Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανοίγοντας τις πύλες της 38ης Διεθνούς Έκθεσης, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στο Κυπριακό λαό αναφέρεοντας ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται σ’ όλα τα επίπεδα, πάντοτε με τη συνεργασία και αλληλοκατανόηση των κοινωνικών εταίρων, των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και σε συνάρτηση με τη δυναμικότητα και την ευελιξία του επιχειρηματικού μας κόσμου, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις σημερινές προκλήσεις.
«Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλώς την 38η Διεθνή Έκθεση Κύπρου. Εγκαινιάζουμε μια νέα πορεία για την κυπριακή οικονομία, μια νέα πορεία για την ίδια την Κύπρο μας», είπε στην ομιλία κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί μέγιστη προσοχή στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ηγηθεί εκστρατείας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με μια σειρά αποστολών σε χώρες στρατηγικής σημασίας για τις επενδύσεις.
Είπε ειδικότερα ότι η πρώτη του επίσκεψη, επικεφαλής μεγάλης αποστολής οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών, θα πραγματοποιηθεί στο Κουβέιτ στις 8 – 9 Οκτωβρίου με μια αποστολή οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Κατάρ και άλλες χώρες του Αραβικού Κόλπου. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί ότι εντός Νοεμβρίου να επισκεφθεί την Κίνα και ότι προγραμματίζονται άλλες στη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και «όπου μπορεί να αντλήσουμε πόρους ή πηγές επενδύσεων».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, CIPA, αυξάνοντας τα κονδύλια κατά 1.8 εκατομμύρια ευρώ, πέραν του προϋπολογισμού του Οργανισμού που είναι 1,1 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή υλοποίηση των σχεδιασμών του.
«Πιστεύω ακράδαντα», είπε, «ότι η Κύπρος είναι και μπορεί να παραμείνει ένας εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός λόγω του ευνοϊκού φορολογικού μας συστήματος, της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μας και του άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού μας».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου για την προσφορά στην ανάπτυξη της Κύπρου. «Η ιδιωτική πρωτοβουλία, αν και λειτουργεί σήμερα μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κατόρθωσε με το δημιουργικό της πνεύμα, με τις καινοτόμες προσεγγίσεις και το δυναμισμό της, να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς, συχνά βεβαίως, και με τη συνεργασία και στήριξη του Κράτους», είπε.
Αναγνώρισε μεν ότι «χωρίς αμφιβολία οι συνέπειες της κρίσης έχουν ήδη γίνει σε όλους μας αισθητές», προσθέτοντας δε ότι «τώρα, χωρίς καθυστερήσεις και ολιγωρία παίρνουμε γενναίες αποφάσεις και αλλάζουμε όσα επιβάλλεται να αλλάξουν και προχωρούμε σε μεγάλες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές».
«Κάνουμε ό,τι επιβάλλεται να γίνει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση, με την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το τραπεζικό σύστημα σε κατάσταση κατάρρευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «μετά από εφτά μηνών σκληρής δοκιμασίας, εφαρμογής μέτρων και αυστηρής τήρησης των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι των δανειστών της, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας έχει παρέλθει, η οικονομία εισήλθε σε πορεία διόρθωσης και το τραπεζικό σύστημα σε πορεία σταθεροποίησης».
Επεσήμανε ότι «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος», για να υπογραμμίσει ότι «είμαι σίγουρος ότι με την αποφασιστικότητα, το πείσμα, την εργατικότητα και τη ευσυνειδησία που μας διακρίνει, θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας».
Αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων που προώθησε η Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν ζούμε με ψευδαισθήσεις. Δυστυχώς, οι συνέπειες επηρεάζουν τις θέσεις εργασίας».
Υπενθύμισε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, όπως τη μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών, την αύξηση των συντελεστών δόμησης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την πολεοδομική ανάπτυξη γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων και την αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις.
Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε και «τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αναγνωρίζεται από σημαντικές δυνάμεις του κόσμου, όπως είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Προσπάθειες για μείωση των δανειστικών δανείων
Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις των τραπεζών ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ρευστότητας και μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «παρ’ όλον ότι αποτελεί αρμοδιότητα άλλου θεσμικού οργάνου, η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων για ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών».
«Παράλληλα,» συνέχισε, «καταβάλλουμε προσπάθειες να προωθηθεί άμεσα η αναδιάρθρωση ενός μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους, στοχεύοντας σε μια πιο συνετή τραπεζική πολιτική που θα στηρίζει τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους».
Υπενθύμισε πως για το σκοπό αυτό ευρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για το διορισμό τραπεζικού διαμεσολαβητή, με σαφείς όρους εντολής τη διασφάλιση της δίκαιης αναδιάρθρωσης των δανείων.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που σήμερα βασανίζουν την Κύπρο και τους πολίτες. «Η ύπαρξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας, καθώς και οι ευρύτεροι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί για την καθιέρωσή της σε διαμετακομιστικό κόμβο ενεργειακών προϊόντων, αναμένουμε να καταστήσουν την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο», τόνισε.
Διαμορφώνεται μια συγκυρία στο Κυπριακό που πρέπει να αξιοποιήσουμε
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας και τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους να συμβιώσουν ειρηνικά σε συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», είπε προσθέτοντας πως «οι πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της Κύπρου, οι οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα αναβάθμισαν το διεθνές ενδιαφέρον και συγκέντρωσαν, ίσως μετά από χρόνια, τη διεθνή προσοχή στην Κύπρο και την περιοχή μας» και «διαμόρφωσαν, έτσι, μια συγκυρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε».
Όπως είπε, η Κύπρος αναγνωρίζεται σήμερα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ηρεμίας στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η λύση του Κυπριακού», είπε καταλήγοντας στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα δώσει τέλος στον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια της χώρας και την ίδια ώρα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ταχύτερης ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας».