Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε ο Γιώργος Δώνης, στη Media Day της ΠΑΕ ΠΑΟΚ την Τρίτη (12/03) και μίλησε για όλους και για όλους. Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στο στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, στο θέμα του Γκαρσία αλλά και στο δικό του μέλλον στον ‘δικέφαλο του Βορρά’.
Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Γιώργος Δώνης:
Για τα τελευταία θετικά αποτελέσματα:
«Περάσαμε ένα δύσκολο μήνα στον οποίο η απόδοσή μας δεν ήταν αυτή που θέλαμε και τα αποτελέσματα ήταν άσχημα. Εκμεταλλευτήκαμε σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα που είχαμε. Γενικώς η βαθμολογική συγκομιδή ήταν θετική, ενώ προκριθήκαμε και στα ημιτελικά του θεσμού. Το θετικό για μας είναι ότι σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές ήταν έτοιμοι. Όλα τα παιδιά μας βοηθήσανε στη μεγαλύτερη διάρκεια των παιχνιδιών».
Για τη δεύτερη θέση και αν αυτή σωστά θεωρείται από την αρχή της σεζόν «δεδομένη»
«Δεν είναι κακό να υπάρχουν στόχοι. Το θέμα είναι να μπαίνουν στόχοι ρεαλιστικοί. Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να ακουστεί το “μη δίνετε σημασία στο αποτέλεσμα από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά στο τι προσπαθεί να χτίσει μια ομάδα”. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν υπάρχει υπομονή. Ξέρω επίσης πολύ καλά ότι συνεχίζουμε με διαφορετικό ρόστερ από αυτό με το οποίο ξεκινήσαμε. Ο κόσμος βλέπεις τις αλλαγές που γίνονται τη νέα διοίκηση και έχει απαιτήσεις. Θα πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα απαιτείται χρόνος. Για να μπουν οι βάσεις και να χτιστεί μια ομάδα που θα κοιτάξει μεγαλύτερα πράγματα. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ιστορία της ομάδας, καθώς αυτή είναι που γιγαντώνει τις απαιτήσεις όλων. Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα είχα πει πως δεν θέλουμε να χτίσουμε μια ομάδα με τη νοοτροπία της δεύτερης θέσης, χωρίς να σημαίνει ότι υποτιμάμαι τη δεύτερη θέση. Μιλούσα για τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού που θα πρέπει η ομάδα να αποκτήσει. Εδώ που έχουμε φτάσει πλέον, πρέπει να κυνηγήσουμε την δεύτερη θέση. Έχουμε αρκετές πιθανότητες όπως έχουμε πιθανότητες να πάμε στο τελικό».
Για τα δυο ντέρμπι με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό:
«Εμείς θέλουμε να δείξουμε οτι είμαστε ανταγωνιστικοί, ειδικότερα απέναντι στον Ολυμπιακό που θα είναι το παιχνίδι που θα δώσουμε σε τρεις εβδομάδες, αλλά και απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο οποίος μπορεί να διανύει μια κακή χρονιά, αλλά δείχνει στα ντέρμπι οτι διαθέτει ένα καλό ρόστερ. Φυσικά και θέλουμε νίκες στα ντέρμπι, αλλά αυτό να συνδυάζεται με την αποτελεσματικότητα της έδρας, διότι έτσι μπορείς να είσαι ψηλά και να διεκδικείς στόχους. Θέλουμε τη νίκη με τον Παναθηναϊκό διότι αν αυτή έρθει η διαφορά από την πέμπτη θέση θα πάει στους 17 και θα ήταν ευχής έργον αν μέχρι το τέλος τη φτάσουμε αυτή τη διαφορά στους 18, που θα μας δώσει έναν ακόμα βαθμό ενόψει των πλέι οφ».
Για τη βαθμολογική διαφορά με τον Ολυμπιακό:
«Επειδή στο πρώτο γύρο ήμασταν αποτελεσματικοί ανεξάρτητα από το τρόπο με τον οποίο παίζαμε, αυτομάτως ανέβηκε ο πήχης. Ρεαλιστικά όμως, έτσι όπως ξεκινήσαμε θεωρώ πως δε θα μπορούσε να είναι μικρότερη η διαφορά».
