Μοναδική ευκαιρία για τη Βρετανία και όχι “ιστορική ευκαιρία” για τη Σκωτία θα είναι όπως όλα δείχνουν, το δημοψήφισμα που θα ζητήσει ο σκωτσέζος πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ με τις ευλογίες του Ντέιβιντ Κάμερον. Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να «χειροκροτήσει» και να συναινέσει αυτή τη φορά στις επί χρόνια προσπάθειες του ηγέτη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, να πραγματοποιήσει το όνειρο του για πλήρη ανεξαρτησία της Σκωτίας, οι συμπολίτες του δεν φαίνεται να έχουν τον ίδιο διακαή πόθο.
Δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνουν την πιο πρόσφατη, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου και δείχνει πως οι Σκωτσέζοι τα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνια δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία. Στην τελευταία δημοσκόπηση λιγότερο από το 1/3 των σκωτσέζων , 28%, θέλουν να φύγουν από το καθεστώς αυξημένης αυτονομίας και να αποκτήσουν
πλήρη ανεξαρτησία από τη Βρετανία.
Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός καθώς όλα τα μεγάλα βάρη της Σκωτίας βρίσκονται στους ώμους της Αγγλίας η οποία ενισχύει κάθε χρόνο τον προυπολογισμό του Εδιμβούργου. Η οικονομία, η ενέργεια, η άμυνα και οι εξωτερικές υποθέσεις είναι στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης ενώ η κυβέρνηση του Εδιμβούργου διαχειρίζεται τα ζητήματα της υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης.
Το δημοψήφισμα, που ο Αλεξ Σάλμοντ θα προγραμματίσει για το 2014 θεωρείται από πολλούς αναλυτές «παγίδα» για τους Σκωτσέζους καθώς σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα κλείσει οριστικά το ζήτημα της ανεξαρτησίας
και οι απόγονοι του «Μπρέιβχαρτ» θα μείνουν αιώνια στην αγκαλιά του Ηνωμένου Βασιλείου. Και μάλιστα με την αδιάψευστη ψήφο τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, που δηλώνει δημόσια ότι είναι υπέρμαχος ενός Ηνωμένου Βασιλείου, δίνει την ευλογία του σε μα τέτοια κίνηση, όταν επί αιώνες προκάτοχοι του αρνούνταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση. Ούτε φυσικά μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η απαίτηση του Λονδίνου η ερώτηση στο δημοψήφισμα να είναι μόνο μία: «Μια Σκωτία μόνη της ή ένα Ηνωμένο Βασίλειο;» όταν ο Σάλμον επιθυμεί μια πιο έμμεση προσέγγιση.
Ο Κάμερον μεταβαίνει παρόλα αυτά σήμερα στο Εδιμβούργο, για να σφραγίσει τη συμφωνία για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2014 και θα συναντηθεί με τον Αλεξ Σάλμοντ. “Οι δύο κυβερνήσεις της Σκωτίας (η εθνική κυβέρνηση στο Λονδίνο και η περιφερειακή στο Εδιμβούργο) είναι ενωμένες για την διεξαγωγή ενός νόμιμου, δίκαιου και αποφασιστικής σημασίας δημοψηφίσματος”, θα τονίσει ο Κάμερον στη διάρκεια της επίσκεψής του.
Η Σκωτία ενώθηκε με την Αγγλία το 1707 και απολαμβάνει μετά το δημοψήφισμα του 1997 καθεστώς αυξημένης αυτονομίας.