Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης, απηύθυνε έκκληση προς τη Κυβέρνηση να προχωρήσει σε εφαρμογή διαφόρων μέτρων μεταξύ των οποίων μετακίνηση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και άμεση εφαρμογή της νέας περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων νομοθεσίας.
Ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι «όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως ο τουρισμός θα είναι αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά η Κύπρος η κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων Υπουργείων καταβάλλει προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε καλώντας την «προχωρήσει με την εφαρμογή πιο ριζοσπαστικών μέτρων που θα έχουν άμεσο όφελος σε τοπικό επίπεδο και να καταβάλει πιο μεγάλη προσπάθεια στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων».
Η Κυβέρνηση, συνέχισε θα πρέπει «να μεριμνήσει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του τερματικού στο Βασιλικό ώστε να μπορούν να μετακινηθούν οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, να προβεί στις αναγκαίες διαδικασίες για αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας. Επίσης θα πρέπει να επισπεύσει την υλοποίηση του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας (φάσεις γ’ και δ’), ενός μείζονος σημασίας δρόμου που συζητείται εδώ και 25 χρόνια, να αναβαθμίσει τους αρχαιολογικούς μας χώρους και να επιτρέψει την αξιοποίησή τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογίες για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών».
Ο κ. Λευκαρίτης κάλεσε ακόμα την Κυβέρνηση να «εφαρμόσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τη νέα περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων νομοθεσία, η οποία βρίσκεται από το 2009 στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του εμποδίζει πολλές μικρές μονάδες της Λάρνακας που επιθυμούν να μετατραπούν σε city και boutique hotels. Ο θεσμός των Condo Hotels θα πρέπει επίσης άμεσα να εφαρμοστεί σύμφωνα και με την πρόσφατη εξαγγελία των μέτρων της κυβέρνησης γιατί θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και στην προσέλκυση επενδύσεων» είπε.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας απηύθυνε επίσης έκκληση προς την Κυβέρνηση «να στηρίξει τον κρατικό αερομεταφορέα, ο οποίος αποτελεί και τον μεγαλύτερο χρήστη του αεροδρομίου Λάρνακας. Είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για να επιβιώσει η εταιρεία και να είναι βιώσιμη» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «προχωρήσει τις διαδικασίες για υλοποίηση των προσχεδιασμένων έργων εμπλουτισμού της Περιφέρειας Λάρνακας για τα οποία γίνονται τακτικά παραστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς».
Στις δηλώσεις του ο κ. Λευκαρίτης έκανε ειδική αναφορά και στις τοπικές αρχές της Λάρνακας σημειώνοντας πως «υπάρχει άριστη συνεργασία και φιλότιμες προσπάθειες από τις Τοπικές μας Αρχές. Ζητούμε όμως, και προσφέρουμε τη συνεργασία μας, προκειμένου να δείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για επίλυση αρκετών προβλημάτων όπως είναι καταπολέμηση της ταμπελορύπανσης. Καμία Τοπική Αρχή δεν έχει καταφέρει να πατάξει αυτή τη γάγγραινα. Η ατιμωρησία του φαινομένου οδηγεί στη δημιουργία πολύ άσχημης εικόνας του προορισμού. Ακόμα θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι παράνομες ή πρόχειρες εγκαταστάσεις σε υποστατικά, που προκαλούν ακαλαισθησία και θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις, ενώ είναι προσβολή εν έτη 2013 να υπάρχουν ακόμη δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια».
Πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη πρασίνου και πρότεινε «τη φύτευση σε όλες τις τουριστικές περιοχές, στις παραλίες, πέριξ των δρόμων, στις νησίδες. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν γήπεδα beach tennis & beach volley στις παραλίες με στόχο την προσέλκυση, μεταξύ άλλων, και ομάδων για προπονήσεις».
Για τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Λευκαρίτης κάλεσε όλους τους επιχειρηματίες να παραδεχθούν ότι «με μόνο ορισμένες εξαιρέσεις, δεν έχουμε επενδύσει σε τουριστικά έργα στην πόλη μας και γενικότερα ίσως να μην ήμασταν και ιδιαίτερα διεκδικητικοί. Δεν υστερούμε όμως ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε σε ελεύθερα τεμάχια προς ανάπτυξη και αυτό δίνει τις βάσεις να αρχίσουμε να επενδύουμε και στον τομέα του τουρισμού. Θα πρέπει να συμβάλουμε, ο καθένας με τις δικές του δυνατότητες, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας».
Αναφερόμενος σε τρόπους επίτευξης του στόχου αυτού είπε πως «θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε νέες τουριστικές αναπτύξεις που αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, χώρους αναψυχής και εμπλουτιστικά έργα, θα πρέπει να γίνουν αναβαθμίσεις των υφιστάμενων καταλυμάτων, είτε πρόκειται για χώρους διαμονής είτε εστίασης, για ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης πελατείας» αφού όπως εξήγησε «ορισμένοι διατηρούν ακόμη ξεπερασμένα πρότυπα της δεκαετίας του ’80».
Πρέπει ακόμα συνέχισε να εμπλουτιστούν οι εμπειρίες που προσφέρονται στους τουρίστες, εκφράζοντας τη λύπη του «για το γεγονός ότι είναι ελάχιστα τα ξενοδοχεία στη Λάρνακα που έχουν άτομα PR ή animators, ενώ έχει διαπιστωθεί μια δυστοκία στην απευθείας ενημέρωση των πελατών τους για διάφορες εκδηλώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος».
Τέλος ο Ντίνος Λευκαρίτης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για «συσπείρωση και συμμετοχή σε κοινές καμπάνιες μάρκετινγκ» σημειώνοντας πως «η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής διενεργεί με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης και είναι προς όφελος και των ίδιων των ξενοδοχείων να συμμετέχουν».