Για τη πιθανή αλλαγή ημερομηνιών των αγώνων κυπέλλου:
«Όταν θα έρθουν αυτά τα παιχνίδια, θα δώσουμε προτεραιότητα στο κύπελλο»
Για τα επερχόμενα παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης:
«Η Τρίπολη είναι ένας δύσκολος και ιδιαίτερος αντίπαλος, λόγω του τρόπου παιχνιδιού της που είναι διαφορετικός από κάθε άλλης ομάδας που είναι ψηλά στη βαθμολογία. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να είμαστε πιο έξυπνοι στα μεταξύ μας παιχνίδια. Μέσα στη Τούμπα, είναι διαφορετικά. Στο μεταξύ μας παιχνίδι θεωρώ οτι πλην ενός δεκαλέποτυ, στο σύνολο του 90λεπτου ήμασταν καλύτεροι απέναντι στον Αστέρα στο παιχνίδι που έγινε στη Τούμπα, ενώ στο εκτός έδρας ήμασταν πολύ κακοί. Η Τρίπολη όντως παίζει στο χώρο και θα πρέπει εμείς να είμαστε διαφορετικοί στα παιχνίδια αυτά. Ως συνολική εικόνα και ως ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είμαστε καλύτερη ομάδα».
Για τους Ολίσε και Καμαρά:
«Ο Ολίσε δουλεύει με εμάς ουσιαστικά πρώτη φορά αυτές τις ημέρες. Προερχόταν από προετοιμασία, μπήκε στο διάστημα των συνεχόμενων παιχνιδιών και δεν ήταν εύκολο να δουλέψει πάνω σε τακτική. Το κακό για μας είναι οτι θα χάσουμε και τον Καμαρά και τον Ολίσε λόγω των εθνικών ομάδων σε διάστημα που θα μπορούσαν να δουλέψουν πάνω στη τακτική. Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη και για τον Ολίσε και για τον Καμαρά. Θα πρέπει και οι δυο να βελτιωθούν πολύ στο τακτικό κομμάτι και ειδικά στο αμυντικό».
Για τον Βούκιτς:
«Περιμένοντας να δουμε τη ποινή του Σαλπιγγίδη, περιμένουμε να δούμε το τρόπο με τον οποίο θα μπει στο κλίμα της ομάδας, στη χημεία της. Δεν μπόρεσε να πάρει χρόνο συμμετοχής ούτε στη Λιβαδειά καθώς αλλάξαμε σχηματισμό, ούτε σα Χανιά διότι παίξαμε με παίκτη λιγότερο. Θέλουμε να είναι ενεργός για μας βοηθήσει».
Για την αλλαγή προτεραιοτήτων καθώς στην αρχή ήταν το πρωτάθλημα και τώρα το κύπελλο:
«Δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας οτι το κύπελλο είναι ο μεγάλος στόχος. Αυτό είναι το πρωτάθλημα διότι σε στέλνει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός ήταν και ο λόγο που είχα αυτή την άποψη. Ο στόχος του πρωταθλήματος χάθηκε και πλέον για μια ομάδα που θέλει να χτιστεί σε βάσεις πρωταθλητισμού, ένα τρόπαιο είναι τρόπαιο. Δεν έχει τη μεγάλη αξία, που είναι οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά είναι κάτι σημαντικό στη ψυχολογία της ομάδας».
Για τις αποβολές και αν είναι θέμα απειθαρχίας παικτών ή της διαιτησίας:
«Είναι συνδυασμός. Υπάρχουν κάποιες κόκκινες που δικαιολογούνται ποδοσφαιρικά και υπάρχουν κάρτες που εκθέτουν την ομάδα και τον προπονητή. Η κόκκινη του Σαλπιγγίδη, του Λάζαρ, του Λόρενς εκθέτουν και τον ΠΑΟΚ και τον προπονητή, και δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους εκτός ομάδας να μιλούν για πειθαρχίας, αν και σε αυτό το τομέα έχουμε βελτιωθεί αισθητά. Υπάρχουν κάρτες που δεν θα έπρεπε να βγουν όπως η δεύτερη στον Σταφυλίδη την οποία ουσιαστικά τη προκάλεσε ο Μπέλιτς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις μας, και να σταματήσουμε να δίνουμε δικαιώματα για το θέμα της πειθαρχίας».
Για την αποβολή Σαλπιγγίδη:
«Όλοι ξέρουμε το ήθος του Δημήτρη. Πολλές φορές μπαίνει στη διαδικασία να αντιδρά ιδιαίτερα στον βοηθό διαιτητή. Εμένα με θύμωσε η κάρτα του Σαλπιγγίδη. Και αυτό διότι τέσσερα λεπτά πριν από την αποβολή του, είχε και πάλι κάνει παράπονα στον βοηθό διαιτητή, και τότε βγήκα στη γραμμή και με άσχημο τρόπο να σταματήσει. Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν αντιδράσεις που δεν μπορούμε να τις αναλύσουμε. Θα είναι υπερβολικό να τιμωρηθεί με έξι αγωνιστικές».
