Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, χωρίς αναστολή, τον πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες για φοροδιαφυγή. Ο ισχυρός άνδρας της βαυαρικής ομάδας κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή 27,2 εκατ. ευρώ καθώς δεν αναγνωρίςστηκε ως επαρκής η «εθελοντική ομολογία» του -και η εισαγγελία είχε ζητήσει βαρύτερη ποινή. Οι συνήγοροι του Χένες ανέφεραν πως θα ασκήσουν έφεση για αναθεώρηση της ποινής. Ο Χένες δεν θα βρεθεί ακόμη πίσω από τα σίδερα, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι άμεσα εκτελεστή.
Ο Χένες είχε παραδεχθεί ότι απέκρυψε το υπέρογκο αυτό ποσό σε φόρους εισοδήματος σε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, ωστόσο ο 62χρονος ήλπιζε σε επιείκια. «Η εθελοντική αποκάλυψη δεν ισχύει, μόνο με τα έγγραφα που παρουσιάζονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο δικαστής και επισήμανε ότι η ομολογία ήταν διάτρητη από λάθη και πως ο Χένες δεν κατέθεσε εγκαίρως άλλα έγγραφα που του ζητήθηκαν από τις φορολογικές αρχές. Από την πλευρά του, ο Χένες, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης εργοστασίου αλλαντικών στη Νυρεμβέργη, έσκυψε το κεφάλι του και κοίταξε το πάτωμα, όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, ενώ κοκκίνισε το πρόσωπό του. Προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ενώ αποχώρησε σιωπηλός από το δικαστήριο, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους.
Η υπόθεση στηρίχθηκε στο ερώτημα αν ο Χένες, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής βοήθησε τη Δυτική Γερμανία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, συνεργάστηκε πλήρως με την εθελούσια αποκάλυψή του. Το θέμα συγκλόνισε τους συμπατριώτες του και οδήγησε χιλιάδες φοροφυγάδες να παραδοθούν. Οι δικηγόροι του Χένες ανακοίνωσαν άμεσα ότι θα καταθέσουν έφεση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. «Το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει εάν η εθελοντική αποκάλυψή του είναι έγκυρη ή μερικώς έγκυρη ή άκυρη» τόνισε ο δικηγόρος Χανς Φάιγκεν και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το ενδιαφέρον σημείο. Το σημείο κλειδί είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένας φορολογούμενος, σαν να μην είχε παραδοθεί». Η ανώτατη ποινή για φοροδιαφυγή είναι 10 χρόνια και οι εισαγγελείς, επικαλούμενοι τη συνεργασία του Χένες, είχαν ζητήσει ποινή 5,5 ετών.
Οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας είχαν αρχικά απαγγείλει κατηγορίες στον Χένες ότι απέκρυψε 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Όμως, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του, ο Χένες κατέπληξε το δικαστήριο ομολογώντας ότι στην πραγματικότητα είχε αποκρύψει πέντε φορές το συγκεκριμένο ποσό, ήτοι 18,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το νούμερο «ανέβηκε» στα 27,2 εκατομμύρια ευρώ κατά τη δεύτερη ημέρα της διοίκησης, όταν έφορος κατέθεσε πως το ποσό ήταν μεγαλύτερο. Η υπερασπιστική ομάδα του Χένες αναγνώρισε το υψηλότερο ποσό, ενώ ο ίδιος απολογήθηκε στο δικαστήριο και ζήτησε επιείκια. «Λυπάμαι βαθιά για την αδικία μου. Κάνω ό,τι μπορώ για να αφήσω αυτό το δυστυχές κεφάλαιο πίσω μου» είχε δηλώσει τη Δευτέρα.
Η φοροδιαφυγή είναι σοβαρό αδίκημα στη Γερμανία. Ο Πέτερ Γκραφ, ο αείμνηστος πατέρας της σπουδαίας Γερμανίδας τενίστριας, Στέφι Γκραφ, τιμωρήθηκε το 1997 με ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών, επειδή είχε αποκρύψει 12,3 εκατομμύρια μάρκα (6,3 εκατομμύρια ευρώ), ενώ αφέθηκε ελεύθερος μετά από 25 μήνες. Ο Χένες ενημέρωσε εθελοντικά τον Ιανουάριο του 2013 τις φορολογικές αρχές της Γερμανίας για το αδήλωτο εισόδημά του, ενώ τόνισε πως ο ελβετικός τραπεζικός λογαριασμός ήταν ένας προσωπικός λογαριασμός που ανοίχθηκε για οικονομικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με την ένωση φορολογουμένων της Γερμανίας, περίπου 55.000 φοροφυγάδες παραδόθηκαν μέσα στην τελευταία τετραετία και κατέβαλαν συνολικά περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Ο αριθμός των εθελοντικών αποκαλύψεων αυξήθηκε το 2013 κατά τέσσερις φορές σε σύγκριση με το 2012. Ο Χένες ήταν φίλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και δημοφιλής καλεσμένος τηλεοπτικών εκπομπών. Είχε ταχθεί υπέρ των υψηλότερων φόρων, ενώ είχε καταφερθεί εναντίον της φοροδιαφυγής. Η υπόθεσή του έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για την αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας, η οποία θα επιτρέπει στους φοροφυγάδες να αποφεύγουν τη δίωξη, εάν παραδοθούν πριν αρχίσει η εναντίον τους έρευνα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο Χένες μπορεί να παραμείνει στην προεδρία της Μπάγερν Μονάχου. Ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το θέμα, αλλά δεν θα πάρει άμεσα κάποια απόφαση.