Τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις προσπάθειες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τα μέλη του ΕΛΚ για τη διαχρονική συμπαράσταση και τη θέση αρχών τους στον αγώνα που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία για τερματισμό της τουρκικής κατοχής.
Σε ομιλία του κατά τις εργασίες της Ολομέλειας της 27ης Συνόδου του ΕΛΚ που πραγματοποιούνται στο Βουκουρέστι, της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ηγετικό ρόλο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην αντιμετώπιση προκλήσεων που κατά καιρούς είχε η ΕΕ ενώπιον της, ενώ ευχαρίστησε το ΕΛΚ για τη στήριξη που παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα της για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της νήσου.
Αναφερόμενος στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή, οι οποίες είχαν σοβαρό αντίκτυπο και στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις οικονομίες τους.
Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις προκλήσεις τα κράτη μέλη της ΕΕ στάθηκαν αλληλέγγυα και ενωμένα.
Υπογράμμισε ακόμη τον καταλυτικό ρόλο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη σταθερή και ικανή ηγεσία της σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κύπρος, θύμα και αυτή παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης για 50 χρόνια κατοχής, στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας κατά τρόπο αμετάκλητο», σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επεσήμανε ότι η ο πόλεμος αυτός απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες» διενέξεις, είπε ότι «η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα καλεί για την άμεση αντίδραση μας.
Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο μέρος της περιοχής και το πλησιέστερο στην περιοχή κράτος μέλος της ΕΕ, εργάζεται άοκνα, από την αρχή του πολέμου, για να σχεδιάσει ένα θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας.
Προσβλέπω στην επίσκεψη σήμερα στην Κύπρο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της διάνοιξης του θαλάσσιου διάδρομου», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η κα φον ντερ Λάιεν υπήρξε από την αρχή θιασώτης αυτής της πρωτοβουλίας της Κύπρου.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε το ΕΛΚ για τη συνεπή και έντονη στήριξη του στις προσπάθειες για επανένωση της χώρας, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει την καταλυτική ενοποιητική δύναμη για το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της, το οποίο, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή».
Επεσήμανε ακόμη ότι «στους ερχόμενους μήνες, βασίζομαι στη στήριξη της ευρύτερης πολιτικής μας οικογένειας και φυσικά της ηγεσίας των Θεσμών της ΕΕ, στις προσπάθειες μας για μια ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη στήριξη του προς την κα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας, απευθυνόμενος στην ίδια, ότι «είμαστε περήφανοι να στεκόμαστε δίπλα σου και για τα επόμενα πέντε χρόνια».