Άπιαστο όνειρο; Όπως φαίνεται όχι…
Έλληνες επιστήμονες ετοιμάζουν την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου…
Με επικεφαλής τον δρ Περικλή Παπαδόπουλο εδώ και τρεις μήνες η ομάδα των 10 νεαρών ερευνητών εργάζεται στη NASA. Με εξειδίκευση σε ρομποτική, ηλεκτρονικά, software και επικοινωνία, ετοιμάζουν πυρετωδών τον μικροδορυφόρο Λsat, από το ελληνικό γράμμα Λ που συναντάται στη λέξη Ελλάς, Ηλιος, Λίθος (δηλαδή «Γη του φωτός»).Πρώτο στόχος να καταφέρουν να τον βάλουν σε τροχιά στο Διάστημα για περίπου 300 μέρες το 2014.
Αρχικά, θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ελληνικών εμπορικών πλοίων, προσφέροντάς τους σχετική πληροφόρηση για το ενδεχόμενο πειρατείας. Σε δεύτερη φάση , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, θα ελέγχει την αντίδραση του υλικού grapheme, από το οποίο αποτελούνται το τρανζίστορ του μέλλοντος, στην (ηλιακή) ακτινοβολία του Διαστήματος.
Το κόστος για να βγει ένας δορυφόρος στο Διάστημα κυμαίνεται στα 300 με 400 εκατ. δολάρια και η διαδικασία της εκτόξευσης είναι χρονοβόρα λόγω μεγάλης αναμονής, σημειώνει ο δρ Παπαδόπουλος. Ωστόσο το πρότζεκτ που προτείνει ο Ελληνας καθηγητής για την κατασκευή ενός μικροδορυφόρου κοστίζει 100.000 δολάρια, υπό την προϋπόθεση όμως αυτός να αποτελέσει το πρώτο ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα.