Απεβίωσε στην Αθήνα, σε ηλικία 81 ετών, ο Κύπριος συγγραφέας, εκδότης, ερευνητής, ιστορικός και αρθρογράφος, Πάτροκλος Σταύρου.
Υφυπουργός και στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Κυπριανού και του Βασιλείου, ο Πάτροκλος Σταύρου είχε υιοθετηθεί από την Ελένη Ν. Καζαντζάκη το 1982, ενώ το 1995 του εκχωρήθηκαν, υπό μορφή γονικής παροχής, τα πνευματικά δικαιώματα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών τον είχε αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα.
Γεννήθηκε το 1933 στη Λευκωσία, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και με υποτροφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1951 μέχρι το 1959 μετείχε στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Κατά το διάστημα 1957-1960 υπηρέτησε ως ιδιαίτερος γραμματεύς του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
Το 1960, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πάτροκλος Σταύρου ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το 1963 ορίσθηκε υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ενώ παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 1993.
Στο πλαίσιο των κρατικών και άλλων καθηκόντων του εργάσθηκε για την πολιτιστική προβολή και άνοδο της Κύπρου, την οποία προέβαλλε ως εστία πολιτιστικής δημιουργίας και όχι ως τόπο συγκρούσεων. Μελέτησε ιδιαίτερα τον ποιητή Κωστή Παλαμά. Το βιβλίο του «Ο Παλαμάς και η Κύπρος» βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1969 . Ήταν ο πρώτος Κύπριος που βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών.
Τα τελευταία σαράντα, τουλάχιστον, χρόνια ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η Ελένη Ν. Καζαντζάκη, με διαθήκη της το 1982 στη Γενεύη, τον κατέστησε μοναδικό και αποκλειστικό κληρονόμο της. Από το 1989, αφού εγκατέλειψε τη Γενεύη, η Ελένη Ν. Καζαντζάκη διέμενε με την οικογένειά του στην Αθήνα μέχρι του θανάτου της, στις 18 Φεβρουαρίου 2004, ημέρα των γενεθλίων του Νίκου Καζαντζάκη, σε ηλικία 101 ετών.