Για τον μέχρι τώρα μεγαλύτερο εχθρό και μεγαλύτερο σύμμαχο:
«Οι προπονητές θα πρέπει να συμβιβάζονται και να βρίσκουν λύσεις στις δυσκολίες που συναντούν. Στο πρώτο εξάμηνο δεν μπόρεσα ποτέ να δω την ομάδα πλήρης. Ξεκινήσαμε με απουσίες, χάσαμε παίκτες με τραυματισμό, ήρθαν κόκκινες κάρτες και ποτέ δεν είδα την ομάδα όπως την είχα στο μυαλό μου. Όταν λειτουργείς κατ« ανάγκη, δεν μπορείς να πετύχεις αυτό που θες. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος δεν είναι άλλος από την ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να το καταλάβει αυτό ο κόσμος. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ ποδοσφαιριστών προπονητών, των ανθρώπων γύρω από την ομάδα και της διοίκησης. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα δείχνει οτι μπορεί ο ΠΑΟΚ να φτάσει εκεί που θέλουμε όλοι».
Για το μεγαλύτερό του λάθος:
«Χωρίς σκληρή αυτοκριτική δεν πηγαίνεις πουθενά. Και δεν μιλάω μόνο για το αποτέλεσμα διότι υπάρχουν παιχνίδια που αργότερα κατάλαβα οτι έκανα κάποια λάθη, ανεξάρτητα από το οτι κερδίσαμε. Υπάρχουν παιχνίδια που τα χάσαμε και θεωρώ οτι λειτούργησα σωστά. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό, αλλά ήταν πολλές φορές πολύπλοκα τα πράγματα. Αν ήθελα κάτι να αλλάξω, παρότι θεωρώ πως ήταν το πιο δύσκολο σημείο, είναι το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ραπίντ. Δε θα έλεγα τόσο από θέμα επιλογών. Θα ήθελα να το αλλάξω από την άποψη οτι θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Για μένα είναι και θέμα φιλοδοξίας. Ο ΠΑΟΚ είχε συνηθίσει να παίζει στους ομίλους. Προσωπικά, πέρα από τη Λάρισα, δεν έχω πάει σε ομίλους. Θα ήθελα να το έχω πετύχει αυτό, να το έχω στο βιογραφικό μου. Ήταν όμως πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Είναι το μοναδικό ματς που θα ήθελα να αλλάξει κάτι αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο».
Για το θέμα με τον Γκαρσία:
«Ξέρω πως λειτουργεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχω κάνει τεράστια προσπάθεια να είμαι αποστασιοποιημένος από όλο αυτό διότι όσο ασχολείσαι, κακό κάνεις στον εαυτό σου. Αποπροσανατολίζεσαι. Στεναχωρήθηκα με όσα έγιναν με τον Γκαρσία, αλλά και τα όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον Άρη. Είναι διαφορετικό να σε αποδοκιμάζουν οι φίλαθλοι διότι δε πάει καλά η ομάδα και να έρχονται να σε αποδοκιμάζουν με χαρακτηρισμούς διότι θεωρούν οτι δεν συμπεριφέρεσαι σωστά σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει ιστορία στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ οτι ήταν άδικο διότι αν ξέρανε ποια ήταν η συμπεριφορά μου, δε θα τολμούσε να με αποδοκιμάσει. Όλοι ξέρουν οτι απέναντι στον Γκαρσία η συμπεριφορά μου είναι άψογη. Δεν είναι τυχαίο τα όσα συνέβησαν μετά. Πάντα δικαιολογώ τους παίκτες μέχρι ενός σημείου. Έχω παίξει ποδόσφαιρο και έχω περάσει παρόμοιες φάσεις. Όταν ταλαιπωρείται κάποιος από τραυματισμούς, και προσπαθεί να επιστρέψει και είναι σε τέτοια ηλικία, σου φταίνε τα πάντα. Του είχα πει προ καιρού οτι θα έπαιζε στα παιχνίδια με Κέρκυρα και ΟΦΗ, καθώς θα δήλωνα τον Κάτσε, και οτι θα έπαιζε βασικός και στο παιχνίδι κυπέλλου με τη Καλλιθέα, το δεύτερο. Τα είχα πει όταν γύρισε από τις διακοπές. Ήταν να είναι στην αποστολή με τη Τρίπολη και αρρώστησε. Γι» αυτό δεν έπαιξε βασικός με τη Καλλιθέα. Ο Πάμπλο ήξερε τη δικιά μου συμπεριφορά. Μετά όλα πήγαν καλά. Εδώ και καιρό, ο ίδιος ο Γκαρσία μου έχει πει οτι στα παιχνίδια στα οποία δεν τον υπολογίζω βασικό, να μην τον έχω στην αποστολή διότι θεωρεί οτι δεν μπορεί να δώσει αυτό που θέλει και μπορεί προερχόμενος από τον πάγκο. Μου είπε οτι δεν είναι υποτιμητικό ή οτι δεν θέλει. Αλλά αυτό πιστεύει και μου το είπε. Να ξέρετε λοιπόν οτι όταν δεν θα υπολογίζεται από εμένα, θα μένει εκτός αποστολής, και οτι δεν συμβαίνει κάτι άλλο».
