Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται από χθες σε συνεχή διαβούλευση με Ευρωπαίους αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στη συνεδρία του Eurogroup της Παρασκευής, μετά τις εξελίξεις στο θέμα των νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις.
Στις διαβουλεύσεις του Προέδρου βρίσκεται σήμερα ακόμη ένα δεδομένο, και αυτό είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ότι τα τέσσερα από τα έξι νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή συγκρούονται με το Σύνταγμα και η απόφασή του ιδίου να αναφέρει τα νομοθετήματα αυτά απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η διαβούλευση με την ΕΕ δεν είναι καθόλου εύκολη και η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να υπάρξουν όσο λιγότερες συνέπειες στην Κύπρο, με τη δήλωση του Eurogroup να θεωρείται ως καίριας σημασίας. Το θέμα της Κύπρου βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίας, όχι όμως το θέμα της δόσης, και η Κυβέρνηση προσπαθεί η δήλωση του Eurogroup να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες.
Ωστόσο, η διαβούλευση αυτή, ακόμα και θετικά αποτελέσματα να έχει, δεν διασφαλίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του κυπριακού προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,βρίσκεται σε επαφή και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια συνεννόησης καθώς δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση στο εσωτερικό μέτωπο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τη στιγμή που ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στον Πρόεδρο ότι τα τέσσερα νομοθετήματα συγκρούονται με το Σύνταγμα, οι επιλογές του ήταν περιορισμένες, καθώς η αναπομπή τους θα δημιουργούσε πολιτική κρίση, κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν επιθυμεί.
Τα τέσσερα νομοθετήματα στα οποία έκανε απευθείας αναφορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ανώτατο δικαστήριο είναι η προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης με δάνειο μέχρι €350.000, η απαλλαγή εγγυητών από τις όποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση εκποίησης ενυπόθηκης περιουσίας, η απαλλαγή των μικροοφειλετών από το υπόλοιπο των οφειλών σε περίπτωση εκποίησης της ενυπόθηκης περιουσίας και η διασύνδεση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.