Ο ΠτΔ θα αναφερθεί στη πρωτοβουλία της ΚΔ για ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα

Στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα θα αναφερθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετέχει στην καθιερωμένη προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως έχει δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό το σημαντικό θέμα της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και το βασικό ζήτημα της μετανάστευσης, ως προς την εσωτερική και την εξωτερική της διάσταση, θέση που η Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε και υποστήριξε ως θέμα προτεραιότητας.

Η κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας, αλλά και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό θα απασχολήσουν επίσης τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή ΕΕ προς αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, όπως επίσης και στη στήριξη των χώρων της Γειτονίας.

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα, ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντάσσεται, συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος, και η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ, με το άνοιγμα ενταξιακών Ουκρανίας και Μολδαβίας και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό προϋποθέσεις και η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, να τοποθετηθεί υποστηρικτικά υπέρ των εισηγήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σταθμίζοντας ως βασικό στοιχείο τη διαφύλαξη της αξιοκρατικής διαδικασίας διεύρυνσης και την ισότιμη αντιμετώπιση των εταίρων, στη βάση της αξίας και της σχετικής αιρεσιμότητας που διέπει τη διαδικασία.

Πηγή
ΚΥΠΕ