Για τη παρουσία του Σαλπιγγίδη στις καθυστερήσεις στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό:
«Υπάρχουν δυο εκδοχές. Η αρνητική είναι η εξής… “Καλά, τι κάνει ο Δώνης; Τον Σαλπιγγίδη βάζει αλλαγή; Στο 90«; Τι θα καταλάβει; Τώρα θα θυμώσει ο Σαλπιγγίδης…” Αν κάποιος το μελετήσει θα καταλάβει το πόσο καλή είναι η ατμόσφαιρα στην ομάδα. Διότι όταν εγώ βάζω μέσα τον Σαλπιγγίδη, στο 90’, διότι έτσι κρίνω εγώ, δε θα μου θυμώσει και θα παίξει χωρίς πρόβλημα. Στα αποδυτήρια του έκανα και πλάκα, λέγοντάς του “ήσουν ο καλύτερος παίκτης…»
Για τη «μετακίνηση» του Κατσουράνη στο κέντρο της άμυνας
«Πρώτον, δε θα έκανα τίποτα αν δεν είχα δει τον Κατσουράνη να παίζει ως στόπερ. Κατα δεύτερον. Έχουμε μελετήσει σε όλο το πρώτο εξάμηνο. Αυτό που είχαμε διαπιστώσει είναι οτι δεν έχουμε το χτίσιμο του παιχνιδιού από τη πίσω γραμμή, παρά το γεγονός οτι παίζουμε ποδόσφαιρο κατοχής, ειδικά μέσα στην έδρα μας. Όταν δεν έχουμε το παίχτη που να μπορεί να προωθήσει τη μπάλα, τα δυο εσωτερικά χαφ γύριζαν πίσω για να πάρουν τη μπάλα, και αυτό μας δημιουργούσε πρόβλημα όταν χάναμε τη μπάλα και δεχόμασταν επιθέσεις από τον άξονα χωρίς να έχουμε παίκτες. Ουσιαστικά και τακτικά, βάσει αναλύσεων, στο κομμάτι αυτό, χτίζουμε παιχνίδι από πίσω, έχουμε μεγαλύτερη ηρεμία και καλύτερες επιλογές στο να δημιουργήσουμε παιχνίδι, καθώς μας δίνει πλεονέκτημα να φτάσουμε τη μπάλα στο δεύτερο μισό. Στο παιχνίδι του Πλατανιά επανήλθε το καθεστώς που υπήρχε στο προηγούμενο εξάμηνο. Αυτό δεν είναι αιχμή για τα παιδιά που έπαιξαν στο παιχνίδι με τον Πλατανιά. Ο Κουμάλο είναι καλός αμυντικός αλλά είναι για ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Θέλω να έχω στην ομάδα έναν κεντρικό αμυντικό που να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Μη ξεχνάτε, και τη φυσική κατάσταση του Κατσουράνη. Τα τρεξίματα στα χαφ είναι περισσότερα και ο Κατσουράνης προερχόταν απο αποχή 2,5 μηνών. Είναι δεδομένο οτι όταν ο Κατσουράνης παίζει στη μεσαία γραμμή μας δίνει ποιότητα. Όλοι το βλέπουν αυτό. Ο Κατσουράνης όμως δεν έχει παίξει ποτέ σε σύστημα 4-4-2 με τη μεσαία γραμμή στην ευθεία. Στον Παναθηναϊκό έπαιζε ως οχτάρι σε 4-3-3 και στη Μπενφίκα έπαιζε εσωτερικός χαφ στα δεξιά, σε 4-4-2 ρόμβο. Δε τη ξέρει τη θέση, όσο περίεργο και αν ακούγεται. Όταν το γυρίζουμε σε ρόμβο παίζει στη μεσαία γραμμή. Όταν τον έβαλα δίπλα σε άλλο αμυντικό χαφ, δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Μας λείπει το καθαρό εξάρι, είναι μια θέση στην οποία έχουμε πρόβλημα. Κανένα από τα χαφ μας δεν είναι ο χαφ ο σκληρός που θα μαρκάρει, θα προωθήσει στο παιχνίδι, θα πηδήξει για κεφαλιά. Δεν έχουν το πακέτο. Έχουν διαφορετικά στοιχεία. Είναι ένα κομμάτι που μας προβληματίζει γενικά».
