Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα τουλάχιστον 10ετές πάγωμα της πυρηνικής του δραστηριότητας, στο πλαίσιο μιας επικείμενης συμφωνίας, ωστόσο τόνισε ότι οι πιθανότητες επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας είναι ακόμα περιορισμένες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα είπε η αρνητική στάση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συμφωνία αυτή προκαλεί σύγχυση, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου μίλησε σήμερα ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου όπου παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η Τεχεράνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Εξάλλου, πριν την ομιλία ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα Σούζαν Ράις, προειδοποίησε τους Αμερικανούς βουλευτές να μην επιδιώξουν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, την ώρα που η Τεχεράνη βρίσκεται σε συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Υποστήριξε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να καταστρέψει τις διπλωματικές προσπάθειες. “Το Κογκρέσο έχει διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο με τη συμβολή τους στον καθορισμό των κυρώσεων κατά του Ιράν, ωστόσο δεν θα πρέπει τώρα να αλλάξει πορεία”, δήλωσε η κ. Ράις.
Επιπλέον, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν “ουσιαστικές διαφωνίες” μεταξύ της κυβέρνησής του και της ισραηλινής κυβέρνησης για το πώς θα επιτευχθεί ο κοινός τους στόχος περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
“Εάν, όντως, το Ιράν είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμη διατήρηση του προγράμματος του ως έχει και υπαναχωρήσει σε ορισμένα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα… αν το καταφέρουμε αυτό και μπορούμε να είμαστε σίγουροι, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλα βήματα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου”, δήλωσε.
Το Ισραήλ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι η διπλωματία Ομπάμα στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δεν θα αποτρέψει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη μιας πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ρήξη με το Ισραήλ δεν είναι προσωπική υπόθεση και ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει ξανά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εφόσον αυτός κερδίσει τις εκλογές της 17ης Μαρτίου.