Ο Πρόεδρος εξήγγειλε μέτρα άμβλυνσης της ζημιάς Ρώσων επιχειρηματιών

Σειρά μέτρων για άμβλυνση σε ένα βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο λόγω της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο εξήγγειλε απόψε από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο “Global Russia Business Meeting”, που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και τον οργανισμό Horasis.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τα μέτρα που εισηγήθηκε και που θα εγκριθούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα ξεκινήσει αύριο, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που διατηρούσαν καταθέσεις πριν την 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που να ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Το πρόγραμμα “Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων” θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια καταθέσεις. Θα διευρυνθούν οι εν δυνάμει τομείς επενδύσεων για απόκτηση υπηκοότητας και η υφιστάμενη νομοθεσία που προέβλεπε για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για μέχρι πέντε χρόνια προκειμένου να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα θα διαφοροποιηθεί, προκειμένου να αρθεί ένας τέτοιος περιορισμός και τα περιουσιακά στοιχεία να είναι άμεσα διαθέσιμα για χρήση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά ένα γρήγορο τρόπο και πως θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέταση και νομική επεξεργασία. Οπως είπε, τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υπάρχουσες ή νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, “η Κυβέρνησή μου εξετάζει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποζημίωση μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί μέτοχοι τραπεζών, κάτοχοι ομολόγων και καταθέτες”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως αναγνωρίζει πλήρως και συμμερίζεται την κατανοητή πικρία και ανησυχία της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας που προκλήθηκε από τον εξαναγκαστικό τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε στην κυβέρνησή του η συμφωνία του Eurogroup.

Επίσης, παρότρυνε εταιρείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου να επιδείξουν ενδιαφέρον και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