Ο Πολυβίου κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή για ΑΕΡΟ- Δρομολαξιά

Λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας εξασφάλισης πολεοδομικής παρέκκλισης για το Κέντρο ΑΕΡΟ στη Δρομολαξιά έδωσε, μεταξύ άλλων, στην τρίωρη περίπου κατάθεσή του ο επιχειρηματίας και οικονομικός σύμβουλος για το συγκεκριμένο έργο της εταιρείας Wadnic Trading Ltd, Μάριος Πολυβίου, στην τριμελή Ερευνητική Επιτροπή για διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στην περιοχή Δρομολαξιάς.

Καταθέτοντας ενόρκως και παρόντος του Μάριου Ορφανίδη, δικηγόρου του, ο κ. Πολυβίου παρέθεσε ολόκληρο το ιστορικό και τα όσα περιελάμβανε η δική του εμπλοκή στο σχεδιασμό, αδειοδότηση και στην πώληση του συγκεκριμένου έργου στο Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καταθέσει επιστολές, σχέδια και άλλα σημαντικά έγγραφα, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι στα χέρια της Αστυνομίας, υποσχέθηκε όμως, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής, να προσκομίσει εκτυπώσεις σχεδίων του έργου τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Απαντώντας σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, που αποτελείται από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων), για το ποιος υπολόγισε το διαχωρισμό των μεριδίων του κτήματος σε 48/100 και 52/100 των 7/10 του τεμαχίου γης στη Δρομολαξιά, ο κ. Πολυβίου δήλωσε πως δεν γνώριζε, παρά το ότι ο ίδιος έκανε τη χειρόγραφη αλλαγή των σχετικών αριθμών στο συμβόλαιο με τα σχέδια που κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου, μαζί με τον δικηγόρο Γιώργο Χριστοφίδη, εκ μέρους της Wadnic και της εταιρείας Glarisano Enterprises Ltd, της οποίας οι μέτοχοι είναι και μέτοχοι της Wadnic Trading Ltd, είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Ταμείου της ΑΤΗΚ, ετοιμάσθηκε και υπεγράφη τελικώς συμφωνία στις 25 Φεβρουαρίου 2011 μεταξύ του Ταμείου και της Wadnic.

Από πλευράς εταιρείας, είπε ο κ. Πολυβίου, υπέγραφε πάντα ο εκ των ιδιοκτητών – μετόχων της Wadnic, Νίκος Λίλλης, ενώ ο ίδιος υπέγραφε ως μάρτυρας στο συμβόλαιο και στο πρώτο και στο δεύτερο.

Εξηγήσεις εκλήθη και έδωσε ο κ. Πολυβίου στην Ερευνητική Επιτροπή και για το πώς άλλαξαν τα σχέδια και, αντί εννέα μονάδες γραφειακών χώρων, κατασκευάσθηκαν τελικώς μόνον τέσσερεις.

Αυτό έγινε, όπως είπε, διότι υπήρξε η αλλαγή και μείωση του συντελεστή δόμησης όταν από οικιστική η πολεοδομική ζώνη άλλαξε και επετράπη η ανέγερση γραφειακών χώρων, ενώ η εταιρεία δεν θα μπορούσε να ανεγείρει εννέα κτίρια, “τα οποία ήσαν υπερβολικά” και υπήρχε το πρόβλημα εξασφάλισης της σχετικής άδειας.

Εκείνη την περίοδο και πριν καταλήξουν σε συμφωνία με τη ΑΤΗΚ, είπε, ο κ. Πολυβίου, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, όπως η Touch Blue και η ASSOS Capital, ενώ ο Σοφούλης Σοφοκλέους, εκ των μετόχων της Wadnic, που ήταν και πιλότος – κυβερνήτης στις Κυπριακές Αερογραμμές, είχε αναφέρει κάποιο σχέδιο δημιουργίας Εξομοιωτή Πτήσεων, που μόνον σε πολύ λίγες χώρες υπάρχει.

Επίσης, προτού κλείσει η Γιουροσίπρια, υπήρξαν επαφές, όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου, με διευθυντικό στέλεχος της “Ερμές”, τον Νίκο Παρισσινό, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε σε δυστύχημα το 2011, μέσω δε αυτού είχαν έρθει σε επαφή με τον Τζον Σαββίδη της Γιουροσίπρια, που ήθελε να μεταφέρει τις γραφειακές της εγκαταστάσεις, από το παλαιό ΓΣΖ Λάρνακας και την περιοχή του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης, σε χώρο πλησίον του αεροδρομίου, ωστόσο εν των μεταξύ πτώχευσε η Γιουροσίπρια και δεν προχώρησαν τα σχέδια αυτά.

Λεπτομερείς πληροφορίες έδωσε ο κ. Πολυβίου και για την αλλαγή στον τρόπο πληρωμής του εργολάβου, ο οποίος τώρα πληρώνεται απευθείας από το Ταμείο.