Για τους αυτοματισμούς και τις αντεπιθέσεις:
«Ωραία. Ας ανοίξουμε άλλο κεφάλαιο Τι είναι οι αυτοματισμοί; Αυτοματισμός δεν είναι να πάρω τη μπάλα και να τριπλάρω. Αυτοματισμός δεν είναι να έχω την ικανότητα να σουτάρω έξω από τη περιοχή η να βγάλω μια σέντρα. Ο αυτοματισμός αφορά το τρόπο με τον οποίο συνδέω τις γραμμές. Εμείς χρησιμοποιούμε το 4-4-2 με Αθανασιάδη – Σαλπιγγίδηκαι το 4-4-1-1 με Αθανασιάδη – Λόρενς. Εμείς κοιτάμε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν να συνδέσουμε τις γραμμές. Η πρώτη αφορά τους δυο κεντρικούς αμυντικούς με τους δυο εσωτερικούς χαφ. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις. Όταν η μπάλα θα πάει στον έναν πλάγιο μπακ, ο ένας εσωτερικό χαφ θα πρέπει να έρθει κοντά του για να τον στηρίξει και ο άλλος να ανέβει σε απόσταση επτά – οκτώ μέτρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήταν όταν η μπάλα έφτανε έξω από τη μεγάλη περιοχή, δεν είχαμε ή τη καλή τη πάσα ή το καλό το γέμισμα ή το σωστό το τελείωμα. Όταν ο Λίνο κάνει σέντρα και η περιοχή είναι άδεια, είναι θέμα προπονητή. Όταν ο Λίνο κάνει κακή σέντρα, είναι θέμα παίκτη. Αν η μπάλα φτάσει σε σούτ και το σουτ είναι κακό, φταίει ο παίκτη. Αν η μπάλα δε φτάσει σε σουτ, φταίει ο προπονητής. Ο προπονητής ευθύνεται στο να δείξεις στους παίκτες πως θα βγει η φάση και μετά είναι θέμα ικανότητας και ημέρας ηα γίνει η φάση, γκολ. Ο μέσος όρος αντεπιθέσεων ανα παιχνίδι είναι 11,3. Στις στημένες φάσεις δε θέλω να αφήνω παίκτη μπροστά διότι κατα 70% σκέφτομαι αμυντικά. Επειδή οι στημένες φάσεις κατά 50% καθορίζουν το αποτέλεσμα, έχω περισσότερο αμυντική προσέγγιση. Ο τρόπος με τον οποίο στηνόμαστε στα στημένα, είναι ο εξής: Ένας παίκτης στο δοκάρι, ένας παίκτης ελεύθερος, και πέντε παίκτες μαν του μαν. Σύνολο οκτώ παίκτες. Υπάρχουν λοιπόν και τρεις παίκτες στο όριο της μεγάλης περιοχής. Ο Κάτσε που είναι πιο κοντός είναι στο κέντρο της μεγάλης περιοχής και οι δυο γρήγοροι είναι στα δυο άκρα της περιοχής. Αυτό που έχουμε δουλέψει είναι η έξοδος του τερματοφύλακα ώστε να βγει γρήγορα η πρώτη του πάσα και οι δυο στα άκρα της μεγάλης περιοχής να φύγουν σφαίρα μπροστά. Αν αφήναμε παίκτη μπροστά, να μπορούσαμε μετά το πρώτο διώξιμο, να είχαμε την υποδοχή της μπάλας και το “σπάσιμο” σε κάποιον που έρχεται. Εγώ, σας το είπα και πριν, σκέφτομαι αμυντικά. Μέχρι τον Ιανουάριο παίζαμε με τους Ρομπέρ και Φωτάκη στα δυο άκρα της μεσαίας γραμμής, και μπροστά τον Αθανασιάδη και έναν εκ των Λόρενς – Σαλπιγγίδη. Από αυτούς, ο πιο γρήγορος ήταν ο Ρομπέρ. Τώρα, με Καμαρά, Ολίσε, Σαλπιγίδη, έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και πλέον δουλεύουμε διαφορετικά. Αν και ήμασταν, μέχρι τον Ιανουάριο, ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προσπαθήσαμε να παίξουμε σωστά».
