Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με τονγια συζήτηση των νομοσχεδίων για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία
Σκοπός είναι να δοθούν, με τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς, τα απαιτούμενα νομικά όπλα στην Αστυνομία, ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουνπλήρως τα θέματα διαφθοράς, ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με μέλη της Αστυνομίας, αλλά και να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα ζητήματα ποινικών αδικημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μετά το πέρας της συνάντησης που είχε, σήμερα, με τον Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία του κόμματος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς των επαφών που έχει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συζήτηση των νομοσχεδίων για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νικολάου ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τους συνεργάτες του για τη σημερινή συνάντηση, αναφέροντας ότι διεξήχθη μια πολύ καλή συζήτηση στο πλαίσιο της παρουσίασης των νομοσχεδίων, των σκοπών τους και της αναγκαιότητας να εξεταστούν ως ένα συνολικό πακέτο. «Σκοπός είναι να δοθούν τα απαιτούμενα νομικά όπλα στην Αστυνομία ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουνπλήρως τα θέματα διαφθοράς, και ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με μέλη της Αστυνομίας, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ποινικών αδικημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του οργανωμένου εγκλήματος», υπογράμμισε.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων γύρω από τις βασικές πτυχές των νομοσχεδίων αυτών, προτού κατατεθούν στη Βουλή, και γι’ αυτό έχει συμφωνήσει με την εισήγηση του κ. Κυπριανού όπως αναμένουν τις δικές τους απόψεις τις επόμενες τρεις βδομάδες. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά, ώστε τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν να συγκεντρώνουν, αν είναι δυνατό, τη μεγαλύτερη κοινή συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο δηλώνεται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συνενώνουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα που ταλανίζουν τόσο την Αστυνομία όσο και την κυπριακή κοινωνία.
Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να δώσουμε ασφάλεια στους πολίτες, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο και έμπιστο Σώμα Αστυνομίας, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και αυτή είναι η προσπάθεια την οποία έχουμε συνεννοηθεί ότι θα καταβάλουμε μαζί με τον ΓΓ και το ΑΚΕΛ, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας. Ειδικότερα για το θέμα του νομοσχεδίου που σχετίζεται με την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας, ακούσαμε κάποιους προβληματισμούς, οι οποίοι περιμένουμε να συγκεκριμενοποιηθούν με τις εισηγήσεις που θα μας υποβληθούν, είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέπουν από τη μια, να περιορίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη, να δίνουν ευκαιρίες σε κάποιους – είτε στα πλαίσια της κατάχρησης είτε της υποκειμενικής κρίσης να παρεμβαίνουν κατά τρόπο που σίγουρα δεν είναι στόχος του νομοσχεδίου».
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα γίνονται οι παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι αυτές θα γίνονται μετά από έκδοση δικαστικού διατάγματος, το οποίο θα ζητείται από τον Γενικό Εισαγγελέα ή Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και η παρακολούθηση θα γίνεται πάντοτε μόνο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ορίζονται στο δικαστικό διάταγμα, μόνο από συγκεκριμένα – εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, για να μπορεί να υπάρχει ο αναγκαίος έλεγχος, τονίζοντας ότι κάθε παραβίαση όρου του διατάγματος ή παρακολούθηση χωρίς διάταγμα θα τιμωρείται με πολύ αυστηρές ποινές, για να είναι κατασταλτικές και αποτρεπτικές. Αναφερόμενος στις περιπτώσεις που θα επιτρέπονται οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σημείωσε, ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε ενδεχόμενο να προστεθεί οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πέραν από αυτές που προνοούνται στο Σύνταγμα», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ παραγωγική και πρόσθεσε: «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και οι συνεργάτες του μας έχουν εξηγήσει σε γενικές γραμμές τα νομοσχέδια αναφορικά με τα ζητήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της παρανομίας.
Ως ΑΚΕΛ τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της παραχώρησης πρόσθετων όπλων προς τις διωκτικές αρχές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά και την παρανομία, η οποία δυστυχώς αναπτύσσεται στην κυπριακή κοινωνία σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε καμιά περίπτωση σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία σε αυτά τα ζητήματα.
Έχουμε αναφέρει στον Υπουργό ότι συμφωνούμε με τον σκοπό της δημιουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την υποχρέωση αναφοράς πληροφοριών από μέλη της Αστυνομίας, τον σκοπό της αλλαγής των πειθαρχικών κανονισμών, και θα συζητήσουμε πλέον τις συγκεκριμένες διατάξεις των νομοσχεδίων.
Εκεί που έχουμε έντονες απόψεις είναι στα ζητήματα που αφορούν τις παρακολουθήσεις και έχουμε ανταλλάξει κάποιες καταρχήν σκέψεις με τον Υπουργό. Μας ενδιαφέρει να μπουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες στα σχετικά νομοσχέδια, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κανενός, δεν θα υπάρχουν περιθώρια κατάχρησης εξουσίας και ο υποκειμενικός παράγοντας θα περιορίζεται στο ελάχιστο, ακριβώς για να μην υπάρχει περιθώριο κατάχρησης εξουσίας.
Προσπάθειά μας θα είναι για όλα τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί να έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη τις επόμενες τρεις βδομάδες στα σώματα του κόμματος. Έχουμε πει με τον Υπουργό ότι θα ανταλλάξουμε απόψεις σε μια προσπάθεια να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις προτού πάμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και βέβαια, η συζήτηση των λεπτομερειών όλων των νομοσχεδίων θα γίνει στη Βουλή. Θα τοποθετηθούμε πολιτικά, ως πολιτικό κόμμα και στη Βουλή στη λεπτομέρειά τους».
Ευχαριστώντας τον Υπουργό, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η προσπάθεια θα διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της παρανομίας.