Παναγιώτου: Η κάλυψη του ελλείμματος του Ταμείου ΑΠΕ να μην μετακυλήσει στους καταναλωτές

H Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου στο πλαίσια της συζήτησης της πρότασης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει αποστείλει επιστολή, ημερομηνίας 24 Αυγούστου, στον αρμόδιο Υπουργό με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και τον Γενικό Ελεγκτή, στην οποία καταγράφει τις απόψεις της για το θέμα.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Περιβάλλοντος στην επιστολή της προτείνει όπως το υπό αναφορά έλλειμμα καλυφθεί από το ταμείο των ρύπων της Δημοκρατίας και από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) υπό μορφή έκτακτου τέλους (Α.Π.Ε.) και όχι από τους καταναλωτές.

Δεν αποτελεί δικαιολογία η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία τριετία για να προχωρήσει το κράτος έστω και σε μικρή αύξηση του τέλους κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται η τεράστια αύξηση που κλήθηκαν να πληρώσουν οι καταναλωτές πριν από πέντε χρόνια, όταν και η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε χωρίς να τύχουν οποιασδήποτε στήριξης από το κράτος.

Η φόρμουλα που προτείνεται, κατά την άποψη μας, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό –όταν, δηλαδή, μειώνεται η τιμή του πετρελαίου και συνεπώς της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, να αυξάνεται η συνεισφορά των καταναλωτών στο ταμείο των Α.Π.Ε.- γιατί δεν είναι δίκαιη και ισορροπημένη.

Δεν διαπιστώσαμε εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου να ακολουθήθηκε η αντίθετη προσέγγιση, δηλαδή να έχει μειωθεί η συνεισφορά των καταναλωτών στο Ταμείο Α.Π.Ε., όταν είχαμε μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το τέλος για Α.Π.Ε. καταβάλλεται από τον κάθε καταναλωτή και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε το όφελος από αυτό το ταμείο να καταμερίζεται σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται και να μην αποτελεί προνόμιο των λίγων, επιτρέποντας υπερκέρδη σε βάρος των υπόλοιπων καταναλωτών. Πρέπει να λειτουργεί ένα σύστημα δικαίου προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή του περιβάλλοντος, των πολιτών και των επιχειρηματιών.

Οι πλείστοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. έχουν κλειστά συμβόλαια με την Α.Η.Κ. για περίοδο τουλάχιστον 15 ετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εγγυημένο κέρδος όταν αποσβεστεί η επένδυσή τους, χωρίς οποιοδήποτε ρίσκο. Ως εκ τούτου, κατά την άποψή μας, μια μικρή μείωση στο σίγουρο κέρδος τους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, δεν θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για αυτούς.

Με βάση τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι πρέπει η φόρμουλα να επανεξετασθεί, μετακυλώντας το κόστος σε περίπτωση ελλείμματος του ταμείου, όχι στον καταναλωτή της Α.Η.Κ., αλλά στο ταμείο των ρύπων της Δημοκρατίας, και αν χρειαστεί και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.