Για τη παρουσία του στον ΠΑΟΚ και την επόμενη σεζόν:
«Όσο εμπιστοσύνη και να νιώθω, διότι αυτό εισπράττω, ο προπονητής είναι αναλώσιμος. Όπως μου έχει πει για πλάκα ο ιδιοκτήτης της ομάδας μια μέρα να ξυπνήσω και πάρω μια απόφαση διότι δεν κοιμήθηκα καλά το βράδυ. Άλλες φορές στραβώνει ένα αποτέλεσμα, άλλες φορές λειτουργεί έτσι ο ιδιοκτήτης. Όσες ομάδες με εμπιστεύτηκαν σε βάθος χρόνου, δεν έχασαν. Το σημαντικό είναι το πως γίνεται η αξιολόγηση. Η διοίκηση βλέπει τη δουλειά που γίνεται σε όλους τους τομείς. Εγώ νιώθω μια χαρά στην ομάδα. Τα αποτελέσματα κρίνουν και τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές. Το άγχος το έχω διότι είμαι φιλόδοξος και υπάρχουν στόχοι που θέλω να πετύχω».
Για τις θλάσεις:
«Δεν είναι το θέμα να ρίξουμε κάπου τη ευθύνη. Η ουσία είναι να βρεθούν οι λόγοι. Δεν μπορώ να πω οτι φταίει 100% η Μεσημβρία. Στις προπονήσεις λειτουργούμε βάσει εργομετρικών και πάνω σε αυτό το επίπεδο χωρίζεις τα γκρουπ. Δεν είναι όπως παλιά που όλοι οι παίκτες έκαναν την ίδια προπόνηση. Πλέον, οι παίκτες χωρίζονται σε γκρουπ ανάλογα τις μετρήσεις, και ανάλογη είναι και η επιβάρυνσή τους. Αν μελετήσετε από το 2005, μέχρι τώρα, τη πορεία μου σε πάγκους Α εθνικής, είχαμε μέσο όρο δυο θλάσεις. Προβληματιστήκαμε φέτος διότι μιλάμε και για την ίδια μυϊκή ομάδα, τη γάμπα. Στην αρχή κάναμε προπονήσεις στο μικρό γήπεδο, που ήταν πολλές φορές βαρύ, και είναι σε μικρότερες διαστάσεις. Αυτό μας έκανε κακό. Στο διάστημα που προπονηθήκαμε στο μικρό γήπεδο είχαμε πρόβλημα και στο τακτικό κομμάτι και στη συμπεριφορά μας στο γήπεδο. Αρχικά μειώσαμε τη προπόνηση, μετά πήγαμε στη Τούμπα και αυτές οι κινήσεις μας βγήκαν σε καλό. Οι κακές συνθήκες των γηπέδων στη Μεσημβρία είναι δεδομένες. Ακόμα, είναι άλλο να λες οτι είχαμε 15 θλάσεις και οι πέντε είναι του Γκαρσία. Ο Γκαρσία είχε μια θλάση και έπαθε υποτροπή. Δεν είναι πέντε διαφορετικές. Είχα φτάσει σε ένα σημείο να πηγαίνω αγχωμένος στη προπόνηση. Τις εντάσεις σε κάθε προπόνηση τις έχουμε μελετήσει. Μακάρι, μαζί με όλα όσα θέλουμε να αλλάξουμε στην ομάδα, να κάνουμε και καλύτερες γηπεδικές εγκαταστάσεις».