Σχετικώς με τη διαφορά που προέκυψε με τον πρόσφυγα – ιδιοκτήτη θερμοκηπίων που κατέχει με κλήρο μέρος του κτήματος, όπου γίνεται η ανάπτυξη γραφειακών χώρων, ο κ. Πολυβίου δήλωσε πως η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει 30 χιλιάδες ευρώ στην Επαρχιακή Διοίκηση για κάλυψη της δαπάνης μετακίνησής του σε άλλο χώρο που του παραχωρήθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το ποσόν αυτό, είπε ο κ Πολυβίου, εκτιμήθηκε ως ικανοποιητική αποζημίωση από το Υπουργείο Εργασίας και ήδη προτάθηκε από τον κ. Λούκα στον πρόσφυγα να του μεταφέρει τα θερμοκήπια έναντι του ποσού αυτού, ωστόσο ο ιδιοκτήτης των θερμοκηπίων ζήτησε να του κατασκευάσουν καινούργια θερμοκήπια, κάτι που θα στοίχιζε 80 περίπου χιλιάδες στην εταιρεία, είπε ο κ. Πολυβίου, προσθέτοντας πως αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει για την αγωγή που ο πρόσφυγας δήλωσε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ο κ. Πολυβίου είπε ότι δεν είναι ενήμερος και πιστεύει πως ούτε ο κ. Λίλλης γνωρίζει κάτι για την αγωγή αυτή, διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα τον ενημέρωνε.

Σε ερώτηση της Επιτροπής για τη συνολική δαπάνη του κατασκευαστικού έργου και το χρόνο παράδοσής του, ο κ. Πολυβίου δήλωσε ότι θα υπάρξει περίπου δίμηνη καθυστέρηση λόγω απεργιών στον οικοδομικό – κατασκευαστικό τομέα, λόγω του προβλήματος καθυστέρησης πληρωμής του εργολάβου και λόγω κάποιων πρόσθετων κατασκευαστικών έργων (αναμένεται να παραδοθεί περί το τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου 2014), ενώ η συνολική δαπάνη των κατασκευών εκτιμάται στα δέκα περίπου εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 7,410 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσόν στο συμβόλαιο, συν άλλες 500 χιλιάδες ευρώ για επιπλέον εργασίες, 1,5 εκατομμύριο ευρώ για αμοιβές συμβούλων και μηχανικών και μισό εκατομμύριο ευρώ για έκδοση αδειών, με το μεγαλύτερο ποσόν να δίδεται για την πολεοδομική παρέκκλιση.

Προτού αρχίζει να απαντά σε ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Πολυβίου δήλωσε ότι έδωσε στην Αστυνομία κατάθεση στις 29 Αυγούστου 2013 και άλλη μία συμπληρωματική διευκρινιστική κατάθεση στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 και ότι, βάσει δικαστικού εντάλματος, έχει παραδώσει στους ανακριτές όλα τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο κ. Πολυβίου, ενεργούσε, στη συγκεκριμένη υπόθεση, κατ` εντολή της εταιρείας Wadnic Trading Ltd, με βάση συμβόλαιο ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2008 και με συγκεκριμένους όρους εντολής.

Το συμβόλαιο, πρόσθεσε, ήταν για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην εταιρεία, για σχεδιασμό, ανάπτυξη και την ετοιμασία επιχειρηματικού σχεδίου, με σκοπό την εξεύρεση επενδυτή για το έργο στη Δρομολαξιά, το οποίο είχε προσδιορισθεί από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας ως γραφειακοί χώροι για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αεροδρομίου.

Ο κ. Πολυβίου έκανε, όπως ανέφερε, προκαταρκτικές επαφές το Σεπτέμβριο του 2008 μαζί με τους τρεις μετόχους της εταιρείας, όταν ακόμα το έργο είχε έναν αρχικό προκαταρκτικό σχεδιασμό και υπήρχε ήδη ένα επιχειρηματικό σχέδιο και διάφορα αρχιτεκτονικά σχέδια τα οποία δεν εγκρίθηκαν τελικώς.

Είχαν τότε μεταβεί στο γραφείο του στη Λάρνακα και οι τρεις συνέταιροι της εταιρείας, είπε ο κ. Πολυβίου, για να τον ενημερώσουν για το σχέδιό τους και την κατασκευή γραφειακών χώρων και για το ότι έψαχναν για επενδυτή, είτε για σκοπούς χρηματοδότησης είτε για πώληση του έργου.

Με την απόρριψη των αρχικών σχεδίων, είπε, προχώρησαν στην εκπόνηση νέων αρχιτεκτονικών σχεδίων, με μείωση των προς κατασκευή χώρων και αντί εννέα μονάδες να γίνουν τέσσερεις, όπως συμφωνήθηκε αργότερα με την ΑΤΗΚ.