Θα ήταν παγίδα να εμπλακούμε σε έναν διάλογο, εν γνώσει μας ότι οι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού δεν γίνονται αποδεκτές, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας στα Ηνωμένα Έθνη και «τρίτους» ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εμπλακεί σε ένα διάλογο ουσίας.
Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία Κοινής Δήλωσης, που θα καθορίζει «με σαφήνεια και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης» τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και είπε ότι θα ήταν «παγίδα» η εμπλοκή σε έναν διάλογο, γνωρίζοντας ότι οι βασικές αρχές δεν γίνονται αποδεκτές.
Μιλώντας στο χώρο των Κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς, κατά την Ημέρα Μνήμης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ 1955-1959, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν πρόκειται να μπω σε διάλογο γνωρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η άλλη πλευρά δεν είναι η κατάληξη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα», ώστε μετέπειτα «να οδηγηθώ σε συνομοσπονδία».
Διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από «τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη ιθαγένεια».
Είπε εξάλλου ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων, ενώ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς και την τουρκική πλευρά να σεβαστεί τις επανειλημμένες διακηρύξεις της, ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για μια σύντομη λύση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος παρέστη το πρωί στο μνημόσυνο των πεσόντων και αποθανόντων αγωνιστών, στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε, στον χώρο των Κρατητηρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες της κυπριακής ελευθερίας, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με την ίδια πίστη εκείνων, τον αγώνα για μια έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».
Ανέφερε ότι για πάνω από 39 χρόνια συνεχίζεται ο αγώνας για λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, μια λύση η οποία θα επανενώνει την πατρίδα.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θεωρούν ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εισέλθει σε μια διαδικασία διαλόγου, χάριν και μόνον της διαδικασίας του διαλόγου.
Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία Κοινής Δήλωσης, η οποία θα καθορίζει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εκτραπεί από τις αρχές αυτές.
Αναφέρθηκε και στις πρόνοιες του πρόσφατου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, της 30ης Ιουλίου 2013, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις αναφορές στην ανάγκη υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
«Θεωρώ αυτονόητο να αναμένεται από όλους και ειδικά από τα Ηνωμένα Έθνη, να προωθούν την υλοποίηση των σχετικών Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ακριβώς ο Χάρτης των ΗΕ τους υπαγορεύει», είπε.
Εξάλλου, ανέφερε ότι ακούει να του υποβάλλεται, από τουρκικής κυρίως πλευράς, ότι δεν θα έπρεπε να επιμείνουμε σε κοινό ανακοινωθέν, γιατί τάχα έτσι παγιδευόμαστε και χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Παγίδα, συνέχισε, θα ήταν να εμπλακούμε σε έναν διάλογο εν γνώσει μας, ότι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού δεν γίνονται αποδεκτές. Διερωτήθηκε ποιος μπορεί να κωφεύει στις επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Έρογλου για δύο κυρίαρχα ιδρυτικά κράτη που θα συστεγαστούν κάτω από κοινή ομπρέλα και ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός διαλόγου χάριν του διαλόγου.
«Κατανοούν άραγε κάποιοι τρίτοι, ότι αν δεν γίνονται από τουρκικής πλευράς αποδεκτά τα αυτονόητα, η δική μας συμμετοχή σε έναν διάλογο θα εκλαμβανόταν και ως αποδοχή των απαράδεκτων αξιώσεων των όσων χωρίς περιστροφές μιλούν για συνομοσπονδία;», είπε.
Συμπλήρωσε ότι σε όλα αυτά δίνει μια οριστική και αμετάκλητη απάντηση: «Δεν πρόκειται να μπω σε διάλογο γνωρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η άλλη πλευρά δεν είναι η κατάληξη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα».
Συνέχισε λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί τη λύση πολύ περισσότερο από όλους, Τούρκους και Τ/κ, και πολύ περισσότερο από «τρίτους που μας παρακολουθούν εξ αποστάσεως και το μόνο που ενδιαφέρονται ενδεχόμενα να είναι η δική τους είτε αυτοπροβολή, είτε τα συμφέροντα της χώρας τους».
Ανέφερε περαιτέρω ότι χρειάζεται συστράτευση όλων, καθώς τίθεται θέμα διάσωσης της πατρίδας. «Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό θα πράξουμε», τόνισε.
Κλείνοντας είπε ότι η σύναξη στον «ιερό χώρο» των Κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς γίνεται «για να θυμηθούμε και ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής σε ήρωες και αγωνιστές που με τη θυσία και τη δράση τους έγιναν παράδειγμα και καθοδηγητικός φάρος για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές».
Εξέφρασε συγκίνηση και υπερηφάνειά για την παρουσία του στον χώρο αυτό, ευχαρίστησε τους αγωνιστές και συγγενείς των ηρώων για την πρόσκληση, ενώ συνεχάρη το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, τον Σύνδεσμο Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ και το Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ για την οργάνωση της εκδήλωσης.
«Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι αναγκαίες για να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη των ανθρώπων που προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο», είπε.