Για τη διατροφή των αθλητών:
«Αυτό είναι ένα θέμα όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ αλλά για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα σας πω ένα παράδειγμα που βλέπω στο γιό μου, που στα 16 του είναι στη Γιουβέντους. Εκεί, από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το απόγευμα, η προτεραιότητα είναι το ποδόσφαιρο. Το τι θα φάει, πως θα αθληθεί, πως θα ξεκουραστεί. Στην Ελλάδα ο ποδοσφαιριστής ο μικρός έχει μάθει να πηγαίνει νηστικός στη προπόνηση, να προπονείται, μετά να πηγαίνει για καφέ και στη συνέχεια να γυρίζει σπίτι να ξεκουραστεί και να φάει και κάτι. Με αυτό το πρόγραμμα, δεν έχει σε προτεραιότητα το ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις. Προσπαθούμε να έχουμε εδώ πρωινό, ακολούθως μεσημεριανό εδώ, μετά τα πάνε να ξεκουραστούν και στη συνέχεια, το απόγευμα, ας πάνε και στο κέντρο για καφέ. Προσπαθούμε να τους δείξουμε οτι αυτό είναι μελετημένο. Θα σας πω και για τη προπόνηση που είδατε. Σήμερα ήμουν έξω φρενών. Τους δώσαμε 2,5 μέρες ρεπό και ήρθαν όλοι λες και είναι πεθαμένοι. Γι’ αυτό είμαι εναντίον των “μαζεμένων” ρεπό. Διότι, οκ, κουραστήκανε, θέλουν να ξεδώσουν, αλλά θα πρέπει να έχεις το μυαλό σου στο ποδόσφαιρο».
Για τις τακτικές:
«Όσες φορές έχω προσπαθήσει να αναλύσω κάποια πράγματα, σε θέματα συστήματος, βγαίνει εναντίον μου. Η ανάλυση που γίνεται γύρω από τη τακτική στην Ελλάδα, δεν είναι η σωστή. Στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, η τηλεόραση κάνει ανάλυση σε σύντομο χρονικό διάστημα αναλύει τις κινήσεις της ομάδας στο γήπεδο. Στην Ελλάδα, ακούω ακόμα και τώρα την ηλιθιότητα οτι το 4-4-2 μειονεκτεί του 4-3-3 διότι ο αντίπαλος έχει τρια χαφ στη μεσαία γραμμή. Ακούστε τη κάνουμε εμείς. Όταν ο αντίπαλος έχει τη μπάλα, ο Αθανασιάδης μένει ψηλά, και ο δεύτερος επιθετικός πηγαίνει πιο πίσω του και “γεμίζει” τη μεσαία γραμμή. Τόσο απλά…Όμως είναι άλλο να το δείξει η τηλεόραση και άλλο να το πω εγώ. Είναι πάντα ανάλογα το τι θέλεις να χτίσεις και το τι θέλεις να δείξεις στο γήπεδο. Αν εμείς παίζαμε όπως ο Αστερας Τρίπολης, με ένα γέμισμα στον επιθετικός και αυτός να τη “σπάει” στους πλαϊνούς, θα άρεσε αυτό σε κανέναν; Εγώ πιστεύω σε κανέναν. Μετράει λοιπόν και το τι θέλεις να παίξεις. Εμείς έχουν καταλάβει οτι το κοινό του ΠΑΟΚ θέλει να δει έναν καλό, επιθετικό, αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Αυτό ταιριάζει σε μια μεγάλη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να παίξει όπως η Τρίπολη, διότι σε εμάς έρχονται οι ομάδες και κλείνονται στα 40 μέτρα. Με τον Ατρόμητο, έπαιζα πέρυσι 4-4-2 και περίμενα στο κέντρο. Δεν μπορούμε να μας κερδίσει κανέναν. Αλλά το να παίξω έτσι, ως ΠΑΟΚ, δεν γίνεται. Βέβαια, το να παίξουμε απέναντι σε μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό, είναι άλλο θέμα».
Για τον Χακόμπο:
«Όλα θα κριθούν το καλοκαίρι. Θα δούμε τι θα κάνουμε με τους τερματοφύλακες. Έτσι όπως είμαστε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτή τη θέση».
Για τη μεταγραφική «προετοιμασία»:
«Για να διεκδικήσουμε κάτι μεγάλο, αφού πάρουμε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν γίνεται να ξεκινήσουμε τη προετοιμασία χωρίς να έχουμε το 90% του ρόστερ από τη πρώτη μέρα. Ήδη υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που θα μας φέρουν πιθανές επιλογές. Τον Απρίλιο θα είμαστε σε θέση να έχουμε στα χέρια μας κάποια πράγματα για να πάρουμε αποφάσεις. Για τους δανεικούς θέλω χρόνο για να τους κρίνω. Άλλος ήρθε απευθείας από προετοιμασία, άλλος είναι πιο κλειστός χαρακτήρας. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για λεφτά που δεν είναι λίγα. Πρέπει να δαπανήσουμε σωστά τα χρήματα που θα έχουμε».
