Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αποτίει φόρο τιμής στην Υπηρεσία Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ και στο προσωπικό της.
Κάθε χρόνο, στις 4 Απριλίου, γιορτάζεται, η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών.
Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.
Η πρωτοβουλία αυτή ήλθε ως συνέχεια της Συνθήκης της Οττάβας για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού (1997).
Σύμφωνα με την αναφορά του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από νάρκες 15-20.000 άνθρωποι, το 20% των οποίων είναι παιδιά. Ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις των μ.κ.ο. και των διεθνών οργανισμών, στις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν ναρκοπέδια.
Στη Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπάρχουν περιοχές που εικάζεται ότι είναι επικίνδυνες λόγω της παρουσίας ναρκών ή εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου.
Είχε συμφωνηθεί συγκεκριμένο μέτρο μεταξύ των ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις 26 Φεβρουαρίου για εκκαθάριση 9 περιοχών που πιθανόν να είναι επικίνδυνες και στις δύο πλευρές του νησιού, με στόχο να καταστεί η Κύπρος ελεύθερη από νάρκες.
Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και να μην φοβούνται το επόμενο βήμα τους, αναφέρει από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημασία της αποναρκοθέτησης.
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκών, ο κ. Γκουτέρες λέει ότι η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων δημιουργεί ασφαλές έδαφος, πάνω στο οποίο μπορούν να οικοδομηθούν σπίτια, ενώ η αποναρκοθέτηση «ανοίγει στους ανθρώπους και στις κοινότητες νέους ορίζοντες και δίνει ελπίδα».
Για πάνω από 20 χρόνια, συνεχίζει ο ΓΓ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προσφέρει βοήθεια σε χώρες ώστε να απελευθερωθούν από την απειλή ναρκών, εκρηκτικών υπολειμμάτων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Αναφέρει παράλληλα ότι τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν φέτος μια νέα στρατηγική, με το όνομα «Ασφαλές Πεδίο», με στόχο την μετατροπή ναρκοπεδίων σε χώρους παιχνιδιού και την άντληση πόρων για τα θύματα αλλά και τους επιζώντες ενόπλων συρράξεων.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση προς όλα τα κράτη να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά τις δράσεις αποναρκοθέτησης και ζητά από όσες χώρες δεν το έχουν πράξει ήδη, να συμβληθούν χωρίς καθυστέρηση με τη Σύμβαση για την Απαγόρευση της Χρήσης, Αποθήκευσης, Παραγωγής και Μεταφοράς των Ναρκών κατά Προσωπικού, τη Σύμβαση για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα και τα σχετικά πρωτόκολλα, καθώς και τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς.
Καταληκτικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποτίει φόρο τιμής στην Υπηρεσία Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ και στο προσωπικό της που επιδεικνύει ιδιαίτερη γενναιότητα για να συνεχιστεί αυτή η ζωτική, όπως λέει, εργασία, βήμα βήμα.