Η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις του Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ενδέχεται να δρομολογήσει εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βγαίνει ενισχυμένος από την κόντρα, συσπειρώνοντας γύρω του την συντηρητική πτέρυγα της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και ιεράρχες που εμφανίζονταν διαλλακτικοί απέναντι στις αλλαγές στα θρησκευτικά.
Το «ντόμινο» ξεκίνησε από την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στο υπουργείο Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αφορμή την έναρξη της διδασκαλίας του νέου προγράμματος των Θρησκευτικών, τροφοδοτήθηκε στη συνέχεια από τις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που έκανε λόγο για αμφιλεγόμενη δράση της Εκκλησίας κατά τις περιόδους της κατοχής και της δικτατορίας, και τελικά φαίνεται ότι ξέφυγε από κάθε έλεγχο, μέχρι την παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου που ζήτησε χθες να πέσουν οι τόνοι, όπως και έγινε από το υπουργείο Παιδείας.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αντιπαράθεση Φίλη-Ιερώνυμου έχει προκαλέσει «μούδιασμα», καθώς υπήρξε υποτονική η στήριξη από κυβερνητικά στελέχη στο πρόσωπο του Νίκου Φίλη.
Μάλιστα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, συντασσόμενοι με την πλευρά της Εκκλησίας.
Το μεγαλύτερο όφελος από την κόντρα με τον Νίκο Φίλη φαίνεται ότι το εισπράττει ο Αρχιεπίσκοπος, που θα προσέλθει με αέρα στην επικείμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
Η ευθεία σύγκρουσή του με τον υπουργό Παιδείας συσπείρωσε γύρω από τον κ. Ιερώνυμο πλειάδα συντηρητικών Μητροπολιτών, αλλά και νεότερους που εξελέγησαν επί των ημερών της αρχιεπισκοπείας του. Μεταξύ αυτών που συντάχθηκαν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου ήταν οι Πειραιώς Σεραφείμ, Φθιώτιδος Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Καρπενησίου Γεώργιος και Αιγιαλείας Αμβρόσιος που επιτέθηκαν κατά του υπουργού Παιδείας παρέχοντας στήριξη στον κ. Ιερώνυμο.