καθυστέρηση που οδήγησε στον τριπλασιαμσό του ELA ήταν πολιτική αμέλεια της κυβέρνησης Χριστόφια.
• Η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων της κυπριακής οικονομίας, άρχισε από το 2010 όταν μπήκε σε Μνημόνιο η Ελλάδα, εξαιτίας της διασύνδεσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με το ελληνικό. Δηλαδή, είχαμε από το 2010 επιτόκια μνημονίου, χωρίς όμως να έχουμε τη χρηματοδοτηση του μνημονίου. Τονίζω και πάλι ότι αυτή η πολιτική απραξία προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων στην κυπριακή οικονομία.
• Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς πριν από το Μάρτιο του 2013 – με βαση τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών -, παρουσίαζε έλλειψη κεφαλαίων 2,7 δις ευρώ. Μετά την απόφαση του Eurogroup και της κυβέρνησης Αναστασιάδη σε συνεργασία με την Τρόικα της Ελλάδας και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να χαρίσουν στην Τράπεζα Πειραιώς 3,5 δις ευρώ, με το ξεπουλημα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η εν λόγω τράπεζα μετά το «κούρεμα» βρέθηκε με θετικά κεφάλαια ενός δις ευρώ. Με άλλα λόγια, είναι με πολιτική απόφαση που «κουρεύτηκαν» οι Κύπριοι καταθέτες για να ανακεφαλαιοποιήσουν την Τράπεζα Πειραιώς.
Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι η Έκθεση θα έχει πραγματική αξία ΜΟΝΟ όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Το Δημοκρατικό Κόμμα υπενθυμίζει πως όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν εισακούνταν οι φωνές όσων προειδοποιούσαν και δυστυχώς δικαιώθηκαν, όπως η δική μας φωνή.