Τα περιουσιακά στοιχεία 18 ουκρανών αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παγώνουν οι χώρες της ΕΕ ενώ οι ηγεσίες των «28» προσέρχονται την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, στο τραπέζι της οποίας δεν αποκλείεται να τεθούν και κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τις εξελίξεις στην Κριμαία.
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τη λίστα των Ουκρανών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων. Οι κυρώσεις στοχεύουν, σύμφωνα με την ΕΕ, στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χρημάτων.
Ανάμεσά στα πρόσωπα της λίστας βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι δύο γιοι του Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο.
Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη. Οι μέχρι τώρα επαφές μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας και χωρών της Ευρώπης δεν φαίνεται να έχουν ανοίξει το δρόμο για γεφύρωση του χάσματος σχετικά με την Κριμαία.
Το πρωί, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι κινήσεις των δυτικών κυβερνήσεων μέσω του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ «δεν βοηθούν» το διάλογο.
«Θέλω σύντομα να πω πως συναντήθηκα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για την κατάσταση στην Ουκρανία σε σχέση με τις δράσεις που οι εταίοοι μας προσπαθούν να αναλάβουν μέσω του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και άλλων διεθνών οργανωνισμών, δράσεων που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας» είπε ο Λαβρόφ.
Ανάλογη εικόνα του κλίματος στις συνομιλίες στο Παρίσι έδωσε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σχετικά με την απόπειρα σύστασης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, ο Στάινμαϊερ ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε για τη μορφή των συζητήσεων με στόχο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε κείμενο στο οποίο μιλά για «μυθοπλασίες» του ρώσου προέδρου, δίνοντας σε σημεία τους “δέκα ψευδείς ισχυρισμούς του Πούτιν για την Ουκρανία”.
Το κείμενο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφραστεί και στα ρωσικά. Σε αυτό απορρίπτεται πρώτη η αναφορά ότι «δεν έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κριμαίας, αλλά “ομάδες αυτοάμυνας πολιτών”».
Η λίστα απορρίπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία γίνονται στη βάση των διμερών συμφωνιών με το Κίεβο, ότι η νέα ουκρανική αντιπολίτευση είναι παράνομη ή ότι ρωσόφονοι πολίτες ή οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία απειλούνται.