Όπως ανέφερε ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική ιστοσελίδα Politico ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει από το 2008 στον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τούσκ να μοιράσουν μεταξύ τους τα εδάφη της Ουκρανίας,.
Σύμφωνα με τον Σικόρσκι, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πούτιν έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στη Μόσχα το 2008.
«Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ο Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό μου, Ντόναλντ Τουσκ όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα» είπε ο Σικόρσκι. «Αυτός (ο Πούτιν) ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα και ότι το Λβόβ (γνωστό ως Λβίβ στην Ουκρανία) είναι μια πολωνική πόλη και ότι μπορούμε απλά να το λύσουμε μεταξύ μας », ανέφερε ο Σικόρσκι στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 19 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Σικόρσκι, ο οποίος συνόδευε τον Τουσκ στο ταξίδι του στη Μόσχα, ο πολωνός πρωθυπουργός δεν απάντησε στην πρόταση του Πούτιν γιατί ήξερε ότι η συνομιλία καταγραφόταν, αλλά η Πολωνία δεν εξέφρασε ενδιαφέρον για αυτήν τη ρωσική πρόταση. «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θέλαμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Σικόρσκι.
Πάντως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, ο Σικόρσκι ανέφερε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν ήταν απολύτως ακριβείς οι αναφορές.
«Μερικά από τα λόγια έχουν παρερμηνευτεί» έγραψε ο Σικόρσκι στο λογαριασμό του στο Twitter αργά τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η Πολωνία δεν συμμετέχει σε προσαρτήσεις.
Η συνέντευξη αυτή θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας μετά και τη σύλληψη στην Πολωνία δύο υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.
Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα πολωνικά εδάφη περιλαμβάνονταν και τμήματα της σημερινής δυτικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μεγάλων πόλεων όπως το σημερινό Λβίβ.
Η αναφορά του Σικόρκσι δεν είναι η πρώτη ένδειξη ότι η Ρωσία επιδίωκε την υποστήριξη της Πολωνίας στην υπόθεση της Ουκρανίας.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ο ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι απέστειλε επιστολή προς τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, προτείνοντας μια κοινή διαίρεση της Ουκρανίας.