Η απόφαση του Eurogroup για συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων στην ανακεφαλαίοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών της χώρας έχει βραχυκυκλώσει την πραγματική οικονομία και παγοποίησε οποιεσδήποτε νέες αναπτύξεις, λόγω της σημαντικής αφαίρεσης ρευστότητας από την αγορά.
Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαδικασίες εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου διαιωνίζουν την κατάσταση και οδηγούν την οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης και υψηλών ποσοστών ανεργίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεργία στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στο 16,3% σε σχέση με 9,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο το Μάιο είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την ΕΕ ακόμη και από την Ελλάδα, ενώ το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους (κάτω των 25 ετών) αναρριχήθηκε στο 34,8%.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας και ο περιορισμός της ύφεσης. Πρωταρχικό στόχο αποτελεί η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με ενίσχυση της αξιοπιστίας του και η λήψη μέτρων για απορρόφηση των αρνητικών συνεπειών των αποφάσεων του Eurogroup.
Όλοι οι φορείς και οι θεσμοί πρέπει μέσα σε συναινετικό κλίμα, να συνειδητοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση, να εργαστούν για την ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου και του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα στην ολότητα του. Πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αποσπασματικές κινήσεις και αποφάσεις που θα επιβαρύνουν την κατάσταση των τραπεζών.
Η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει το συντομότερο να προχωρήσει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τμημάτων της, αφομοιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τη Λαϊκή Τράπεζα και να παραδοθεί στους νέους μετόχους της που προέκυψαν από τη μετατροπή των ανασφάλιστων καταθέσεων με μετοχές.
Επιπλέον απαιτείται όπως υπάρξει στρατηγικό πλάνο και να ζητήσουμε συγκεκριμένες κινήσεις, στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντράγκι για στήριξη του τραπεζικού συστήματος:
1.Διαγραφή μέρους του ELA ή μετατροπή του σε μακροχρόνιο δανεισμό είτε από την ΕΚΤ ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης
2.Ξεκάθαρη δέσμευση από ΕΚΤ ότι θα παρέχει συνεχή ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα μέχρι αυτό να σταθεροποιηθεί.
Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ μέσα από τη μελέτη που ετοιμάστηκε παραθέτει σωρεία μέτρων που αφορούν τον επανασχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου και επανεκκίνηση της οικονομίας. Είμαστε επιπλέον έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια πολιτικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη, που θα ενισχύει το επενδυτικό κλίμα και θα οδηγήσει τη χώρα στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Γραφείο Τύπου