Για την οργάνωση της ΠΑΕ σε σχέση με το επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ:
«Βλέποντας την εξέλιξη που έχει η ομάδα σε κάποιους τομείς, θεωρώ οτι θα μπορέσουμε να γίνουμε οι πρώτοι στην Ελλάδα. Και αυτό διότι όλοι εντός ομάδας έχουν την διάθεση να ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας και του συλλόγου σε όλους τους τομείς. Πρέπει στους παίκτες να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο με τον οποίο ο παίκτης να νιώσει την υποχρέωση να δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Να νιώσουν κομμάτι της ομάδας. Θα σας πω κάτι απλό. Το ποδόσφαιρο είναι και συναίσθημα όχι μόνο επάγγελμα. Όταν λοιπόν ψάχνεις τη μητέρα του Λόρενς στην Ιρλανδία για να της πεις “να χαίρεσαι τον γιο σου” απέναντί σου έχεις έναν παίκτη που…έχει πάθει τη πλάκα του για το ενδιαφέρον που έδειξες. Εκεί που πρέπει βέβαια θα πρέπει να είσαι αυστηρός. Πρέπει να λειτουργούμε ως οικογένεια. Πρέπει στο παίκτη να παρέχεις τα πάντα για να θέλεις και να απαιτείς από τον παίκτη να σου δώσει τα πάντα μέσα στο γήπεδο».¨
Για τη συνεργασία του με τον Τσιστιακόφ, τον τρόπο προσέγγισης των παικτών και το στυλ του ΠΑΟΚ:
«Αν ήμουν διαφορετικός όσον αφορά τη προσέγγιση των παικτών, θα με είχαν διώξει μέσα σε μια ομάδα. Μπορεί και έξι ημέρες. Αν κάτι για το οποίο με κατηγορούν, είναι διότι είμαι πολύ καλός με τους παίκτες. Υπάρχουν όμως φορές που έχω πετάξει τον πίνακα σε έναν παίκτη, στο ημίχρονο και έχω πηδήξει πάνω από τις τσάντες και έχω πιάσει άλλον από το λαιμό. Σε κάθε παίκτη λειτουργώ ανάλογα με το πως θα μπορέσω να τον κερδίσω. Αν κάποιος ξέρω οτι όταν τα “ακούει” αυτομάτως “σκυλιάζει”, θα τα…ακούει. Αν όμως ξέρω οτι όταν του φωνάζω, αυτός τρέμει, δε θα το κάνω διότι θα τον χάσω. Μοντέλο συγκεκριμένης ομάδας δεν έχουμε. Για χτιστεί μια ομάδα πρέπει να ξέρεις το dna του ΠΑΟΚ και το dna του κόσμου. Ο κόσμος θέλει τη νίκη είτε είσαι καλός, μέτριος, κακός. Οι μεγάλες ομάδες κερδίζουν και στη κακή τους μέρα. Εμείς θέλουμε να έχουμε έναν ΠΑΟΚ αρκετά επιθετικό και αρκετά δημιουργικό. Αυτό έχει στο αίμα του ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ».
Για το ότι θέλει να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο ενώ υπάρχει η ρήση ότι «η άμυνα δίνει τίτλους»
«Αλήθεια είναι αυτό…Είμαι πάντα υπέρ του σωστού ποδοσφαίρου. Όταν μια ομάδα παίζει σωστή και καλή άμυνα, όπως ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, σημαίνει οτι παίζει σωστό ποδόσφαιρο. ΟΚ, και εγώ δεν στηνόμουνα στη τηλεόραση να δω ΠΑΟΚ με διάθεση, διότι έπαιζε άλλο τύπου ποδοσφαίρου, έπαιζε όμως σωστά. Το να πρέπει ο αντίπαλος να ματώσει για να σου κάνει ευκαιρία, είναι αποτέλεσμα σωστού ποδοσφαίρου. Πολλές φορές η ομάδα έχει στο μυαλό της να βγει στην επίθεση, και το βλέπω σε παιχνίδια στη Τούμπα που κερδίζουμε 1-0 και είμαστε στο 70». Εκείνη τη στιγμή πρέπει να παίξουμε όπως στη Λιβαδειά, διότι προέχει το αποτέλεσμα. Αυτό θέλει χρόνο ώστε να δουλεύουμε ως κομπιούτερ και όταν έχουμε τη μπάλα και χωρίς αυτή. Ο ΠΑΟΚ του Σάντος έβαλε τις βάσεις με την καλή άμυνα. Αν έμενε ο Σάντος θα μπορούσε να βάλει και το κομμάτι της επίθεσης. Εμείς θέλουμε λοιπόν, σιγά – σιγά, αφού βάλουμε για τα καλά την επίθεση, να βάλουμε και το αμυντικό κομμάτι».