«Δυστυχώς ο Συνεργατισμός, θυσιάστηκε ως άλλη Ιφιγένεια αλλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σωθεί» ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της πρώην Συνεργατικής, Γιώργος Χαταζηνικόλα.
Ο κ. Χατζηνικόλας καταθέτοντας για πέραν των 5 ωρών ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, εξέφρασε τις απόψεις του για τα αίτια κατάρρευσης της Συνεργατικής, χαρακτηρίζοντας «χάσιμο χρόνου», το πρώτο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού που δόθηκε το 2013 και προνοούσε τη δομή με τα 18 καταστήματα.
– “Η τράπεζα έπρεπε να είναι ενιαία από την αρχή, δηλαδή μετά την αναδιάρθρωση του 2013.
– Από την πρώτη μέρα, έπρεπε να φύγουν 300 – 400 άτομα με ένα ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.
-Το δανειακό χαρτοφυλάκιο ήταν ευαίσθητο. Η ‘αχίλλειος πτέρνα’ ήταν οι αναδιαρθρώσεις για την πρώτη κατοικία.
– Μας ανησυχούσε και η εκροή καταθέσεων και το γεγονός ότι η τράπεζα βρισκόταν διαρκώς στο ‘μάτι του κυκλώνα’ σε οτιδήποτε και να έκανε, από κόμματα, οργανώσεις, τον Γενικό Ελεγκτή κι’ άλλους φορείς”.
Ο κ. Χατζηνικόλας κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνταν από τους ευρωπαίους επόπτες και ότι η τράπεζα ήταν αναγκασμένη να λειτουργεί, βάσει των εντολών τους. Ερωτηθείς για τα λάθη και τις ευθύνες της διοίκησης της Συνεργατικής ο τελευταίος Πρόεδρος της Επιτροπείας, απάντησε:
“Από το 2013 και μετά, η Επιτροπεία έλαβε 1700 αποφάσεις και οπωσδήποτε κάποιες ίσως να μην ήταν οι ορθές.
Ωστόσο, καταβάλαμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας”.
Για την απευθείας ανάθεση στην Altamira, της Διαχείρισης των ΜΕΔ, μετά από σχετική αναφορά της Ερευνητικής Επιτροπής στον Αργεντινό άσο του ποδοσφαίρου Λεονέλ Μέσι, ο κ. Χατζηνικόλας ανέφερε πως όταν σου ζητάει ο Μέσι να συνεργαστείτε και η οικονομική πρόταση είναι συμφέρουσα τότε δεν έχεις οποιονδήποτε λόγο να αρνηθείς.
Χαρακτήρισε μάλιστα επιτυχημένη τη συνεργασία με την Altamira, αφού εισπράχθηκαν σημαντικά ποσά αν και παραδέχθηκε πως δεν επιτεύχθηκαν πλήρως οι στόχοι που είχαν τεθεί, καταθέτοντας αριθμούς και στοιχεία.
Σε σχέση με το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αύξησε τα έξοδα διαφήμισης και ταυτόχρονα τα έξοδα μισθολογίου, ο κ. Χατζηνικόλας είπε ότι ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα ο Συνεργατισμός όφειλε να έχει διαφημιστική παρουσία και πρόσθεσε ότι παλαιότερα ο Συνεργατισμός έδινε πέραν του ενός εκατομμυρίου σε ομάδες.
Ανέφερε επίσης ότι το μισθολόγιο τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 15% και ταυτόχρονα μειώθηκε και το λειτουργικό κόστος. Ως προς τις προσλήψεις, ο κ. Χατζηνικόλας είπε ότι περιλαμβανόταν στις μνημονιακές δεσμεύσεις, αφού όπως εξήγησε υπήρχε κενό δεξιοτήτων που δεν μπορούσε να καλυφθεί εσωτερικά και συνεπώς έπρεπε να προσληφθούν νέα στελέχη.
Ερωτηθείς για τα λάθη και τις ευθύνες της διοίκησης της ΣΚΤ η ο κ. Χατζηνικόλας ανέφερε ότι από το 2013 και μετά έλαβαν 1.700 αποφάσεις και οπωσδήποτε κάποιες ίσως να μην ήταν οι ορθές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ως Επιτροπεία κατέβαλαν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για να μπορέσουν να κρατήσουν στη ζωή τον Οργανισμό.